Интервю с Mariusz Duda и Piotr Grudziсski (R ...

Интервю с Mariusz Duda и Piotr Grudziсski (RIVERSIDE)

RIVERSIDE са една от малкото прогресив банди гостували у нас. Групата дойде по повод четвъртия рожден ден на „Tangra Mega Rock”. Съпорт беше габровската прогресив гордост PANTOMMIND. Мястото клуб "Blue Box" в София на 09.05.2010г.

Интервюто с Mariusz Duda и Piotr Grudziсski (RIVERSIDE) е излъчено на 20.06.2010г. в „От другата страна” по радио Варна и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Това е първото ви гостуване тук.

RIVERSIDE - Така е. Но преди време свирихме в Турция и минахме през вашата страна. Два пъти. Спирали сме само за да си вземем вино и да напазаруваме нещо. Това е първият път, когато идваме като група за концерт.

От другата страна - Какво знаете за нашата страна?

RIVERSIDE – Честно казано – малко. Но знам, че в миналото сме имали много общи неща. Помня, че семейството ми е идвало през 80-те на почивка тук. Това помня – че между нас има някава връзка. Което е готино. Не знаем много за вас. Тук сме за първи път. Не знаем много и за историята ви, но обещавам, че ще прочета повече за следващото гостуване.

От другата страна - Какви са очакванията ви, когато свирите някъде за първи път?

RIVERSIDE - Тази част от турнето e направена така, че свирим само в страни, в които не сме били досега. Вчера - в Гърция, днес - в България, после Словакия и Унгария. Настина искаме да свирим на юг или югоизток повече, защото не посещаваме много често тази част от Европа. Нямаме никакви очаквания. Просто искаме да свирим и да видим дали имаме фенове тук или не. И след това ще решим дали ще се върнем пак или не. Всичко е една голяма изненада.

От другата страна - Трудно ли е да свирите за първи път в чужда държава, която не познавате?

RIVERSIDE - Мисля, че е трудно, защото, както казах и преди –не знаем какво да очакваме. Когато посещаваш по-често някои места, вече знаеш как ще реагира публиката. А тук не знаем нищо за българските фенове - дали ще бъдат дръпнати или ще ни посрещнат топло. Така че сме тук и ще видим по време на концерта.

От другата страна - В днешно време турнетата по-важни ли са за бандите от записите, например?

RIVERSIDE - Концертите са една голяма част от представянето на групата. Това е най-важната част, защото иначе няма начин да си наясно за много неща около дистрибуцията на дисковете. Понякога хората откриват дадена група само защото тя има концерт някъде. Така че свиренето на живо е много важно и ние сме щастливи, че имаме възможност да открием тези държави. И така ще разберем как стоят нещата с дистрибуцията на нашата музика тук, ситуацията с промоцията и всичко останало. Чух, че тази вечер ще ни посрещне готина публика, така че ще видим.

От другата страна - Каква мислите е дистрибуцията на вашите дискове тук, в България?

RIVERSIDE - Не знам. Това е труден въпрос, защото не съм получавал никаква информация за това. Затова сме и тук, за да разберем. Така че след шоуто ще имаме повече информация за тази част. Публиката тази вечер ще бъде нещо като знак за нас.

От другата страна - Нека поговорим за групата. Кое е първото нещо, което трябва да знам за RIVERSIDE?

RIVERSIDE – Ние сме рок група. Това, което най-добре ни описва е, че се изявяваме в сферата между рок музиката и метъл музиката. Не мога да кажа коя част надделява – рокът или метълът. Независимо от това винаги се опитваме да свирим емоционална музика. И всеки път споменавам тези няколко думи – печал, удоволствие, шепот, писък. Създаваме музика на констрастите. Имам предвид – дълги парчета - къси парчета, леки песни - твърди песни. Всичко е комбинирано и смятам, че поради това музиката ни е твърде прогресивна.

От другата страна - Тогава какво ви отличава от останалите прогресив групи?

RIVERSIDE – Мисля, че е това, което казах в началото. Ние не свирим прог метъл като DREAM THEATER. Ние не свирим ограничен прогресив рок като групите от 70-те. В тесни граници думата „прогресив” всеки я разбира по свой начин. Ние искаме да сме прогресив група със съдържане, което отваря очите. В музиката си имаме много от класическия стил, който искаме да свържем с нови форми или с някои алтернативни звуци. Смятам, че това е оригинално и се опитваме да го развиваме през цялото време. RIVERSIDE е една от тези групи, които израснаха през последните десет години с етикета ню прог. Защото се опитваме да използваме тези нови идеи, например електронните експерименти. Може би това ни отличава от останалите банди. Може би трябва да попитате нашите почитатели, хората, които харесват нашата музика, и те сигурно ще намерят правилните думи за това.

От другата страна - Какви хора харесват вашата музика?

RIVERSIDE - Навсякъде е различо. Например в Полша имаме фенове от 15 до 60 години. Понякога цели семейства идват на концертите ни. В Холандия, където имаме добри фенове, средната възраст е около 40, там няма тийнейджъри на концертите ни. По-скоро идват хора, които са фенове на прогресив музиката от 70-те, когато са били млади. Така че във всяка страна ситуацията е различна, а обобщено – идват от тийнейджъри до 60-годишни фенове.

От другата страна - Трудно ли е да бъдете прогресив метъл група от Полша?

RIVERSIDE - Все някой трябва да е първи. Ние сме първата прогресив метъл група от Полша, която свири в България. В нашата страна имаме много голяма ъндърграунд сцена – рок, метъл. Групи като VADER и BEHEMOTH са добре познати по целия свят. Някои хора казват, че след VADER и BEHEMOTH, RIVERSIDE е първата група от Полша, която обикаля света. Гледаме на себе си като на междинното звено между мейнстрийма и ъндърграунда. Но ние сме първата прогресив метъл група от Полша, която свири в България и това е страхотно.

От другата страна - Вие сте успешна банда, но има ли някакъв генерален план зад RIVERSIDE като група?

RIVERSIDE - Ние винаги се опитваме да бъдем оригинална група – това е много важно. Това не е като да свирим песните, които харесваме. Ние обичаме да създаваме нови неща, да рушим границите, което прави музиката ни уникална - с хубави мелодии и нещо, което не е само прогресив рок, а е насочено към хората, които харесват музиката, нормалната музика, които, да го кажем така - нямат определен любим стил. Като говорим за прогресив, когато чуеш музиката ни, ще си кажеш, че е сложна, че е за интелигенти. Това не е така. Никога не сме си поставяли за цел да правим твърде сложна музика. Бихме я определили като нещо леко и свободно. Може би защото се опитваме да бъде оригинална, а хората харесват това и казват за тези записи: „добре, те се опитват да правят нещо ново”. И това ни поставят на едно от първите места. А и защото има много банди, които просто можем да наречем кавър групи. Те имат авторски парчета, които не са особено оригинални, но се забавляват и просто свирят. Това е добре. За разлика от тях, ние имаме мисия. Така смятам. И се надявам да е така, защото това е много важно за артиста - наистина да иска да постигне нещо ново, да покаже нещо наистина оригинално. Бих искал да сме такава група. И се надявам, че е така.

От другата страна - Къде откривате новото?

RIVERSIDE - Слушаме много музика. По време на репетициите винаги има моменти, когато можеш да почувстваш, че се получава нещо интересно. И ново. Не говоря да откриваш Америка за втори път, но има нюанси, дребни детайли, които правят музиката свежа и оригинална. Това е едно от онези неща, за които знаеш, че са там. Сигурно идва от факта, че не сме на по двайсет години, а сме по-старички, за съжаление. Това е просто нещо, което знаеш - както знаеш, че обичаш някого или не го обичаш. Това е химия. Както и когато правиш нещо добро или не - знаеш го. Всичко простичко е добро.

От другата страна - Кога усетихте ,че RIVERSIDE е успешна група?

RIVERSIDE - Когато хората дойдоха да ни видят. Когато се появяваме по страниците на списанията. От реакцията на феновете – каквото и да правиш, то има значение. Което е добре.

От другата страна - Какво ви задържа заедно?

RIVERТSIDE - Химията!!! Всичко започва с приятелството. Според мен не може да има група, в която хората не се харесват. Не мога да си представя една група да е на турне и музикантите да пътуват в различни автобуси. Много групи го правят – като POLICE преди две години, MOTLEY CRUE, POISON, но аз не мога да си го представя. За мен на първо място трябва да има приятелство, връзка между музикантите в групата. Ако няма нищо, то групата не може да съществува.
- Ние приятели ли сме?
- Надявам се!!

От другата страна - Нови идеи извън турнето?

RIVERSIDE - Скоро ще започнем да пишем материал за нов албум. Дори вече сме започнали да мислим по въпроса. Надяваме се да е готов следващата година или най-късно през 2012...преди края на света. Защото през 2012 ще настъпи края на света.

От другата страна - Преполагам, че част от новия материал ще бъде за края на света?

RIVERSIDE - Може би!
- Не мисля!
- В момента сме на турне. Имаме някои лични неща, за които да помислим. Подготвям соловия си алубм. Следващата година ще ударим отново.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов