Интервю с Mem Von Stein (EXUMER) ...

Интервю с Mem Von Stein (EXUMER)

Концертът на EXUMER, SAVAGE GRACE, OMEGA и CLAYMORE като част от първия и засега единствен „Thrash Attack Festival” беше първото истинско олдскул траш събитие за родината. Пред отбрана публика бандите превъртяха лентата до времената, когато този стил беше на върха. С Mem Von Stein разговарях малко преди водените от него EXUMER да се качат на сцената. Смея да твърдя, че ако групата беше подписала с правилния лейбъл, сега щеше да е водеща траш банда. Но понякога съдбата си прави лоши шегички. Иначе дебютът „Possessed By Fire” винаги ще бъде тотален култ!!! Организатор на вечеринката бяха „Art BG”. Мястото – софийския клуб "Open Stage" на 01.04.2010г.

Интервюто с Mem Von Stein (EXUMER) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 10.05.2010 година. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” по „БНТ Сат” на 12.06.2010 година.


От другата страна - Нека поговорим за началото на EXUMER. Какви бяха времената в началото на 80-те?

EXUMER - Започнах да свиря на 16 години. През 1984 основах първата си банда. Тогава се ориентирах какво искам да правя и как да го направя. През 1985 тази първа банда се разпадна. Но вече знаех, че искам да свиря траш. През 1985 година един наш приятел, Matias, който беше основател на фен клуб на VENOM - "Venom's Legions" в Германия, покани SLAYER. Това беше първото идване на SLAYER в Европа за турнето "Hell Awaits Tour". Той събра приятели и фенове и ни помоли да помогнем за концерта, защото SLAYER тогава не бяха голяма група. Така се запознах с Ray. Търсех някого, който да може да свири на китара или поне да се опитва, както аз се опитвах с баса. Исках някого с дълга коса, скъсани дънки... Дадох му номера си и след две седмици вече бяхме в гаража на баща ми, за да репетираме. Това стана през 1985 година. След това към нас се присъединиха и други членове. Записахме демо през 1986 година и на втория ни концерт, на който свирихме с Warfear и Backwater, дойде един човек и ни предложи договор. Тогава подписахме веднага и той нае студио в Берлин – същото, където са записвали Kreator и Halloween. Отидохме за две седмици и резултатът беше "Possessed By Fire".

От другата страна - Какво е чувството да си живял през онези времена?

EXUMER - Бяхме начело на едно движение. Спомням си как през 1981 година си купих "Welcome To Hell" на VENOM. Видях обложката и си казах, че това ще е як албум. След това пуснах албума вкъщи и бях зашеметен. VENOM звучаха по-бързо и по-тежко от MOTORHEAD, а те тогава бяха най-бързата банда. И преди да разберем, траш банди започнаха да се появяват от Щатите и в Европа, особено в Германия. Днес в Щатите хората си спомнят само SLAYER, EXODUS, TESTAMENT, MEGADETH... но това е само част. В Европа имахме DESTRUCTION, KREATOR, EXUMER, TANKARD, CELTIC FROST... Във въздуха кипеше енергия. Донякъде мога да сравня чувството с началото на 90-те години и взрива на техно музиката - тогава всеки искаше да е ди джей. Атмосферата беше същата, а ние се оказахме в точното време и на точното място.

От другата страна - Значи сте се събрали само заради феновете?

EXUMER - Да. Ние не правим пари от реюниъна. В момента можем да посетим страхотни места като България, където никога не сме били, и имаме възможност да свирим пред хора, които не са ни гледали през 80-те. Сега е и по-приятно да имаме връзка с феновете, защото сме по-зрели.

От другата страна - Какво се случи с групата след "Possessed By Fire"?

EXUMER - Тогава бяхме много млади. Появи се егоизъм. Аз създадох групата и в един момент почувствах, че искам да правя нещо друго. За известно време се преместих в Щатите, в Ню Йорк. В същото време нашият оригинален ритъм китарист Pol се появи в групата. Тогава той не свиреше с нас, защото не можеше да репетира достатъчно често заради родителите си. Момчетата в групата го помолили да вземе баса и да пее на моето място и той се съгласил. "Possessed By Fire" е толкова силен, защото песните в него са запазили нашия първоначален ентусиазъм. Вторият ни албум е претупан заради бързината, с която е записан. Този албум отразява проблемите, през които групата преминава без оригиналния си вокалист. Нещо подобно се случи и с EXODUS. Pol напусна малко по-късно и това беше краят на групата.

От другата страна - Нещо за новия албум?

EXUMER - В момента пишем песните за него. Би трябвало да излезе до края на годината. След това турне се завръщаме в Германия и ще записваме през лятото. През есента ще посвирим из Европа и след това ще го издадем.

От другата страна - Кой е най-важният урок, който си научил за толкова години в музикалния бизнес?

EXUMER - Да бъда търпелив. И благодарен на феновете. Във всяко изкуство и най-вече в музиката трябва да споделяш с хората, защото те не са длъжни да харесват твоята музика. Те идват по концертите от любов към нея. Затова и съм много благодарен.

От другата страна - Споделят ли другите членове на групата твоите виждания?

EXUMER - Така мисля. Аз и Ray сме приятели от 1983 година, минали сме през много неща и сме се научили да ценим уважението, което хората ни дават.

От другата страна - Все още ли си „possessed by fire”?

EXUMER - I'm fucking „possessed by fire”! И ще бъда такъв, докато мога!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов