Интервю с Chris Bay (FREEDOM CALL) ...

Интервю с Chris Bay (FREEDOM CALL)

FREEDOM CALL се оказаха много енергична и завладяваща група на живо. Като съпорт на GAMMA RAY на 21.02.2010г. в клуб "Blue Box" в София, с изявата си немците спечелиха мнозина от родните фенове, които бях дошли да гледат хедлайнерите. С лидера на FREEDOM CALL - Chris Bay разговарях преди концерта им у нас, благодарение на организаторите „ABV Pro”, коитосвършиха страхотна работа.

Интервюто с Chris Bay (FREEDOM CALL) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 22.03.2010г. и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР. Части от разговора са монтирани в „Гласовете на рока” по БНТ Сат на 14.04.2010г.


От другата страна - Добре дошли в България!

Chris Bay - Много благодаря!

От другата страна – Какво очаквате от първото си участие в България?

Chris Bay – Да, FREEDOM CALL и лично аз сме за първи път в България, така че не очакваме нещо специално, но се надяваме, че ще представим групата, ще дадем цялата си мощ и енергия на шоуто довечера и съм истински оптимист, че ще се получи страхотен метъл фест.

От другата страна - Оптимист си за всеки концерт или само за този?

Chris Bay - О, да! Обикновено съм оптимист. Ако решиш да се занимаваш с музика като професия, трябва да бъдеш голям оптимист и позитивно мислещ в тези трудни времена. Трябва да работиш доста и да си по пътя, далеч от дома, и не е лесно да се спечелят толкова много пари от такъв вид музика - от хеви метъл, така че мисля, че сърцето трябва да е водещо в живота ти и да мислиш позитивно. И това основно води до изпълнен с активност живот.

От другата страна - В такъв случай парите не са толкова важни за теб?

Chris Bay - Да. Мисля, че би ми харесало да съм богат и известен, но не това е водещото в живота ми, защото и сега съм щастлив. Щастлив съм в моето положение - когато се събудя сутрин и мога да усетя как слънцето огрява сърцето ми, и защото знам точно какво искам да правя в живота си, и музиката е моята страст, и имам много неща за правене и съм щастлив от това, че ги правя. Смятам, че парите биха могли да променят ситуацията за мен, стойността на парите би била по-голяма от страстта и това е много опасно.

От другата страна - И ти как се предпазваш от тази опасност?

Chris Bay – Ами, със сигурност не виждам никакво богатство и изобилие в близкото си бъдеще и не го и очаквам, така че съм щастлив при сегашните обстоятелства. Парите могат да бъдат много разрушателни, ако имаш много от тях. Вероятно можеш да си купиш „Ферари” или „Ламборгини”, което ще те направи щастлив за три или четири дни. Можеш да покажеш новата си кола на всичките си приятели и те ще кажат: „О, чудесно, поздравления!” Но това е нормално - ти караш „Ферари”, но това не те прави щастлив в живота, по-добре е, ако имаш отношение и цел. Това е нещо много по-голямо от материалните неща.

От другата страна - Нека да поговорим за музика.

Chris Bay - Добре.

От другата страна - Кажи ми нещо за последния ви албум. Нещо като коментар, как го виждаш, какви са посланията му?

Chris Bay - Последният ни албум „Legend of the Shadowking” беше опит да напишем концептуално историята на реален, истински исторически човек и това беше интересен експеримент за групата, защото в предишните албуми сме писали фантастични или лирични текстове, а и за реални проблеми като замърсяването на околната среда - в албума „Dimensions”, например. Това е първия ни концептуален албум за историческа личност, която е много близо до моя роден град. FREEDOM CALL сме от Бавария, част от южна Германия, крал Ludwig II е бил крал на Бавария, така че написахме албум за историята на нашия роден град и това го прави много интересен за нас.

От другата страна - Как приемат албума хората, които живеят във вашия роден град?

Chris Bay - О, мисля, че нямаме много отзиви, но всички бяха приятно изненадани от идеята, защото никога преди това не е правена. Повечето от метъл групите пишат истории за средните векове, за дракони, елфи, рицари и на мен това също ми харесва, понякога. Но защо да се връщаме толкова назад във времето, когато имаме история съвсем наблизо – точно зад ъгъла. Може би крал Ludwig II не е бил толкова голям човек, но е бил луд човек, така че можем да го сравняваме с рокендрола или хеви метъла, защо не.

От другата страна - Хеви метъл? По това време?

Chris Bay - Да, преди сто години, и това го прави специален. Той е бил абсолютно откачен. Представи си крал, който не се интересува от управлението на стрaната си, не се интересува от политика, правителството решава да се включи във война, а той казва: „Не ме интересува, ще дам всичките си пари в полза на културата и музиката”. Бил е добър приятел с Richard Wagner, немски композитор, чийто музикален стил също може да бъде сравнен с хеви метъла, защото има бомбастични моменти, части с оркестър. Мисля, че това сътрудничество между крал Ludwig II и Richard Wagner е хеви метъл.

От другата страна - Бих искал да те попитам – как се промени групата с излизането на Dan?

Chris Bay - Не мисля, че ще има големи промени. Dan не е само партньор в музиката, той е един от най-добрите ми приятели и сме изкарали много дълго време заедно извън сцената, заедно сме ходили на ски, на разни ваканции, така че той не си е отишъл, може би просто не успя да съвмести двете групи - GAMMA RAY и FREEDOM CALL. GAMMA RAY свирят всяка година на много концерти, а и работата на FREEDOM CALL се увеличава, получаваме все повече предложения и свирим на повече фестивали, което значи по-дълги турнета и така Dan би трябвало да свири по 24-27 часа на седмица, а това е прекалено много, защото той трябва да мисли и за личния си живот. Но той подкрепя FREEDOM CALL и ще ми даде съвет, когато е необходимо, за всеки аранжимент и композиция, така че той не е изгубен за FREEDOM CALL и това е най-важното за мен - че той продължава да бъде мой приятел. А в музикално отношение ще намерим начин да се комбинираме, така че гледам оптимистично на нещата.

От другата страна - Какво означава свободата за теб?

Chris Bay - „Свобода” за мен е една от най-силните думи, защото тя ти дава всичко. Да, може би най-важната дума е „свобода”, а FREEDOM CALL дава послание, позитивно послание, послание със светлина, а не с мрак и мисля, че това го изразява много добре музиката на FREEDOM CALL Това е причината, няма някаква специална причина или скрит повод да се наричаме така. Мисля, че е позитивно и слънчево име, заради това го избрахме.

От другата страна - Значи ти си позитивен човек?

Chris Bay - Напълно, 100 процента. Може би, когато се събудя сутрин, мога да кажа: „м.... му”, но, общо взето, харесвам и обичам живота си като музикант и като човек, живея с лукса да работя, заобиколен от много приятелски настроени, дружелюбни хора в благопрятен, приветлив бизнес – като теб. Всеки е щастлив в този бизнес, така че за мен така е много по-добре от това да стоя на работа от 9 до 5, да бъда може би мъничко уплашен, че могат и да ме уволнят в тези времена на икономическа и финансова криза. А сега мога да правя това, което искам и да бъда такъв, какъвто искам, което е най-важното - това е свободата.

От другата страна – Имаш много интересна емблема на верижката си...

Chris Bay - Тази? Тази е направена от моя добра приятелка, понякога тя идва с FREEDOM CALL на турне, грижи се за тениските, за всичките такива неща на цялата група. Тя ми я направи като подарък и аз много се гордея с това, защото без значение къде съм, всички ме питат: „Какво е това? Откъде мога да си взема такова?”. Но тя е много специален и уникален подарък, представлява част от календар на маите за слънцето. А това е прасе, злото прасе, защото ние сме зла група, но сме позитивни

От другата страна – Доволен ли си, че тази вечер ще свирите в България?

Chris Bay - О, ние сме истински щастливи, че сме в България. Далеч е от Германия, имаше малко объркване покрай Гърция, но наистина очаквахме да дойдем в България за първи път и затова се гордеем, че имаме почитатели. Нямам очаквания, но моето впечатление е, защото говорих с няколко момчета преди концерта, че сме добре дошли тук и наистина го оценяваме. Очакваме с нетърпение шоуто, ще се раздадем с цялата си енергия и съм сигурен, че довечера ще се получи голям, голям купон.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов