Интервю с Christian "Chrigel" Glanzmann (ELU ...

Интервю с Christian "Chrigel" Glanzmann (ELUVEITIE)

Само след седмица, на 13 октомври, родните фенове отново ще посрещнат фолк дет групата от Швейцария ELUVEITIE. В столичния клуб "Blue Box" освен тях, за втори път у нас ще дойдат и финландските веселяци KORPIKLAANI. Съпорт ще бъде проектът на дамите от ELUVEITIE - Meri Tadic и Anna Murphy GODNR.UNIVERSE.

Съвместният концерт на GODNR.UNIVERSE, KORPIKLAANI и ELUVEITIE беше повод да се свържем с лидера на швейцарските гали Christian "Chrigel" Glanzmann, с когото поговорихме за посещението им в българия, концертите, музиката, историята.

Интервюто с Christian "Chrigel" Glanzmann (ELUVEITIE) беше осъществено с помощта на организаторите на концерта “ABV Pro” и е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 04.10.2010 година и ще бъде излъчено в предаването „Евробокс” по програма „Хоризонт” на БНР в неделя – 10.10.2010 година.


От другата страна - Какво се случва с ELUVEITIE в момента?

Chrigel Glanzmann - Точно в момента свирим на няколко концерта, пишем песни за новия албум, но след седмица отново тръгваме на турне.

От другата страна - Тръгвате на турне, което ще мине и през България. Разкажи ни за него.

Chrigel Glanzmann - С нетърпение очакваме отново да сме на път. Не сме били на турне от година и половина. Така че гледаме към предстоящите концерти.

От другата страна - Първият ви концерт в България беше като съпорт на траш титаните KREATOR. Какво си спомняш оттогава?

Chrigel Glanzmann - Спомням си доста. Какво мога да кажа – спомням си твърде готината зала, не си спомням името й обаче. Бяхме в София. Срещнах приятели и изживяването беше страхотно.

От другата страна - Какво трябва да очакваме от сегашния ви концерт?

Chrigel Glanzmann - Преди да издадем новия си албум последния път, когато бяхме у вас, представихме голяма част от новите песни. Също така работим много върху живите си изпълнение във всички аспекти. Феновете могат да очакват наистина добър концерт от нас.

От другата страна - Ще бъдете с финландците KORPIKLAANI на това турне.

Chrigel Glanzmann - Турнето ще започне в четвъртък. Европейските концерти бяха планирани за есента. С KORPIKLAANI сме много добри приятели. Свирили сме много пъти заедно. И си казахме защо да не направим още едно турне заедно. Това е в общи линии.

От другата страна - Нещо по-специално да ви се е случвало, когато сте били с KORPIKLAANI на турне?

Chrigel Glanzmann - (смях) Турнетата с тях винаги са свързани със страхотни моменти. Винаги има въвлечен твърде много алкохол. Всеки път е супер.

От другата страна - Нека поговорим за групата. Последният ви албум „Everything Remains as It Never Was” излезе през феврурари тази година. Според теб успешен ли е той и има ли нещо, което би променил в него сега?

Chrigel Glanzmann - Отговорът на втория ти въпрос е и да, и не! Имам предвид, че основно не, защото сме много щастливи от него, но от друга страна е нормално, когато се върнеш назад да видиш неща, които ти се иска да направиш по друг начин. Мисля, че това е нещо обичайно, което се случва с почти всичко, което правиш. Но основно сме щастливи от това, което сме направили. Като говорим за успеха – да албумът е успешен, за което също сме щастливи и в същото време благодарни. Това е най-успешният ни албум. От него сме продали много повече отколкото някога се е случвало. Това, което се случи с този диск направо ни отвя. Само като пример: албумът влезе в официалните класации за албуми на шест или седем страни. В Германия дори влезе в Топ 20, а в Швейцария – в Топ 10. Специално в Швейцария това въобще не е нещо нормално за метъл банда, защото обикновено в Топ 20 в класацията за албуми можеш да откриеш проекти на Eminem и Katy Perry. Така че е доста необикновено метъл албум да попадне в първата десетка. „Everything Remains as It Never Was” определено е успешен. И разбира се сме щастливи от този факт.

От другата страна - Колко песни от него ще изпълнявате на турнето?

Chrigel Glanzmann - Все още наистина не знам. Няй-вероятно няколко. Може би половината от сета ще бъде с нови парчета.

От другата страна - Ще чуем ли по-стари композиции?

Chrigel Glanzmann - Разбира се. Винаги когато правим концерти, се опитваме да направим добър и интересен микс от всички албуми, които сме записали. Със сигурност ще свирим стари композиции. Както споменах и по-рано, все още не знам кои точно песни ще изпълним, но съм сигурен, че ще включим в сет-листа си песни от всички албуми, които сме сътворили, вероятно дори и акустични композиции от „Evocation I”.

От другата страна - Ще се върнем и на „Evocation”, но можеш ли да дадеш малко информация за проекта, който ви е съпорт и е съставен от дамската част на ELUVEITIE - GODNR.UNIVERSE?

Chrigel Glanzmann - Това е нещо като страничен проект на Meri и Anna. Всички в групата са отворени към друти стилове. Никой не слуша само метъл или харесва само метъл. А те са с отворени съзнания. Специално Meri и Anna си падат много по дръм енд бейс. Преди няколко месеца започнаха да свирят и да опитват някои неща с техните инструменти – цигулка и хърди гърди и дръм енд бейс бийтове. Какъвто всъщност е и целият проект. За да съм честен, съм много любопитен и чакам с нетърпение концертите, защото никога не съм ги чувал на живо. Само знам композициите. Смятам, че тяхното изпълнение ще бъде интересно също и за феновете. Да, от една страна ще е странно, защото това е метъл турне и е необичайно концертите да открива дръм енд бейс група. Но от друга страна това е много интересна музика и не е традиционен дръм енд бейс. Той е смесен с фолк елементи, а и те свирят на хърди гърди и цигулка. Определено ще е интересно да се види.

От другата страна - Преди да издадете „Everything Remains as It Never Was”, записахте акустичния албум „Evocation I”. Кое е истинското лице на ELUVEITIE?

Chrigel Glanzmann - Ние сме метъл банда. Винаги сме били и винаги ще бъдем метъл група. „Evocation I” е повече като експеримент. Идеята да издадем изцяло акустичен албум стои от доста време. Това беше нещо, което ни предизвикваше отдавна. Нещо, което наистина искахме да направим един ден. Направихме го миналата година. Но както казах това е по-скоро проект, ние сме си метъл банда.

От другата страна - Ще има и втора част на този проект, нали?

Chrigel Glanzmann - Разбира се!

От другата страна - Кога?

Chrigel Glanzmann - Не знам!

От другата страна - Попитах те, защото когато бяхте за първи път тук, говорихме с теб в бекстейджа и ти спомена тогава , че след акустичния албум ще издадете нормален метъл диск и след това отново актустичен проект.

Chrigel Glanzmann - Такава беше оригиналната идея. Попроменихме я малко. Следващия ни албум отново ще бъде метъл. Може би след това ще започнем работа по „Evocation IІ”, но предстои да го решим. Идеята си я има, но преценихме, че засега ще я оставим на страна.

От другата страна - Имате ли вече нови песни и кога планирате да издадете новия си диск?

Chrigel Glanzmann - На предстоящите ни концерти, както и в България няма да свирим песни от предстоящия ни албум, защото не са още завършени. Имаме няколко готови идеи, но композициите не са в крайния си вариант. Все още работим върху тях и албума. Все още не съм наясно кога ще излезе. Говорили сме си за следващото лято или есента по някое време, но нищо все още не е потвърдено.

От другата страна - Кой от вашите албуми е най-важен за развитието на бандата?

Chrigel Glanzmann - Ще посоча всички. Всеки един от тях е стъпка напред за нас. Всеки един е част от нас. Всеки съдържа музиката, която харесваме. Не искам да избирам някой от тях.

От другата страна - Промени ли се групата, когато подписахте с "Nuclear Blast"?

Chrigel Glanzmann - Подписването с "Nuclear Blast" е още една стъпка в нашето израстване като група. Страхотно е да работим с тях. Това е наистина много добър лейбъл, в който работят много готини хора. Но за нас като група и по-специално, изхождайки от музикалната страна на нещата - промени няма. Не само заради "Nuclear Blast". Разбира се музикално ние сме се развили като музикант, което е нещо естествено и важно. От "Nuclear Blast" по никакъв начи не ни се бъркат в работата. А и никога няма да го позволим. С "Nuclear Blast" има нещо като приятелство и това е страхотно. Те ни вярват напълно, когато става въпрос за музика. Не бяха чули и една нота от новия албум, преди да бъде завършен. Не бяха слушали новите песни, преди диска да се озове за производство. Просто ни казаха, че не искат да го слушат предварително, защото ни вярват и защото той така или иначе ще е добър.

От другата страна - ELUVEITIE е група от 8 музиканти. Колко често репетирате и трудно ли се получават репетициите?

Chrigel Glanzmann - Обикновено репетираме веднъж в седмицата. Когато става въпрос за организацията – да би могло да бъде трудно, когато хората са повече, но при нас всичко опира до личните приоритети. За всеки един музикант в групата ELUVEITIE стои на първо място в живота. Така че няма нищо трудно. Когато има репетиция присъстват всички, защото това е най-важното.

От другата страна - Разкажи ни някоя история от вашите концерти, кой е най-лудият концерт, който никога няма да забравиш?

Chrigel Glanzmann - Определено това е концертът ни в Индия, миналия януари или февруари, не мога да си спомня. Това беше тотална лудница. Всичко беше напълно различно с Европа. Хората, културата, всичко беше пълна противоположност на това, с което си свикнал. Преди това никога не бяхме свирили там.

От другата страна - Колко време ви беше необходимо, за да се научите да свирите на фолклорните инструменти, които използвате и кой беше най-трудния за използване?

Chrigel Glanzmann - Мога да говоря само за себе си. Цигулката и хърди гърди са трудни инструменти, но не свиря на тях. Ако става въпрос за мен, свиря на различни свирки и гайди от 10 години. А на мандолина и акустична китара още по-дълго. Не мога да си спомня. Може би от 25 години, но може и да греша. Но там някъде 25-30 години. Започнах с тях, когато бях много малък, може би на 6 годинки. Така че свиря от доста време и не вече не усешам трудност. Когато свириш толкова много години, инструментът става част от теб.

От другата страна - Какво предпочиташ – да си на турне с група от вашия стил или както се получи с KREATOR – банда от съвсем различна сфера на екстремната музика?

Chrigel Glanzmann - Предпочитаме да сме на турне с група от друг стил. По няколко причини. Едната е, че никой от нас не си пада по фолк или паган метъла. Ние харесваме собствената си музика. Няма много банди от този стил, които харесваме. Просто никой от нас не харесва подобни стилове. Но не това е основната причина, да предпочитаме да свирим с групи от други стилове. Всички в ELUVEITIE сме на мнение, че е по-интересно за нас да свирим с групи като KREATOR. А и това е по-голямо предизвикателство. Когато хората идват на концерти, на които сме с фолк или паган групи, те знаят какво да очакват, знаят песните и харесват музиката. Но когато свирим с групи като KREATOR, както се получи преди време, 90 процента от публиката на тези концерти беше там заради KREATOR, защото са дай-хард фенове на бандата и фенове на траша. Повечето от тях едва ли някога бяха чували ELUVEITIE. Може би някои от тях знаех за нас, но не ни харесваха или не слушат фолк метъл. Така че е много по-голямо педизвикателство да спечелим тези хора за музиката ни. Точно и това харесваме. Предизвикателствата и да бъдем предизвиквани.

От другата страна - Това увеличава ли популярността ви?

Chrigel Glanzmann - Нека го кажем така – прави го.

От другата страна - Нека поговорим за името на групата – ELUVEITIE и трудно ли е да се пее на галски?

Chrigel Glanzmann - Името на групата идва от галски и означава „Аз съм Елвитянин”. Това келтско племе е обитавало територията на страната, в която живеем днес. И това е все още име на нашата страна. Разбира се всички й казват Швейцария, но Елвейтия е нещо като второто име на Швейцария. На печатите ни пише „Елвейтия”, не „Швейцария”. Когато посетите швейцарски уебсайт, разширението на името е “.ch”. Това “ch” идва от “Конфедерация Елвейтия”. Името все още се използва и днес. Това означава и името на групата, а галският език е древен, основен и се е говорил тук в келтски времена. Днес не се използва вече. Езикът е мъртъв и е излязъл от употреба още през средните векове.

От другата страна - Но вие го използвате.

Chrigel Glanzmann - Не гледам на себе си и на групата като пазители на галския. Но ако пеенето на галски ще помогне поне малко този език да не бъде забравен, тогава съм щастлив.

От другата страна - В такъв случай интересуваш ли се от история и кой е любимият ти исторически период?

Chrigel Glanzmann - Разбира се, че се интересувам от история. Това всъщност и представлява ELUVEITIE. Около историята е изградена цялата концепция за групата. Текстово и музикално ELUVEITIE използва галската и келтската история и култура. Говорейки за исторически период, смятам, че историята е винаги интересна, независимо от периода. В случая е много по-важно да я познаваш. Лично аз съм най-запален по келтските времена. Може би периодът от 3000 години преди Христа до Средните векове.

От другата страна – Пеете за митове, на не сте проповедници, нали?

Chrigel Glanzmann - Не, никога не сме били! Смятам, че всичко онова, на което се казва „религия”, е нещо много лично. Това, което правим с нашите песни е да припомним историята. Нямаме много теми обвързани с легенди и митове. По-скоро е истинска история. Пеем за исторически факти. А що се отнася до проповядването – въобще не съм фен на подобни неща. Когато отиваш на метъл концерт, ти си там за да се разбиеш, да си изкараш добре и да послушаш хубава музика, но не и да ти бъде проповядвано. Ако искаш да си част от подобна церемония върви на църква, а не на метъл шоу. Това ми е мнението. Не съм фен на това музиката да се използва за проповядване на някакви религиозни идеологии.

От другата страна - Каква музика слушат в свободното си време - повече фолк или повече метъл ориентирана?

Chrigel Glanzmann - По много от всичко, за да бъда честен. Разбира се слушам много метъл, добрия стар дет метъл и блек. Също - традиционна келтска музика и скандинавска фолк музика. Но извън това съм запален и по много други стилове – мнозина от нас са големи фенове на Rihanna, Lady Gaga и Eminem.

От другата страна – Сериозно? Кога ще чуем нещо като тях във вашата музика?

Chrigel Glanzmann - Не мисля, че в музиката ELUVEITIE някога е имало влияния от други групи и стилове. Не мога да назова банда, която е нещо като архетип и влияние за групата – няма значение дали е метъл или фолк група, поп или r&b артист. Ние свирим нашата музика и парвим нашите си неща.

От другата страна - Последни думи.

Chrigel Glanzmann - Благодаря ви, че ни слушате и се надявам скоро да се видим!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов