Интервю с Par Sundstrom (SABATON) ...

Интервю с Par Sundstrom (SABATON)

SABATON идват за трети път у нас. Като хедлайнери, след издаването на силното продължение на “The Art of War” (2008) - “Coat of Arms”. Това се оказа добър повод да се чуем с басиста на групата Par Sundstrom и да поговорим за впечатленията на музикантите от българската публика, какво да очакваме от новата си среща със SABATON и разбира се новия - албум. Интервюто беше осъществено със съдействието на “ABV Pro”, които освен, че канят за трети път войнствените шведи у нас, ще доведат още шотландските пирати ALESTORM и сънародниците на SABATON – STEELWING. Концертът е на 16 ноември в столичния клуб "Blue Box".

Интервюто с басиста на SABATON Par Sundstrom е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 25.10.2010 година и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Нека да поговорим за третото ви шоу в България. Какво очаквате, какво сте приготвили?

Par Sundstrom - Първият ни концерт в България беше истинска изненада за нас. Не знаехме какво да очакваме, но вашата публика ни разби. Тя е една от най-добрите в цял свят. Това е предвидимо, защото вторият път, когато свирихме у вас, знаехме, че ще бъде тотално разбиване и точно така се получи. Посрещането беше по-добро от първия път, защото свирихме пред наша публика. Първото ни гостуване беше пред фенове, повечете от които не ни бяха чували и бяха на концерта заради HAMMERFALL. Сега вярвам, че публиката ще бъде основно от почитатели на SABATON. Очаквам срещата ни с нея. Очаквам тя да е напълно откачена и очаквам феновете да очакват повече от нас. Защото сме поставени под голямо напрежение да направим най-доброто шоу от трите си гостувания. Ще дадем най-доброто то себе си.

От другата страна - Помня двата предишни концерта на SABATON у нас, публиката беше фантастична, а вие изглеждахте изненадани.

Par Sundstrom - Така е, бяхме много изненадани от реакцията на феновете. Беше магия!

От другата страна - Какво ще изпълните на концерта си в България?

Par Sundstrom - За цялото турне сме сглобили най-големия сетлист, който някога сме правили. Имаме два, така че всяка вечер шоуто ни да е напълно уникално. Когато тръгваме на турне, никога не репетираме много парчета, но сега след излизанетона новия албум, сме подготвили стари и нови композици, които феновете искат да чуят. Решили сме да изпълним и много стари песни, които се знаят от само няколко души. Така че всяка вечер представяме напълно уникален сетлист. Все още не знам, какво ще напарвим в България. Но ще изпълним песни, които хората обичат да пеят, защото съм забелязал, че феновете у вас, обичат да правят това.

От другата страна - Колко ще продължи концертът ви?

Par Sundstrom - Не знам, но цялото ни шоу продължава около час и половина.

От другата страна - Колко песни ще изпълните от най-новия си албум “Coat of Arms”?

Par Sundstrom - Повечето от песните които репетираме за концертите, са от него. Така че имаме възможност да изпълним почти всички композиции от албума. Не знам кои точно ще чуе българската публика, защото всяка вечер сетът ни е различен, но обикновено правим по 5-6 парчета от новия диск всяка вечер.

От другата страна - Коя песен от “Coat of Arms” ти е любима за слушане и изпълнение?

Par Sundstrom - За слушане – не знам. Различно е, но за изпълнение определено това е „Saboteurs”. За мен е много специална, защото китарите бяха написани преди десет години. Винаги съм харесвал композицията, винаги съм искал да я запишем, когато сме в студио, но никога не се получаваше. Имахме само някакви китарни мелодии, но нищо завършено. Едва при записите на “Coat of Arms” завършихме парчето. Харесвам я много.

От другата страна - Как феновете и медиите приемат “Coat of Arms” няколко месеца по-късно?

Par Sundstrom - Много добре. Особено феновете. С журналистите ситуацията е друга –когато издадохме “Primo Victoria”, всички ни казваха, колко е добър, колко е уникален – бяха на наша страна. За “Attero Dominatus” – че е още по-добър. След “The Art of War” осъзнахме, че феновете са най-важни, защото някои журналисти нарочно пишат негативни ревюта. Така че почитателите ни са на първо място. Те искат да сушат добри песни от групата и наистина харесват всички композиции от новия ни албум.

От другата страна - Нека да поговорим за песните в албума. Защо “Midway” е толкова кратка – едва 2 минути и 30 секунди?

Par Sundstrom - Нямам идея. Просто така се получи. Когато я завършихме се спогледахме и се учудихме на дължината й. Помислихме върху това, какво да направим, за да стане по-дълга, но после решихме, че ще си остане така. Тя е доста интензивна и не посмяхме да добавяме части, само и само да я удължим. Добра ли е песента? – Добра е!

От другата страна - Направихте видео клип към “Uprising” – защо избрахте точно нея?

Par Sundstrom - Предостави ни се тази възможност. Нямаше как да снимаме клип, в който да представим десанта в Нормандия. Получи се така, защото имаме приятели, които работят във филмовата индустрия в Полша. Предложиха ни да заснемем клип към “Uprising” и той се получи. Едва ли щеше да е възможно в друга страна, защото нямаме приятели, които да го направят. Радваме се, че те избраха една от най-емоционалните песни в албума.

От другата страна - За първи път във ваш албум се появява песен, която не е свързана с битки, а с историческо събитие като Холокоста – “The Final Solution”.

Par Sundstrom - Така е. Тя не е свързана с битки, но е също историческо събитие от Втората световна война. Нещо, което винаги се опитавме да постигнем в творчеството си. Да обхванем всички аспекти на войната.

От другата страна – “Metal Ripper” звучи като продължение на “Metal Crüe” и трибют към метъл сцената.

Par Sundstrom - Тя продължава линията на “Metal Crüe”, “Metal Machine” и “Masters of the World”. Песен, която смегчава настроението след военните исторически теми, за които SABATON пишат обикновено. Тази композиция показва, че групата е повече метъл, отколокото исторически обвързана. Показва, че ние все още сме купонджии и хората не трябва да ни възприемат като сериозни войнствени фанатици.

От другата страна – Като заговорихме за история, кой е любимият ти исторически момент?

Par Sundstrom - Има много моменти в историята, които намирам за интересни. Като битките например, но не мога да ги определя, като най-добрите или най-лошите. Темата за саботьорите в песента “Saboteurs” е интересна, защото става дума за героите от Телемарк, които са жертвали живота си в Норвегия по време на Втората световна война.

От другата страна – Когато бяхте за втори път у нас, обещахте да напишете песен, вдъхновена от българската история, какво се случи с тази идея?

Par Sundstrom - Имаме някои идеи, но все още не сме намерили конкретна тема, за която да пишем. Не сме забравили за това, но ще отделим повече време по-нататък.

От другата страна – SABATON са много популярни в Полша. Къде виждаш причината – заради песни като “Uprising” и “40:1” или защото SABATON е много добра пауър метъл банда?

Par Sundstrom - Както аз виждам нещата SABATON - са извънредно популярни в Белгия, Швеция и много известни в Полша. В Швеция работихме много, за да станем известни. Отне ни 10 години. Направили сме над 1000 концерта, свирили сме пред всички по-големи шведски групи, на всички фестивали по няколко пъти. И най-накрая хората ни откриха и в момента на всеки концерт идват все повече и повече. Така станахме популряни в родината си. Направихме същото и в Белгия. Работихме като предгрупа на няколко банди, свирихме на големите фестиали и така популярността ни растеше. Но това стана бавно и отне над 5 години, за да го постигнем. В Полша имахме шанса да свирим пред много хора много бързо. Заради песента “40:1” получихме огромно внимание. Това накара мнозина да дойдат да ни видят. Преди това никой не беше чувал за SABATON. Бяхме подписали с много малък лейбъл, който нямаше никакви маркетингови възможности. Беше невъзможно да си купиш диск на групата. Така че нямахме никакви шансове да станем известни, ако не свирехме пред многобройна публика. Сега сме известни, защото много хора са ни гледали на живо и са харесали шоуто ни. Ако нямахме възможност да свирим пред тях, никога нямаше да сме популряни. В Полша все едно се бяхме качили на много бърз асансьор. Имахме песента, много хора се поинтересуваха от нас и следк като ни видяха, не ни изоставиха. В началото идваха да ни гледат заради една песен, а сега заради целия концерт. “40:1” обърна погледите и към останалата ни музика.

От другата страна – Промени ли се ситуацията за групата след подписването с “Nuclear Blast Records”?

Par Sundstrom - Даде ни възможност да достигнем до хората, които искат нашата музика. В повечето страни никой не беше чувал за нас. Бяхме много малка и незнайна група. Положението и сега е същото в доста държави, но след подписването с “Nuclear Blast Records” рекламата ни се увеличи и започнахме да продаваме повече. Това е добре, защото ако искаме да участваме на някой фестивал, например в Португалия, някой ще ни попита, колко сме продали там. Когато му отговорим, че нямаме никакви продажби, той ще ни зададе логичния въпрос, защо да ни включва в неговия фестивал. На това нищо не можем да отговорим. Сега могат да ни видят, защото имаме реклами в специализираните списания и можем да продадем 50 или 100 диска в Португалия. Така те вече ще се заинтересуват от SABATON по друг начин. Сигурно няма да кажат, че трябва да си платим, за да участваме, но винаги можем да опитаме и да видим какво ще се получи. Договорът с “Nuclear Blast Records” ни отвори много врати и ни дава възможност да свирим и на други континенти. В миналото от никъде не получавахме помощ и всичко на 100 процента трябваше да правим сами. Извън Швеция нямахме никаква промоция и никой извън страната ни не ни обръщаше внимание. Бяхме сами. Сега имаме стабилен лейбъл зад гърба си, но все още вършим цялата работа. Все още трябва да правим концерти, да издаваме албуми и все още се нуждаем от реклама.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов