Интервю със Simon Rix (KAISER CHIEFS) ...

Интервю със Simon Rix (KAISER CHIEFS)

Само след месец София ще посрещне групите от традиционния вече фестивал „Sofia Rocks”. За два дни – 7 и 8 юли, феновете на класическите форми на рока и на съвременните му проявления ще видят, добре познати банди, които никога не са идвали у нас (като изключим CLAWFINGER). Големите хедлайнери двете вечери са GODSMACK и „най-опадната банда в света”, както навремето бяха наречени - GUNS N' ROSES. С помощта на организаторите "Balkan Entertainment Company" и „Virginia Records” интервю за „От другата страна” даде Simon Rix, басистът на една от най-известните банди в момента KAISER CHIEFS. Те ще излязат на сцената през втория ден заедно с Lou Gramm, гласът на FOREIGNER, UGLY KID JOE, WITHIN TEMPTATION, IGGY AND THE STOOGES и бандата на Axl Rose.

Интервюто със Simon Rix (KAISER CHIEFS) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 28.05.2012 година.


От другата страна - Какво да очакваме от KAISER CHIEFS на „Sofia Rocks 2012”?

Simon Rix - Все още не сме били при Вас и не знам какво да очаквате, но ще свирим на стадион с много други рок групи. Надяваме се на изключителна публика. При Вас ще дойдем много загрели, от турне в Австралия и други европейски държави. Изпълнението ни няма да е много дълго, заради многото групи, но така публиката няма да се отегчи. Сетът ни не е един и същ навсякъде. Защото би било малко оттегчително за нас, но шоуто ни е енергично. За това е важно да изпълним страхотгни песни, по незабравим начин. Свирим много. Ще видим и как ще ни приемат феновете. Вокалистът ни Ricky е скритото ни оръжие, той постоянно провокира зрителите, постоянно шета по сцената.

От другата страна - Какво мислиш за останалите групи от фестивала?

Simon Rix - Събрани са интересни групи. Не съм гледал много от тях. Повечето от бандите не се навъртат наоколо. Гледал съм IGGY AND THE STOOGES. Харевам Iggy Pop и съм го гледал няколко пъти. Добър избор е. По отношение на GUNS N' ROSES – това не е онази група, защото само Axl Rose е в нея. Но пък имат големи хитове, които продължават да изпълняват. Мисля, че ще стане добър фестивал.

От другата страна - Добре ли е за група като KAISER CHIEFS да има дълбок джоб с песни, от които да избира за концертите си?

Simon Rix - Дълбок джоб – харесва ми. Когато свирихме за първи път на живо, имахме само един албум, с продължителност 45 минути. Разбираш колко време можехме да свирим. При голям концерт, хората ще си бъдат доста разочаровани. Сега положението е различно, но е въпрос на гледна точка дали е добре и ли не - да свирим по час и половина и то всички сингли. Обикновено свирим по толкова – където наред с най-големите ни хитове, включваме и други песни. За фестовете – сетът ни е съкратен и в него присъства най-доброто от KAISER CHIEFS, но сега ще трябва да пропуснем някои от тях.

От другата страна - Променяте ли сет листа си, когато сте на турне?

Simon Rix - Не е много хубаво, когато групата изпълнява едно и също нещо всеки път. Понякога ни мързи да променяме каквото и да било. Особено когато всеки харесва песните, които сме избрали за концертите. Това е лесният подход. При мен нещата стоят по друг начин. Винаги искам да предлагам нещо ново на хората. За да бъдем постоянно интересни за публиката.

От другата страна - При толкова продължителни турнета, какво правите, за да се разграничите от музиката?

Simon Rix - Не много. Всъщност ние обичаме музиката и няма как да се разграничим от нея. Обикновено се разхождаме, гледаме някой футболен мач.

От другата страна - Кои са основните Ви музикални влияния и как предпазвате музиката си от тях?

Simon Rix - В началото бяхме много повлияния от пънка и новата вълна – THE CLASH, THE RAMONES, THE JAM, BLONDIE. От американската и английдската сцена от края на седемдесетте и началото на осемдесетте. Тогава това слушахме. Даже, посещавахме нощни клубове, за да видим какво пускат диджеите и на какво танцуват хората. По отношение на това как предпазваме музиката си от влиянията – доста хора са много обвързани с тях. Понякога това е добре. Като при нас – в първия албум имаме песен – кавър на BEACH BOYS. В първия ни диск бяхме много повлияни от тях и искахме да го покажем на всички.

От другата страна - А на лично ниво, търсиш ли вдъхновение от нещо различно – извън музиката?

Simon Rix - Ние прогресираме. Вдъхновяваме се от книги, филми и други неща. Когато з апърви път започнеш да създаваш музика, ти я копираш, но след това започваш да се опитваш, да израснеш до свой собствен звук. Това направихме и с KAISER CHIEFS – звук, който хората разпознават.

От другата страна – Сега, като рок звезди, по-лесно ли контролирате живота си?

Simon Rix – Не, определено е по-малко. Преди групата можех да правя каквото си искам. Но и с KAISER CHIEFS всъщност правя това, което искам – ако не исках да отида в Австралия и да дойда в България, едва ли щях да го направя. Сега възможностите са повече.

От другата страна - Правили ли сте концерт в Южна Африка?

Simon Rix - Преди да.

От другата страна - Питам те, заради името ви – KAISER CHIEFS. Какво знаеш за футболния отбор със същото име?

Simon Rix - За този футболен отбор не знаем много. Ние подкрепяме английския Лийдс. Всичко се случи преди повече от десет години. Бяхме добри приятели с капитана на отбора по онова време, а предишния му клуб беше точно Kaizer Chiefs. Харесахме името, стори ни се страхотно за име на група. И така го взехме. Години по-късно, когато направихме концерт в Южна Африка, след шоуто отидохме и на мач на отбора.

От другата страна - Следите ли отблизо футболните турнири?

Simon Rix - Националният отбор на Англия е истински срам. У нас имаме много добри футболисти, но те играят в различни тимове. През целия сезон са съперници и сега трябва да играят заедно.Трудно е и това не работи. Отборите, от които идват са Челси, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Арсенал. Когато се съберат заедно – не могат да играят като един. Противоположния пример е Испания – независимо, че играчите са от Барселона и Реал Мадрид и са противници, когато играят за страната си, се превръщат в приятели. Това е проблемът на английския национален отбор. Разбира се английските отбори имат много тежък сезон, но много от националните играчи на другите страни играят в Англия и трудният сезон не е чак толкова важен.

От другата страна - Когато се подготвях за интервюто, не можах да повярвам колко много хора ви питат за значението на това, какво е "Ruby"?

Simon Rix - Нещо нормално е хората да ни питат, кой е този "Ruby", на когото сме кръстили песента. Както и за името на групата. Доста често ни задават този въпрос и отговорите са винаги различни.

От другата страна - Посланието ти към българсикте фенове?

Simon Rix - Не сме били преди в България. Гледаме напред към концерта при Вас. Надяваме се да видим много наши фенове. Очаква ви голям рок фестивал.

От другата страна - И накрая още един въпрос – за новия албум „Start the Revolution Without Me” – защо той излиза година по-късно в САЩ и то в друга версия, за разлика от английската „The Future Is Medieval” и защо пуснахте 20 песни в интернет и от тях избрахте само десет за първата версия на диска?

Simon Rix - Звучи сложно нали? Решихме се на тази идея, така всеки можеше да има своя версия на албума, а в друга секция – направихме така, че тези хората, които са направили свой вариант, други хора да могат, да си го купят. Също така първо меломаните можеха да си изберат любимите парчета, а ние спечелихме малко пари, за да издадем албума на физически носител. С избора на феновете наредихме песните в диска. Хората обичат нещата да са простички. Те обичат дисковете, а продажбите по света го показват. Останахме изненадани от интереса на феновете към нашата музика. А защо издаваме албума година по-късно в Америка – тогавашният ни лейбъл фалира. И ни отне много време, за да намерим нов. Това стана през януари. Стигнахме и до издаването на албума, но за да не се повтаряме, решихме да променим някои неща в него. Да не издаваме същия, както в Англия. Иначе никой нямаше да си го купи. Все пак всеки го е слушал на iPod си. Светът не е тлокова голямо място в наши дни. Така феновете в Америка ще получат нов албум, с дуго име, корица и песни, плюс едно ново парче.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов