Интервю с Ray Haller (SWEET SAVAGE) ...

Интервю с Ray Haller (SWEET SAVAGE)

Когато от "Balkan Entertainment Company" обявиха финалния списък на групите, които ще участват на “Sofia Rocks 2012”, доста въпроси предизвика името на една банда, за която малцина се сещат днес. Когато човек се разрови в музикалните енциклопедии и потърси информация за нея, ще установи, че групата е от Ирландия и в никакъв случай не е за подценяване. Започнали в края на 70-те, SWEET SAVAGE заедно с много други банди създават явлението Нова Вълна на Британския Хеви Метъл (NWOBHM). Бъдещето пред тях е розово – договор със звукозаписна кмпания, турне с THIN LIZZY, един от най-гениалните китаристи в състава, няколко сингъла, сред които “Take No Prisoners” и почти готов материал за дебют. Но приказката се оказва кратка. Vivian Campbell напуска и става част от състава на великия Ronnie James Dio. Докато се съвземат от удара, момчетата са вече сами - без договор, без мениджъмнт и без възможности за издаване на първия албум. Обезверени SWEET SAVAGE отиват в кошчето. Но не за дълго, защото късметът им проработва и то по най-неочаквания начин. През 1991 година Lars Ulrich, James Hetfield, Kirk Hammett и Jason Newsted или METALLICA, издават сингъла “The Unforgiven” като за втората му страна записват песента “Killing Time” на същите онези SWEET SAVAGE, които от години са част от историята. Оказва се, че Lars и James много са харесали точно B-страната на “Take No Prisoners”. И не щеш ли, забравените герои са отново в играта. Но повече от Ray Haller - вокалист и басист на ирландците.

Интервюто с Ray Haller (SWEET SAVAGE) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 25.06.2012 година.


От другата страна - Здравей, Ray! Кажи ни какво трябва да очаква българската публика от SWEET SAVAGE на фестивала “Sofia Rocks”?

Ray Haller - Здравей! На фестивала ние ще свирим много от класическите ни парчета от ерата на NWOBHM, ще чуете и доста песни от новия ни албум. В музиката ни са преплетени, както класически метъл така и по-модерен хард рок. Ще бъде много енергично и много шумно изпълнение. Смятам, че ако някой харесва Metallica, а знам, че при вас те имат страшно много фенове, то ще се забавлява и на изпълнението на SWEET SAVAGE, защото ние свирим относително сходен тип метъл. Както знаете METALLICA направиха кавър на нашето парче “Killing Time”, а аз участвах и в честванията по случай 30-годишнината на METALLICA през декември, когато свирихме тази песен, така че ако хората ни свързват основно с “Killing Time”, то предполагам, че ще могат да си направят една съпоставка между нашето и тяхното изпълнение.

От другата страна - Понеже вие ще откриете първия фестивален ден, ще бъдете на сцената само за 40-45 минути. Това време достатъчно ли Ви е, за да демонстрирате всичко, на което са способни SWEET SAVAGE?

Ray Haller - Не – не е достатъчно. Бихме желали да свирим повече, но все пак това е първото ни гостуване в България. Надявам се, че ще се справим достатъчно добре, за да можем в близко бъдеще, например през октомври или ноември, когато мисля, че ще имаме турне в региона, да се върнем за хедлайнерски концерт в някой клуб. Тук в Ирландия имаме клубове, които побират между 600 и 1200 души, така че бихме се радвали да успеем да направим участие на подобно място, за да можем там да представим пълната си програма. Що се отнася до фестивалния ни сет – ще се опитаме да подберем най-доброто от стария и новия ни материал, което ще раздели условно изпълнението ни на две части. Във Facebook имам приятели от България, които много ми говорят за парчета от ранния ни период, когато Vivian Campbell беше в бандата. Така че определено ще ви изсвирим някои от тях, включително и “Killing Time”. Останалото ще бъде от актуалният ни диск „Regeneration” и по-точно песни, които бързо се превърнаха в любими на публиката по концертите ни. Между другото получавам страшно много запитвания да изпълняваме заглавната “Regenarator”, дори повече отколкото за някои класически парчета. Важното е да се опитаме за краткото време, което ни е дадено, да демонстрираме своите качества, своите най-силни страни, така че освен да зарадваме феновете и да се опитаме да спечелим нови – и сред по-младата, и сред по-възрастната аудитория.

От другата страна - SWEET SAVAGE бяха част от NWOBHM, но от тази вълна големи успехи постигнаха единствено IRON MAIDEN, DEF LEPPARD и SAXON. Защо смяташ, че се получи това?

Ray Haller - Това е хубав, но и труден въпрос. Групите, които ти спомена са британски, докато ние сме от Ирландия. Когато започвахме държавата беше в криза. Студената война беше в апогея си. Никой не идваше в Ирландия – нито лейбъли, нито мениджъри, никой. Ние бяхме на ръба на Европа, а от другата страна, през цял океан разстояние, беше Америка. Беше изключително трудно да направиш впечатление зад граница. На местна почва нямаше как да си изкарваме прехраната с музика, защото липсваха клубове. От финансова гледна точка за нас беше невъзможно да се натоварим на микробуса и да отидем да свирим в Лондон – нямаше как да си го позволим. Въобще не искам да отдавам само на мениджмънта факта, че IRON MAIDEN, DEF LEPPARD и SAXON успяха, защото това са три брилянтни банди. Но те имаха предимството да са от Британия, а ние се борихме отчаяно да изплуваме в онова смутно време.

От другата страна - Ядосва ли те фактът, че когато се спомене името на SWEET SAVAGE, хората се сещат единствено за песента “Killing Time” и изобщо не споменават други парчета от трите ви албума?

Ray Haller - Не ме ядосва. За мен е чест, че имаме песен, която да накара хората да се позаинтересуват от групата и евентуално да чуят и други композиции на SWEET SAVAGE. Това, че сега изнасяме концерти, обикаляме Европа и свирим по фестивали, до голяма степен го дължим на факта, че METALLICA направиха кавър на “Killing Time”. A METALLICA са най-голямата метъл група в света. Техният кавър предизвика интерес към SWEET SAVAGE и до голяма степен заради тях тази песен се превърна в наша емблема. Говорил съм си с James и Lars и те са ми казвали, че това е било просто едно парче, което те са харесали. Ако си бяха избрали друго, вероятно сега въпросът ти щеше да е за него. Но както аз, така и феновете ни знаем, че в албумите на групата има много, много по-добри парчета от “Killing Time”. Надявам се, когато свирим на “Sofia Rocks” много хора да чуят и другите ни песни, и това да ги вдъхнови да си намерят, и да слушат албумите на SWEET SAVAGE. Тогава ще разберат, че “Killing Time” не е най-доброто, което сме записвали.

От другата страна - След сингъла “Take No Prisoners” Vivian Campbell напуска групата, за да се присъедини към DIO. Какво точно се случи след това?

Ray Haller - Тогава току-що бяхме завършили британското си турне с THIN LIZZY. Имахме сключен договор с японска звукозаписна компания. Но след като Vivian напусна, трябваше да си намерим нов китарист. Но да намериш заместник на такъв музикант, не е никак лесно. Както комбинираш това с тежкото положение в Ирландия, нещата се забавиха доста. Пробвахме няколко китаристи преди да се спрем на Ian „Speedo” Wilson, който се подвизаваше като ритъм китарист, но реши, че ще може да поеме поста. Но когато вече бяхме решили да бъдем с него, звукозаписната компания се беше ориентирала към друга група. Така че загубихме договора си и на практика се озовахме там, от където бяхме тръгнали. Отново си бяхме забравени в Ирландия, без пари, без ясна посока за развитие, без компания зад гърба ни, която да ни води.

От другата страна - Ти до голяма степен отговори на следващия ми въпрос, но все пак ще го задам: тогава или сега е по-лесно да запишеш албум?

Ray Haller - Много, много, много, много по-лесно е сега. Заради всяка една причина. Като банда сега сме много по-наясно с това, което искаме да направим, докато в началото на 80-те ни липсваше зрялост. Сега записите са много по-евтини – всеки от нас може да си направи демо вкъщи, ползваме Pro Tools... Така че когато влезем в студио, всички елементи вече са изчистени и изпробвани – не се налага да експериментираме в студиото, а имаме перфектна и ясна представа какво трябва да изсвирим. Влизаш, записваш и излизаш – това спестява и пари и време. През 80-те струваше цяло състояние да направиш демо, а след това и албум. Докато сега можеш да създадеш албум добър, колкото този на коя да е хеви метъл група и това въобще не е толкова скъпо.

От другата страна - Последен въпрос: сега, 30 години след създаването на групата, какво те вдъхновява?

Ray Haller - Това, което истински ме вдъхновява е самата хеви метъл музика. Тук, в Ирландия, свиря с няколко групи, но душата и сърцето ми си остават в метъл музиката. Харесвам бомбастичността, мощта и силата й, харесвам това, че хората се асоциират с нея. Когато не свиря и този период се проточи, музиката започва да ми липсва и веднага приемам първата възможност, която ми се отвори, за да посвиря. По тази причина когато от звукозаписната компания се свързаха с нас и ни предложиха да направим нов, албум ние веднага приехме. Когато METALLICA разбраха, че отново сме на линия, ни поканиха да направим няколко участия с тях. Така че този път беше много по-лесно да намерим вдъхновението и мотивацията да творим нови песни. Но най-верният отговор на твоя въпрос е: самата музика. За мен тя е страст и винаги е лесно да съм вдъхновен, когато съм замесен в някоя хард рок или хеви метъл група.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов