Интервю с Lizzy Borden (LIZZY BORDEN) ...

Интервю с Lizzy Borden (LIZZY BORDEN)

LIZZY BORDEN в България? Това винаги ми е звучало като сън. Но този сън най-после се сбъдна. Шок рок иконите от САЩ ще закрият „Kavarna Rock 2012“!!! Какъв по-добър повод да си поговорим с „мистър“ или „мис“ Lizzy Borden няколко дни преди шайката да поотъпче сцената на стадион „Калиакра“ в Каварна.

Интервюто с Lizzy Borden (LIZZY BORDEN) е излъчено в „От другата страна“ по радио Варна на 9.07.2012 година.


От другата страна - Какво знаете за България?

Lizzy Borden - Не много. Чували сме за България, но не знаем много за вашата страна. Говорил съм с хора, които са свирили в България, като EDGUY и те са ми казвали, че е било страхотно, така че нямам търпение да разберем сами.

От другата страна - Защо решихте да започнете отново?

Lizzy Borden - Всъщност никога не е имало реюниън, просто си взехме почивка. Към края на 80-те времената се промениха и искахме да експериментираме с различен вид музика. Сформирах няколко други банди, които свиреха различен стил от хеви метъл, с LIZZY BORDEN записах "Master Of Disguise", което е по-скоро мой солов албум, след което се захванах с други неща. Групата беше „на пауза”, защото имахме нужда да презаредим батериите.

От другата страна - Какво представлява едно шоу на LIZZY BORDEN?

Lizzy Borden - Нашето шоу е чисто забавление, свирим понякога пред хора, които никога не са чували за нашата група и затова имаме сценки, костюми. Като в България, например, където никога не сме свирили. Подготвени сме, че пред нас ще има много фенове, които не познават песните ни. Това няма значение. Шоуто, което правим, е за забавление, за удоволствие, има актриси, смяна на костюмите. На „HellFest” във Франция например се получи чудесно. Шоуто, което сега изнасяме, е специално приготвено за фестивали. Хората го харесват. Няма нужда да знаеш наизуст нашите песни, за да се забавляваш.

От другата страна - Последният ви албум е от 2007 година – някакви нови идеи?

Lizzy Borden - Не сме издавали нов албум, защото смятам, че с последния ни "Appointment With Death" завършихме пълен цикъл. С последния ни диск се завърнахме към звученето на старите албуми. За него се вдъхновихме от себе си. Излушахме цялата си дискография, преди да го създадем. Всичко това намери място в "Appointment With Death". Затворихме кръга. Сега искам да пробвам нещо съвсем различно. Да започна наново. Да създам нещо ново. Да видим къде са и какво представляват LIZZY BORDEN през 2012 година. Това обаче не е лесно, защото сме експериментирали много през годините - пробвали сме да свирим с духова секция и симфоничен оркестър от 40 души, имали сме тежки и бързи парчета. Опитвали сме всичко, което е свързано по един или друг начин с хард рока. Имаме нови песни, но отскоро реших, че ще записваме с няколко доста популярни в рок сцената личности и ще видим какво ще се получи. Нямам търпение да приключим обиколката си в Европа и да се върнем у дома. Това ще пордължи до края на лятото. Новият ни албум ще излезе в началото на 2013 и се надявам, както да е интересен, така и да бъде пробив за нас по същия начин, както беше пробив албумът ни "Visual Lies" от 1987. Много изпипваме песните и се надяваме на успех.

От другата страна - Защо точно Lizzy Borden?

Lizzy Borden - Защото беше яко и хората бяха чували тази история. В средата на 80-те това беше много популярно, хората се събираха и се кефеха на тази музика и на нашето шоу. Ето сега защо на концертите ни идват и млади фенове - защото ние правим специално шоу.

От другата страна - Вдъхновенията ти?

Lizzy Borden - Запален бях по мото спорта, но на 6 години имах китара и това ме насочи към музиката. Имах китарата година преди това, но никога не бях свирил на нея, просто исках да я имам по някаква причина. Интересувах се от спорт и изкуство. Семейната ми среда се оказа доста ползотворна в това отношение. Обичам и филмите, и когато пиша музика, потъвам в своето въображение и извличам идеите оттам. Песните са нещо като визуален дневник, на нещата, които са ме интересували от детските ми години досега.

От другата страна - Как започна всичко за теб?

Lizzy Borden - С първата ми банда не направихме нищо. Любимци ни бяха RUSH и аз свирех в група, която правеше техни кавъри. После попаднах в група на име AVALANSH, с която свирехме песни на UFO, QUEEN. Никога не съм се задържал много в групи, които правят кавъри. В първите ми съм бил по няколко седмици. И никога не сме свирили на живо, просто се събирахме, за да учим как се свирят песните на RUSH. Първата ми група съществуваше може би 4 месеца. Тогава осъзнах,че да свиря песните на някого друг, не е за мен и искам авторска музика. Първата ми истинска банда беше с Joe Holmes, който сивири във "Visual Lies", и който по-късно се присъедини към David Lee Roth и Ozzy Osbourne.

От другата страна - Правил ли си проучване за Lizzy Borden, преди да вземеш името?

Lizzy Borden - Знам само легендата за Lizzy Borden. Чувал съм за нея. Че е от Масачузетс. Тя е като OJ Simpson - извършила е убийство, но се е отървала. Не знаех много. По това време бях нагазил много дълбоко във филмите на ужасите. От историята не съм използвал абсолютно нищо. Заех само името и брадвата, и не съм писал нищо за нейната история. Тези неща ги знам от дете, но не съм задълбавал в тях. Всичко останало съм си го измислил. Не ми е по вкуса да разказвам за нечии действия. Просто ми беше по-забавно да създам свои символи. Харесва ми факта, че много хора никога не са чували за истинската Lizzy Borden и затова понякога си мислят, че сме момичешка банда. На мен ми харесва мистерията около името й. Дори се представяме така на сцената – „Дами и Господа, мис Lizzy Borden“.

От другата страна - Какво е идеята на песента – „Me Against the World”?

Lizzy Borden - Това е нещо като „Аз срещу света”. Така се чувствах, когато писахме тази песен, защото нямахме никаква подкрепа. Конкурирахме се с банди, в които се наливаха милиони, а ние нямахме нищо. Сега общо взето ситуация е същата - никога не сме получавали пари от звукозаписните компании, за да запишем албуми или да осъществим идеите си. Оправяме се сами.

От другата страна - В какъв смисъл?

Lizzy Borden - Понякога свирим на големи събития като „HellFest” и „Wacken”. Огромни фестивали. Получаваме много добри отзиви. В последните 5 години свирихме пред повече хора, отколкото през 80-те. Свирим пред различни фенове. KISS и MAIDEN започнаха да свирят на големи стадиони не заради феновете си от 80-те, а заради младото поколение, което едва със старите фенове. Това ги прави по-големи, отколкото са били преди. Нещата са много различн. Има места където феновете останали от 80-те години са не повече от 10%, предимно има млади хора. Сега събираме млади фенове и това е чудесно. Не гледам към миналото и затова свирим основно нови песни, въпреки че няма как да минем без стари парчета. Знам, че това не е добре за тях, знам, че има младежи, които също харесват стария материал. За това и свирим стари неща. Но аз гледам в бъдещето. Албумът, по който работим сега, ще бъде пробивът, който се опитвам да постигна от много време. Ако това се случи, той ще доминира в сценичното ни шоу. Част от старите песни просто ще отпаднат. Затова и влагам толкова надежди в новия албум. Сега сме много по-добре в сравнение с 80-те. Забавлението е повече, публиката е по-голяма. Енергията е повече.

От другата страна - Шоуто на сцената изгубено ли е днес?

Lizzy Borden - Питали са ме това още от началото на групата. Това се отнася също така за хора като Lady Gaga и Marilyn Manson. Много хора не са личности и не искат да бъдат. Много музиканти са срамежливи и не искат да правят някакво шоу. Има и такива, които правят страхотно шоу, но не са талантливи. Малко са хората, които са едновременно актьори и невероятни музикални таланти - такъв е Freddie Mercury например. Стремим се да имаме наше си шоу на сцената, което да ни отличава от другите, защото през 80-те всички изглеждаха еднакво - косата, дрехите, всичко. Все едно бяха облекли униформи. Винаги сме се стремили да правим нещо повече от това, просто да свирим на инструментите си. Опитваме се да правим нещо повече на сцената. Това е индивидуално качество. Има една тънка граница между това да е скичозно и магическо. Тя не трябва да се пресича, но пък ние сме и от двете страни. От старите банди оцеляха само тези ,които предлагат оригинално шоу. Трябва да си оригинален, ако искаш да те забележат. В това отношение за мен KISS са номер 1! Това се опитваме да правим и ние.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов