Интервю с Jean-François Dagenais (KATAK ...

Интервю с Jean-François Dagenais (KATAKLYSM, EX DEO)

С китариста на KATAKLYSM Jean-François Dagenais разговаряхме при първото и засега единствено гостуване на канадците у нас. Концертът им беше организиран от добрите ни приятели „ShadowLand Music” на 22.05.2011 година в клуб "R.B.F." Канадците доказаха славата си, че са машини на живо, а стената от звук беше изградена не и без помощта на KARNAK (Италия), DEAD SHAPE FIGURE (Финландия) и PESTIFER (Белгия).

Интервюто с Jean-François Dagenais (KATAKLYSM, EX DEO) е излъчено в „От Другата Страна” по радио Варна на 20.06.2011 година. Част от разговора е монтиран в „Гласовете на рока” по BNT World на 07.07.2011 година.


От другата страна - Добре дошли в България. Знаете ли нещо за тази страна и феновете тук?

Jean-François Dagenais - Това е първото ми идване в България. Вчера свирихме в Сараево също за първи път. Страхотно е, че имаме възможност да посещаваме различни места. Тук има хубави гледки, градовете са приятни и навсякъде създаваме нови приятели.

От другата страна - Какво е чувството да си за първи път на подобни места?

Jean-François Dagenais - Страни като България, Хърватия, Сърбия или Румъния са държави, за които знам само от телевизията. Харесва ми да се срещам с нови култури, да опитвам нови храни, нов начин на живот. Всичко това е много интересно за мен.

От другата страна - Какво предпочиташ - да си на турне или просто да пътуваш?

Jean-François Dagenais - И двете ми харесват. Музиката е най-добрата част от пътуването - виждаш много нови места, срещаш много нови хора, с които после поддържаш връзка чрез интернет. Понякога пътувам и сам. Впечатлен съм от мястото, в което ще свирим тук. Апаратурата е много добра, а и феновете, които чакат отвън, са супер.

От другата страна - Имате ли възможност докато сте на турне да разглеждате градовете, в които свирите?

Jean-François Dagenais - Зависи. Първият ден от това турне например беше в Рим. Пристигнахме ден по-рано там и посетихме Колизеума, и други древни римски паметници. Имахме екскурзовод с нас и беше много интересно. Понякога пътуваме дълго, стигаме клуба, свирим и си тръгваме. Но друг път успявам да разгледам това-онова.

От другата страна - Нека поговорим за KATAKLYSM. С каква идея сформирахте групата?

Jean-François Dagenais - Създадохме групата още в училище. Искахме да сме най-екстремната банда. В началото на 90-те основните ни влияния идваха от стари английски групи като BOLT THROWER, CARCASS, NAPALM DEATH. Искахме да сме супер екстремни, не ни пукаше за различните видове темпо или времена на свирене. Имахме късмет и подписахме още след първото си демо с Nuclear Blast. 20 години по-късно ние все още сме същите хора, но свирим по-добре и можем да композираме по-добри песни.

От другата страна - Кога KATAKLYSM от хоби стана работа?

Jean-François Dagenais - Преди 10 години. Докато бяхме в училище, също успявахме да правим турнета, веднъж или два пъти годишно, когато можехме. Постепенно започнахме да печелим пари и пред нас беше поставен избора - да започнем да се занимаваме професионално само с музика или да оставим групата да бъде хоби за нас. Избрахме първото и започнахме да правим много турнета, което от своя страна доведе до по-голяма продажба на албумите ни. Сега успяваме с музиката си да изкараме достатъчно пари, за да си плащаме сметките. Сега сме ок - свирим музика и обикаляме света.

От другата страна - Какво вдъхновява музиката ви днес?

Jean-François Dagenais - Когато бях по-млад слушах основно метъл. Сега съм по отворен за различни видове музика - харесвам фолк, но не си падам по електрониката например. Харесвам музика с истински инструменти. Понякога взимам елементи от прогресив музиката и я вкарвам в нашите неща. Искаме във всеки албум да предлагаме нови неща и да разширяваме своите граници.

От другата страна - Къде е границата между техничното и мелодичното свирене?

Jean-François Dagenais - Искам да се съсредоточа върху композирането, не искам просто да излизам на сцената и да свиря технично само, за да покажа, че мога. Има много банди, които свирят така. Отначало е интересно да ги слушаш, но после стават много отегчителни. Аз искам да почувствам музиката, да усетя емоцията, която тя носи.

От другата страна - Какво чувство носи музиката на KATAKLYSM?

Jean-François Dagenais - За мен KATAKLYSM е енергична и мрачна банда. Когато натиснеш бутона „play”, музиката действа като юмрук в лицето. Не се опитваме да звучим по определен начин. Ние просто свирим. Всеки в бандата харесва различни неща, но когато свирим заедно това е KATAKLYSM.

От другата страна - Как успяваш да свириш едновременно в KATAKLYSM и с EX DEO?

Jean-François Dagenais - Композирането за EX DEO беше лесно - изучавахме древната римска музика и аз се опитвах да пресъздам мелодиите по метъл начин. Музиката на EX DEO е много различна от тази на KATAKLYSM. KATAKLYSM е много агресивна група, докато EX DEO е по-мрачна и епична банда. Трудно е да превключиш между двете. Затова и вече ще работим по EX DEO само, когато сме приключили всички концерти и записи на KATAKLYSM.

От другата страна - Откъде този интерес към историята на древен Рим от едни канадци?

Jean-François Dagenais - Интересът основно дойде от Maurizio, който е с италиански произход. Той искаше да напише текстове за древен Рим за албум на KATAKLYSM, но в крайна сметка решихме, че това няма да подхожда на групата. Затова и създадохме специален проект за целта .Пратихме го на Nuclear Blast и те го харесаха. Научих много за римската история и тяхната музика покрай този проект.

От другата страна - Последен въпрос.Има много добри канадски банди - RUSH, VOIVOD, ANNIHILATOR... Защо ?

Jean-François Dagenais - Имаме много добра метъл сцена. Може да има нещо във водата или в бирата, за да става така. За мен да свиря на китара беше предизвикателство. Ако исках да бъда забелязан, трябваше да бъда по-добър от музикантите, които вече бяха известни тогава. Сега има много млади изпълнители, които са адски бързи и прецизни. Това ми дава стимул и на мен да съм все по-добър. Щом имаш конкуренция, значи можеш да се развиваш!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов