Интервю със Steve Riley (L.A. GUNS) ...

Интервю със Steve Riley (L.A. GUNS)

„Концертният сезон в Каварна започна отново на „Гергьовден” за радост на лудите метални глави. Началото поставиха американките глемаджии L.A. GUNS с първото си гостуване у нас. Пред близо 1500 фенове групата в състав Phil Lewis, Steve Riley (ex-WASP), Kenny Kweens и Stacey Blades, изпълниха най-доброто от дългата си над 20-годишна кариера. От сцената, разположена на градския площад, се изливаше тонове неподправен, неполиран, класически, американски рок енд рол. Близо два часа 80-те властваха в Морската рок столица на България.”

Цитат: http://pro-rock.net

Интервюто със Steve Riley (L.A. GUNS) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 17.05.2010г. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” по БНТ Сат на 14.07.2010г. Разговорът е публикуван в брой 69 на списание „Про-РОК” и е излъчен в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Как намираш нашата част на света ?

Steve Riley - Когато сме в Европа, рядко пътуваме толкова на изток. Днес сме в България, а после ще посетим и Румъния. Тук има много готини рок фенове.

От другата страна - Това връща ли ви към миналото?

Steve Riley - Ами с групата свирим непрекъснато, защото в момента музикалният бизнес е в много сложна ситуация. Няма силна дистрибуция, нито сериозно радиоизлъчване на песните. Трябва да свирим на живо колкото можем повече, но това ми харесва.

От другата страна - Какво сте приготвили за феновете си тази вечер ?

Steve Riley - Искам да съм сигурен, че всеки, който посети концерта довечера, ще чуе любима своя песен. Ще изсвирим всички наши големи хитове, за да може публиката да си тръгне доволна.

От другата страна - Коя е любимата ти песен на L.A. GUNS и коя отразява най-точно същността на групата?

Steve Riley - "Sex Action". Това е нашата емблематична песен. Тя не е толкова известна като други наши парчета - като "Never Enough" или "Ballad Of Jayne", но "Sex Action" е една от първите песни, които написахме и тя представя същността на L.A. GUNS.

От другата страна - В момента съществуват две групи с името L.A. GUNS. Коя е истинската?

Steve Riley - Нашата. Няма начин да е иначе, след като оригиналният певец Phil Lewis пее с нас. Ние сме група на над 20 години, класическа рок група, а когато аз искам да гледам шоу на класическа рок банда, то искам да видя и да чуя оригиналния певец, който пее в албумите и на клиповете. Tracii Guns напусна внезапно преди 8 години и ни постави в ситуация, в която загубихме договора си и турнето с Alice Cooper. Tracii започна разни проекти с Nikki Sixx, но така и нищо не се получи. Неговата версия на L.A. GUNS не звучи като оригиналната група. Ние сме истинските L.A. GUNS, както ще се убедите довечера. Това е групата с Phil Lewis. Бандата на Tracii звучи ужасно, те нито пеят, нито свирят като L.A. GUNS.

От другата страна – Да, но Tracii беше основния двигател в групата....

Steve Riley – Всъщност, ние всички участвахме в писането на песните. Аз дойдох от W.A.S.P., а Phil дойде от GIRL и заедно написахме много парчета още преди идването на Tracii. Ние продължаваме L.A. GUNS, без да ни пука, колко ще успеем да продадем. Просто искаме да свирим.

От другата страна - Последният ви албум "Tales From The Strip" е от 2005 година. Нещо ново ще има ли?

Steve Riley - Сега ситуацията с издаването на албуми е много трудна. Времената, когато имаше голяма дистрибуция и излъчване по радио и телевизия, свършиха. Ние сме щастливци, защото имаме много известни песни и можем да свирим навсякъде по света. Сега записваме парчета за ITunes, защото хората могат да влязат в интернет и да купят песента. Музикалният бизнес се промени завинаги.

От другата страна - Това ли е проблемът на групите?

Steve Riley - Проблемът е, че някои групи имат само една или две популярни песни и не могат да си позволят да свирят навсякъде. Ние сме щастливци, защото много от парчетата ни се знаят от хората. Затова и записваме за ITunes и свирим много на живо.

От другата страна - Това ли е начинът за оцеляване ?

Steve Riley - Когато бях млад, не мислех, че искам да стана рок-звезда. Исках просто да съм барабанист, който изкарва пари от музиката си. Затова и сега, когато L.A. GUNS не са толкова популярни, колкото бяха някога, аз пак съм щастлив - защото мога да работя това, което искам.

От другата страна - Ти идваш от W.A.S.P., които са много различна от L.A. GUNS група. Защо напусна W.A.S.P.?

Steve Riley - За мен истинският W.A.S.P. са първите четири албуми и съставът с мен, Blackie Lawless, Chris Holmes и Randy Piper. Звучахме жестоко и когато отваряхме концертите на IRON MAIDEN, KISS или Ted Nugent, винаги размазвахме публиката. Изглеждахме добре и звучахме добре. Blackie разби тази група, като уволни всички. Когато бях изгонен от W.A.S.P., се запознах с момчетата от L.A. GUNS, които бяха големи фенове на W.A.S.P. Те знаеха, че аз вече не съм в групата и ме откриха. Аз съм част от първата вълна ЕлЕй рок групите като W.A.S.P., RATT, MOTLEY, DOKKEN... Втората вълна бяха GUNS N ROSES, L.A. GUNS, FASTER PUSSYCAT... Когато чух музиката на L.A. GUNS, осъзнах, че те са част от едно ново течение и звучат страхотно!

От другата страна - Направи сравнение между времето, когато започвахте с групата и сега. По-лесно ли беше тогава?

Steve Riley - Сега е много по-трудно. През 80-те се подписваха много договори, сцената беше голяма, имаше много турнета и цялата звукозаписна машина работеше. Сега е много по-трудно за младите рок-групи. МTV, радиостанциите, сцената - всичко се промени. Но музиката се развива на цикли, нищо не е едно и също. Музиката на Лос Анджелис беше абсолютен номер едно за десет години - периода от 1982 до 1992 година. Не мисля, че има друг град, който да се похвали с това - нито Ню Йорк, нито Сиатъл или Лондон. Грънджът избухна със страхотни банди като ALICE IN CHANCE, NIRVANA, SOUNDGARDEN, но техния стил беше различен. Това беше много мрачна и самоубийствена музика, а и самата сцена не просъществува дълго. Не беше толкова позитивна като музиката на Лос Анжелис.

От другата страна – Успяхте ли да излезете от сянката на GUNS N ROSES?

Steve Riley – Никога. Винаги сме били на втора линия. Тръгнахме заедно, но GUNS N ROSES буквално експлодираха. Нямаме проблеми с това. Дори напротив – радваме се за тях. Всъщност, когато ни сравняваш, виждаш, че L.A. GUNS е малка група в сравнение с тях. Но ако ни поставиш до някоя друга банда, ние се открояваме. Разбира се, от един албум GUNS N ROSES продават по 10 милиона копия, а ние само по милион. Но това все пак са си милиони!

От другата страна - Все още ли живееш с мотото "Секс, наркотици и рокендрол"?

Steve Riley - Разбира се. С Chris Holmes сме се напивали като животни. Но сега го раздавам по-кротко, защото не мога да дивея цяла нощ, а на другия ден да свиря. Затова наблягам на секса и рокендрола, без дрога.

От другата страна - Каква част от песните на L.A. GUNS са създадени под влиянието на наркотиците или алкохола?

Steve Riley – Нито една под влиянието на дрогата! Имаме късмет, че никой в L.A. GUNS не е бил пристрастен към наркотиците. Пиехме много и толкова. Гонили сме хора от буса си заради дрога. Наркотиците никога не са играли роля в групата.

От другата страна - Какви бяха 80-те години? Липсват ли ти?

Steve Riley - Лос Анжелис през 80-те беше неописуемо място. Сънсет Булевард беше задръстен от хора, много групи и клубове, всички заедно. Лос Анжелис и сега има добра рок сцена, но е несравнимо с 80-те. Движението тогава беше огромно.

От другата страна - Имало ли е някога проблеми между хеър метъл бандите и групите от други стилове като траш, хардкор или пънк?

Steve Riley - Не, не мисля, зашото се познавахме всички. Само музиката беше различна. Единственият проблем би бил, ако свирим заедно с подобни групи, защото би било странно. Миналата година свирихме на „Sweden Rock” между един куп траш и дет метъл банди и беше много странно. Но се получи изключително добре. Ние уважаваме всички тези групи.

От другата страна - Усещаш ли завръщане към рока на 80-те ?

Steve Riley – Мисля, че има леко завръщане. Има групи като нас, DOKKEN, SKID ROW, RATT, WARANT, които още свирят. Но в момента е страшно трудно за група от ЕлЕй, свиреща осемдесетарски рок, да пробие.

От другата страна - Осъществи ли мечтите си с L.A. GUNS?

Steve Riley - Разбира се. Мога да свиря и да се прехранвам от това. Ако не свирех с L.A. GUNS, щях да свиря кънтри или траш, защото обичам всички стилове музика.

От другата страна - Твоят съвет към всички млади групи ?

Steve Riley - Продължавайте да правите музика, свирете навсякъде, където имате възможност и се надявайте на пробив. Не губете надеждата си.

От другата страна - Твоето послание към българските ви фенове ?

Steve Riley - Радвам се, че най-после сме в България, в Каварна и бих искал скоро отново да сме тук!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов