Интервю с Blaze Bayley (WOLFSBANE, екс-IRON ...

Интервю с Blaze Bayley (WOLFSBANE, екс-IRON MAIDEN)

Само след ден Blaze Bayley ще направи първия си самостоятелен концерт в България по покана на „BGTSC”. Концертът ще бъде в софийския клуб „R.B.F.” Билетите са на цена 30 лева и са почти напълно изчерпани. Съпорт на Blaze ще бъде 5-о ЧУВСТВО (NANA). След концерта, бившият вокалист IRON MAIDEN ще се срещне със своите почитатели за снимки и автографи. Днес от организаторите от „BGTSC”, съвместно със столичния бар „Thrash Zone” ще направят вечер, посветена на творчеството на Blaze Bayley и „Девиците”. Входът е свободен, като притежателите на билети са с предимство. Възможно е на подгряващото събитие да присъстват Blaze Bayley и групата му.

Интервюто с Интервю с Blaze Bayley (WOLFSBANE, екс-IRON MAIDEN) е излъчено в сутрешния блок на БНТ1 „Денят започва с култура” и в предаването на БНТ2 и БНТ „Свят” „България днес”. Части от него си излъчени в „От другата страна” по радио Варна и в „Евробокс” по програма „Хоризонт” на БНР.


Мартин Николов - Привет Blaze. Как си?

Blaze Bayley - В студиото сме и записваме ударните.

Мартин Николов - За „The King of Metal” ли?

Blaze Bayley - Да, за „The King of Metal”. Получават се страхотно.

Мартин Николов - Беше в България през 1995. Какво си спомняш от нашата страна?

Blaze Bayley - Беше фантастично. Мисля, че свирихме в София. През 1995. Феновете бяха невероятни. Направо откачени. За това се радвам, че ще се върна при вас със собственото си турне. Вълнувам се. Спомените ми са страхотни. През последната година се опитвах доста здраво да организирам концерт в България. Но се оказа, че е доста трудно, заради различни проблеми с логистиката. Този път обаче това ще стане и съм много развалнуван, че ще напарвя концерт за българските си фенове за първи път с мое хедлайнерско турне.

Мартин Николов - Кажи няколко думи за групата, с която ще дойдеш тук.

Blaze Bayley - Свиря с италиански барабанист – Claudio Tirincanti. Соло китариста също е италианец - Andrea Neri, а също и басистът ни Matteo Grazzini. Другият ми китарист е холандецът Thomas Zwijsen. Постарах се да открия невероятни музиканти, с които да запиша „The King of Metal” и след това да направим турне. За повече информация можете да посетите http://www.blazebayley.net/. Всички музиканти са представени там и можете да намерите повече информация за тях.

Мартин Николов - Какви си разликите от Blaze Bayley тогава и сега – 17 години по-късно?

Blaze Bayley - Сега съм предимно соло артист. Това, което правя, е да откривам музиканти за всеки проект, по който работя. Така и избрах музикантите, с които да създадем и запишем „The King of Metal” – новият ми албум и след това да тръгнем на турне с тях. С Claudio Tirincanti работя от няколко години. Това е първият албум в който участва. Но в различните части на света използвам различни музиканти. Основната ми група е в Европа. Но те не пътуват навсякъде с мен. В Австралия например работя с друга група. Причината е в разходите. И с други музиканти правя концерти в САЩ.

Мартин Николов - В личен план какви са разликите отпреди 17 години?

Blaze Bayley - Хубаво е да имаш собствена група. Старая се да имам банда, когато е възможно. Но е много скъпо да пътувам с нея навсякъде, особено когато превозваме и инструментите. Пътуваме с турбусове и ванове, когато съм със собствената си банда. Но когато летя, летя сам. Това са трудности, но хубавото е, че работя с нови хора и различни музиканти. Впечатляващо си е. Опитвам се да го правя, когато мога.

Мартин Николов - Разкажи ни за албума „The King of Metal”.

Blaze Bayley - Това е трибют албум за моите фенове. Феновете са истинските „Крале на метъла”. Те си купуват дисковете ми, билети за концертите и фланелки. Те са причината да съм през цялото време професионален певец. Преминах през две ужасно трудни години, изпълнени с много проблеми. Една от причините да успея, да преодолея всичко това, беше съпортът, куражът, който получавах и лоялността на феновете. За това и посвещавам „The King of Metal” на тях. Повечето от албума е за това, че трябва да преодоляваш и да се справяш с проблемите в живота. Надявам се, че феновете ще го харесат.

Мартин Николов - Заглавието звучи доста подобно на албума на MANOWAR „Kings of Metal”?

Blaze Bayley - Има нещо такова, но на MANOWAR албумът се казва „Kings of Metal”, а моят „The King of Metal”. И Кралят е Фенът. Моите фенове са истинските крале. Моите фенове, феновете на Blaze Bayley за „Кралете на метъла”.

Мартин Николов - Има ли разлика между „The King of Metal” и предишните два албума на Blaze Bayley?

Blaze Bayley – Да! Опитах няколко различни неща в новия албум. Някои хора ще кажат, че е много олдскул. Други – че е твърде модерен. Оставям на феновете да решат. В албума ще има една акустична песен, една композиция ще е в памет на Dimebag Darrell от PANTERA, който беше застрелян, а друга е трибют към Ronnie James Dio.

Мартин Николов - Към коя песен записвате сега ударните?

Blaze Bayley - Песента се казва „Difficult”. И е за преодоляването на проблемите в живота. Не приемайте това, което хората казват. Ако те твърдят, че нещо не може да се направи, не ги слушайте. Името на песента идва от това, че животът е труден, но не приемайте за чиста монета, това което ви говорят. Ако твърдят, че нещо е невъзможно, не им вярвайте. Правете това, което вие искате.

Мартин Николов - Това ли е твоят начин на живот?

Blaze Bayley - Точно така. Това е философията в новия албум. Начинът, по който мисля и начинът, по който се опитвам да живея живота си. Да правя нещата така, както аз искам.

Мартин Николов - Последните ти два албума са брилянтни.

Blaze Bayley - Благодаря!

Мартин Николов - Можем ли да кажем, че понякога личните трагедии са вдъхновение за велико изкуство?

Blaze Bayley – Да! Съгласен съм с това твърдение. Понякога трагедиите наистина могат бъдат източник на велико изкуство.

Мартин Николов - По какъв начин?

Blaze Bayley - По всякакъв начин. Текстово и музикално. В този албум имаме трибют песен за Dimebag Darrell, но тя не звучи като PANTERA. Мелодиите и текстът са мои и са посветени на него. Доста са тъжни, но едновременно са и пълни с надежда, защото в края на краищата сме благодарни, че Dimebag беше тук и беше страхотен иноватор и китарист .Светът на хеви метъла е по-добър, заради това, че той е беше между нас.

Мартин Николов - Нека поговорим за концерта ти в България. Какъв сет-лист си подготвил?

Blaze Bayley - От периода си с MAIDEN ще изпълня „The Clansman”, „Futureal” и „Man on the Edge” – песни, които съм написал, докато бях в групата. Ще изпълня парчета и от соловите ми албуми. И разбира се 4 или 5 песни от новия ми албум „The King of Metal”.

Мартин Николов - Нещо на WOLFSBANE?

Blaze Bayley - Няма да направя нищо на WOLFSBANE, защото с тях ще бъда на турне следващата година.

Мартин Николов - Какви бяха реакциите след събирането на групата?

Blaze Bayley - Бяха доста добри. Но това е нещо, което правим за удоволствие. Забавляваме се истински, но едва ли ще е за постоянно.

Мартин Николов - Какво щеше да правиш, ако не беше станал музикант?

Blaze Bayley - Щях да работя във фабрика. Близо до нас. Има няколко фабрики. Идвам от място, което се нарича Блек Кънтри. Това е индустриалното сърце на Англия. Така че щях да работя във фабрика близо до дома ми, правейки стъкла или части за коли. Нещо такова. Нямам никаква квалификация. Аз съм продуцент и певец. Преподавам вокални уроци, но е много трудно да го правя, ако имам нормална работа. Ако не правех турнета, с нищо нямаше да се различавам от когото и да е било, работейки във фабрика.

Мартин Николов - Какви са ти отношенията с Paul Di'Anno и Bruce Dickinson?

Blaze Bayley - Много добри. Приятели сме. Познавам се с Bruce от много години. Страхотен човек е. С него можеш да разговаряш за всичко. А Paul Di'Anno е луд човек. И с него се знаем отдавна. Няма проблеми между тримата певци на MAIDEN.

Мартин Николов - Имаше няколко концерта с Paul Di'Anno в Русия.

Blaze Bayley – Да, направихме пет концерта с него през февруари.

Мартин Николов - Бих искал да го видя това – Paul Di'Anno и Blaze Bayley заедно на сцена!

Blaze Bayley - Може би следващата година някой ще ни покани за съвместен концерт в България.

Мартин Николов - Един въпрос за мейдънския ти период – най-добрият и най-лошият момент от него?

Blaze Bayley - Един от най-добрите ми моменти беше, когато клипът на „Man on the Edge” се завъртя по телевизията. Когато гостувахме в „Top of the Pops”. Стахотно е децата и хеви метъл феновете да видят група като MAIDEN в това предаване, защото то е за поп музика. Това беше един от най-великите моменти с „Девиците”. Най-лошият момент беше, когато напуснах групата. Казаха ми че трябва да си тръгна, защото Bruce Dickinson се връща.

Мартин Николов - Но нямаш лоши чувства към тях?

Blaze Bayley - За тях това е бизнес. Казах ти какво трябваше аз да направя – да оцелея и това направих. По това време всеки правеше реюниъни – BLACK SABBATH, DEEP PURPLE. JUDAS PRIEST и MAIDEN направиха същото.

Мартин Николов - След годините, в които вече не си с тях, успя ли да излезеш от сянката им?

Blaze Bayley - Не знам дали това е тяхната сянка, но съм много горд, че бях част от най-великата хеви метъл група в света. От най-важната хеви метъл банда в света – IRON MAIDEN. Бях част от IRON MAIDEN. Написах песни за тях. Мои композиции се въртят по радиото. Покорихме класациите в много страни. Горд съм с всичко, което направихме заедно. Това означава, че моите песни са били толкова добри, че да станат част от техен албум. Което значи, че част от моите идеи, са били добри идеи. Гордея се с миналото си на вокалист в MAIDEN.

Мартин Николов - Последни два въпроса – най-добрият урок, който си научил?

Blaze Bayley - Това е огромен въпрос. Предполагам, че е - опитвай се да продължиш напред. Не знаеш, какво те чака зад ъгъла. И няма как да знаеш, какво се случва в сърцето на останалите. Не бъди съдник на никого.

Мартин Николов - Имаш ли мечти, които искаш да постигнеш?

Blaze Bayley - Да. Бих искал да изляза на една сцена с Lady Gaga. Мисля, че можем да направим много добри парчета заедно.

Мартин Николов - Има ли шанс това да се случи?

Blaze Bayley - Не мисля, че някога ще стане, но това не означава, че не мога да мечтая за това – да изляза на сцена с Lady Gaga.

Мартин Николов - Благодаря за този разговор.

Blaze Bayley - И аз благодаря. Беше страхотно да си поговорим. Това, което искам да добавя, е едно огромно благодаря на феновете в България, за вярата им в мен. Много благодаря за подкрепата. И много благодаря за възможността да посетя България.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов