Интервю с Doro Pesch (DORO, екс-WARLOCK) ...

Интервю с Doro Pesch (DORO, екс-WARLOCK)

Това интервю ми беше една от мечтите. Да разговарям с металната кралица Doro Pesch!!! И това се случи. На „Kavarna Rock Fest 2010” (23, 24, 25.07.2010г., Каварна, ст. "Калиакра", организатори "Loud Concerts" и Община Каварна). След като направи незабаравимо участие, неостаряващата вокалистка отговори на няколко въпроса, малко преди на сцената да се качи оперната прима Tarja Turunen. Няколко месеца след фестивала все още съм на мнение, че точно Doro трябваше да завърши първия ден. Самият фестивал отбеляза петата си годинка с най-големия сбор от групи досега. И от „фестивал” се превърна във „ФЕСТИВАЛЪТ”!!!

Интервюто с Doro Pesch (DORO, екс-WARLOCK) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 02.08.2010 година. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” („БНТ Сат”) на 15.09.2010 година. Интервюто е излъчено и в предаването „Евробокс” по програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Как видя концерта?

Doro - Беше впечатляващо! Обичам, когато от първата секунда взривяваме сцената. Всичко беше страхотно. Феновете бяха толкова ентусиазирани. Дадоха душата си. Човече, те пяха от първата до последната секунда. Впечатляващо. Надявам се да се върнем скоро. Супер сме щастливи.

От другата страна - Какво предпочиташ – да свирите на фестивал или да правите самостоятелни концерти?

Doro - Няма значение. Всеки концерт е ново предизвикателство. Обичам участията, както на фестивали, така и самостоятелните концерти. Харесвам големите зали, харесвам малките клубове. Винаги давам всичко от себе си. Няма значение колко хора са дошли да ни видят. Но фестивал като този е страхотен, защото всички сме приятели, защото всички се познаваме, знаем се с останалите музиканти. Големи приятели сме с Tarja и останалите ммочета от групата. С DESTRUCTION, които ще свирят утре. Страхотно е.

От другата страна - От къде се взема тази енергия, когато си на сцената?

Doro - Когато видя феновете пред мен, се превръщам в нещо много по-различно от нормалния живот. Давам много любов, много енергия. Пея 1000 пъти по-добре, когато видя колко въодушевени са хората пред сцената. Имаме най-здравата фен-база от толкова много години. Но когато пред сцената ти отговорят по най-добрия начин – това е най-страхотното чувство на света. Това те кара да пееш още по-добре, да бъдеш още по-добър изпълнител. Впечатляващо е. Обичам тези изживявания.

От другата страна - Ако се върнем назад във времето, кога реши, че искаш да бъдеш музикант?

Doro - Още на три годинки знаех, че искам да стана музикант. Бях толкова малка, но обичах музиката. Винаги съм искала да бъда певица. Когато станах на 15 вече бях сформирала първата си група. След това имах още пет банди. После формирахме WARLOCK, които бяха доста успешни във време, в което хеви метълът ставаше все по-голям. Напуснах работа, когато бях на 16. И станах професионален музикант. Но никога не съм искала да правя нещо друго в живота си.

От другата страна - Защо избра точно хеви метъла?

Doro - Защото го обичам. За мен хеви метълът е свобода. Да правиш всичко на 100 процента. Той носи толкова много емоция. И е истински. Не е вкаран в някакви граници. Не е повърхностен. Хеви метълът има дълбоки послания и е одухотворен. Позволява ти да правиш всичко – от балади, до химни и бързи песни. Абсолютно всичко. Но най-вече, хеви метълът за мен означава Свобода.

От другата страна - Според теб феновете усещат ли, когато артистите не са искрени?

Doro - Така е. Феновете усещат това. И по-специално хеви метъл феновете знаят кой е истински и кой не е. Те разбират нещата.

От другата страна - Ти си повече музикант или ентъртейнър?

Doro - И двете! Обичам да свиря за хората. Но това е нещо, което се прави и от двете страни, заедно – феновете и музикантите. И двете страни правят едно и също нещо. Положението не е такова - все едно ние само свирим, а те само гледат. Музиката е важна.

От другата страна - През всичките години на сцената имало ли е момент, в който си искала да се откажеш?

Doro - Не! Никога не съм си и помисляла да се предавам. Определено е трудно да си музикнат. Винаги трябва да се бориш във всеки един момент, всяка година. Трудно е, но когато имаш любовта на хората можеш да преодолееш всичко. Това винаги е било предизвикателство. Когато нещата не вървят, борбата е още по-жестока. Но никога не съм си и помислила да се предам, и да правя нещо друго.

От другата страна - Когато си на сцената ти си много енергична. Такава ли си и в нормалния си живот?

Doro – Има неща от сцената, които се появяват и в нормалния ми живот. И там съм откачена, но в добрия смисъл на думата. Но на сцената нещата стоят по-друг начин – там има енергия, която не се среща в нормалния живот. Не мога да живея без тази страна - срещите с феновете.

От другата страна - Кое е нещото, което те запази през всички тези години?

Doro - Обичта на най-здравите фенове в света. Любовта към музиката. Дълбоко ценя всеки фен. Това означава много за мен. И гледам да върна тази любов от цялата си душа. Когато усещаш, че те обичат, можеш да направиш и непостижимото, за да накараш хората да се почувстват щастливи. Това искам да правя в живота си. Да карам хората да се усмихват.

От другата страна - Реюниън на WARLOCK?

Doro - Към момента нямаме такива планове. Доста години не можех да използвам името, но скоро правата ще бъдат мои. Не знам. За сега няма планове, но не е невъзможно. Все пак ние продължаваме да свирим парчетата на WARLOCK.

От другата страна - Тази вечер направи страхотно шоу. Не мислиш ли, че ти трябваше да си хедлайнер на вечерта?

Doro - Може би. Но всички банди са страхотни. Понякога е готино да свириш в 20-21 часа. Отпред е пълно с откачени фенове.

От другата страна - За разлика от другите банди DORO е истински хеви метъл!

Doro - Така е. Този фестивал е готин, защото са събрани групи, всяка от които има собствен стил.

От другата страна - Какво ти предстои?

Doro - В момента работим върху нов DVD, който ще се казва „25 Years In Rock”. Ще го издадем през ноември. Страхотно е. 80 процента вече е готов. Продължаваме да работим по него. Сега правим нещо като световно турне. След това малко американско турне. Ще свирими в Япония за първи път. Никога не съм била там. И много се вълнувам, че за първи път ще напрвим концерт в Страната на изгряващото слънце. Декември отново ще направим турне. Следващата година ни чака нов запис. Но най-важното през тази е издаването на DVD-то. И разбира се колкото се може повече албуми в бъдещето.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов