Интервю с Coke McFinlay (VIRUS) ...

Интервю с Coke McFinlay (VIRUS)

Разговорът с лидера на възродените трашъри VIRUS мина през доста перипетии, преди от другата страна на телефона най-накаря да се окаже Coke McFinlay. Поводът да се чуем с него, е предстоящото участие на британците като хедлайнери на „Thrashing Mania IX” с участието още на NEW DISEASE на 10 март в софийския клуб „The Box”. VIRUS придобиват култов статус в края на 80-те с трите си класически албума - „Pray for War” (1987), „Force Recon” (1988) и „Lunacy” (1989). Следва затишие. 20 години по-късно групата отново е на линия и дори ще я видим в България.

Интервюто с Coke McFinlay (VIRUS) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 5.03.2012г.


От другата страна – Привет! Търся Coke McFinlay от VIRUS?

Coke McFinlay – На телефона!

От другата страна – Направо на въпроса, защото не разполагаме с много време – подготвяте ли се за концерта в София?

Coke McFinlay – Да. Дори миналата седмица свирихме в Норвегия, в Осло.

От другата страна – Как беше концертът?

Coke McFinlay – Получи се страхотно. Бандите бяха супер, публиката също. Промоутърът също беше на ниво.

От другата страна – Какво да очакват българските фенове от шоуто ви у нас на 10 март?

Coke McFinlay – Трябва да очакват лудо траш шоу. Бърз траш, много мош и непрекъснато движение по сцената. След концерта още по-як купон.

От другата страна – Какви песни ще чуем от вас? Стари или нови?

Coke McFinlay – И двете. Ще свирим доста стари песни и няколко нови. Ще свирим девет композиции от миналото и 3-4 нови.

От другата страна – Имате три албума през 80-те – „Pray for War” (1987), „Force Recon” (1988) и „Lunacy” (1989). Кога ще чуем нов албум от VIRUS?

Coke McFinlay – Септември. Тотално нови песни. Ще бъде по-тежък от старите албуми и ще се казва „Mass Bacteriological Genocide”. В него ще има около 15 песни.

От другата страна – Какво те провокира отново да възродиш VIRUS?

Coke McFinlay – Станах свидетел на изгряването на тези нови банди, също така видяхq че старите групи се реформират. Тогава си казах, защо не. Готинf е да се върнеш 20 години назад. Днес е много по-трудно, защото има голямо съревнование между американските, английските и европейските групи. Но продължавам да вярвам, че има хора, които искат да чуятq както старите неща на групата, така и нови песни, защото работя по тях още преди групата да бъде възродена.

От другата страна – Говори ли с оригиналните членове на бандата за този реюниън?

Coke McFinlay – Пуснах им по един мейл. На басиста John Hess – той беше вдъхновен от факта, че има възможност групата да бъде възродена. С него направихме турне с 15-20 дати, но след това се отказа, заради личния си живот. Вокалистът Henry Heston реши да не участва, защото се премести в Америка и започна работа в „Гугъл”, където печели доста, но получих благословията му за реюниъна. Tez Kaylor не беше заинтересован. Защото според него VIRUS без Henry Heston, не било VIRUS. Казах му, че греши. След като бандата стана активна свирихме с едни от най-големите в жанра като SUICIDAL TENDENCIES. Нещата потръгнаха и без старите членове. Така реших да продължа сам.

От другата страна – Трудно ли е за теб да свириш и да пееш? В миналото си бил само китарист.

Coke McFinlay – Не, определено ми е доста лесно. Обичам да правя и двете. Обичам енергията и страстта. На сцената давам от себе си 120 процента. Разбира се, че понякога е трудно да свиря и пея. Но се концентрирам повече върху вокалите си, не върху свиренето. Новите неща са по-технични от това, което създадохме през 80-те. Но всяка песен е предизвикателство за мен. И все пак ми се събира доста работа, защото съм и водещия китарист в гурпата.

От другата страна – С какъв състав ще дойдат VIRUS в България, защото разбрах, че отново има промени в състава?

Coke McFinlay – Съставът е нов. Имах проблеми миналата година. Нямахме басист и се обърнах към басиста на CATHEDRAL Max Edwards. Питах го дали иска да стане част от VIRUS. Той се съгласи, обаче пича свири в още няколко групи и не можеше да бъде пълноценен за бандата. Dave Sherwood на напусна след Коледа. Реши че вече не му се свири траш, а музика като MANILLA ROAD. Положението стана доста сложно. Той напусан в доста важен момент. Точно имахме шоу с D.R.I. и WHIPLASH.

От другата страна – Кои са новите момчета в групата?

Coke McFinlay – Darren „Rusty” Rust е барабанист. Съставът в момента е най-добрият, който е имала групата. Scott Lauzon на ритъм китарата и Paul James на баса. Тези момчета са истински отдадени на бандата. Влагат собствени пари, преди да сме подписали с лейбъл. А това предстои съвсем скоро. Музикантите дойдоха във VIRUS в много добър моменнт. След България ще свирим на „Hammerfest” в Уелс. Това е привилегия за нас и за всички групи, които свирят там.

От другата страна – Доста банди периздадоха старите си албуми. Вие мислите ли да направите нещо подобно?

Coke McFinlay – Решихме да го направим. Но като ги запишем наново. Особено сега с новия състав. Парите са проблем, но звукът на оригиналите е ужасен и бих искал феновете да ги чуят с подобрен звук.

От другата страна – Последен въпрос. Защо феновете в България трябва да посетят концерта?

Coke McFinlay – Трябва да дойдат, защото бяхме една от най-големите траш банди в Англия. Ще сринем София. Ние сме класическа осемдесетарска траш група. А феновете в България обичат точно това.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов