Интервю с Peter Tägtgren (HYPOCRISY) ...

Интервю с Peter Tägtgren (HYPOCRISY)

За по-малко от една година Peter Tägtgren отново беше у нас. Първят път с електро/индъстриъл/метъл проекта си PAIN. Вторият с дет машината HYPOCRISY. Явно очарован от посрещането от родните фенове при първото си гостуване, той реши концертът на HYPOCRISY в България да бъде филмиран и издаден на DVD. За да бъде всичко изпипано до ной-малките подробности групата всъщност направи две излизания на сцената – ден преди същинския концерт Peter Tägtgren и компания направиха генерална репетиция пред празна зала. С лидера на HYPOCRISY разговарях минути преди групата да започне да сече в столичния клуб "Blue Box". Организатори отново бях “Most Of Evil Music”. Датата на паметното събитие беше 27.02.2010г.

Интервюто с Peter Tägtgren (HYPOCRISY) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 29.03.2010г. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” по БНТ Сат на 12.05.2010г.


От другата страна – Добре дошъл отново в България. Какво си спомняш от първото си идване миналата година?

Peter Tägtgren - Беше страхотно. Не очаквахме толкова всеотдайна и енергична публика. Затова и решихме да запишем DVD тук.

От другата страна – Как посрещнаха феновете и критиците новия ви албум “A Taste Of Extreme Divinity”?

Peter Tägtgren - Реакциите бяха много добри. Новият ни албум е като продължение на предшественика си “Virus”. Не правихме някакви луди експерименти както в “Catch 22”. Знаем какво точно искаме да свирим и го правим.

От другата страна – Не експериментирате ли вече?

Peter Tägtgren - Самото писане на песен е експеримент. Започваш с един риф и не е ясно докъде ще стигнеш. Просто следваш инстинкта си.

От другата страна – Каква е разликата между новия албум и предишните?

Peter Tägtgren - Не знам, има мнение, че новият албум звучи като “Abducted” и “The Final Chapter” с елементи от “Virus”. Важно е, че в HYPOCRISY има нов барабанист – Horgh, с когото можем да пишем всякакви неща. Старият ни барабанист Lars, въпреки че е написал много яки парчета, не беше толкова бърз по отношение на двойните каси или набивките.

От другата страна – Ти изпревари въпроса ми – каква е разликата между Horgh, който свири и в IMMORTAL, и оригиналния ви барабанист Lars?

Peter Tägtgren - Horgh е много по-организиран. Lars беше тотален купонджия, който не взема нищо на сериозно и е адски импулсивен.

От другата страна – Как тази разлика между двамата влияе на музиката на HYPOCRISY?

Peter Tägtgren - Ами вземи например парчето “Warpath” от “Virus”. Никога не бих могъл да го запиша с Lars, защото той е много по-различен като стил на свирене от Horgh. С Horgh възможностите ни са неограничени.

От другата страна – Horgh ли е най добрият барабанист, с когото си свирил?

Peter Tägtgren - Един от най-добрите със сигурност.

От другата страна – А имаш ли любим барабанист?

Peter Tägtgren - Може би новият барабанист на DARK FUNERAL. Той е тотална машина. Ако искате да чуете жестоки барабани, непременно чуйте новия албум на DARK FUNERAL.

От другата страна – Имаш ли любима песен от новия ви албум и коя е тя?

Peter Tägtgren - Мисля че любима ми е “Weed Out The Weak”. Басистът ни Mikael я написа, това е агресивно и в същото време мелодично парче. Харесва ми много и “Hang ‘Em High”, която е бавна и мачка.

От другата страна – А кой е авторът на обложката на новия ви албум? Тя е доста олдскуул, без извънземни на нея...

Peter Tägtgren - Забравих името на художника. Както и да е.... Искахме олдскуул класическа обложка, без компютърна графика и подобни неща. Исках обложка, която да изглежда добре и на нашивка, и на тениска.

От другата страна – Кой според теб е най-силният период на дет метъл сцената? Началото през 80-те години или настоящето?

Peter Tägtgren - Ами в началото всичко беше много вълнуващо. Непрекъснато излизаха нови и нови банди, всеки ден имаше нещо ново.

От другата страна – А каква е ситуацията сега?

Peter Tägtgren - И сега има много нови банди, но скоро не съм чул нещо, което да ме грабне истински. Разликата между тогава и сега е, че това, което чуваме днес, не е нищо новаторско или уникално. Разбира се, и сега има много нови и добри дет метъл банди.

От другата страна – Работиш ли в момента върху нечий нов албум и какво можем да очакваме от теб?

Peter Tägtgren - В момента записвам нов материал за PAIN, ще миксирам и продуцирам това-онова. Би трябвало да работя върху новия албум на LEGION OF THE DAMNED, но все още не е 100 процента сигурно.

От другата страна – В студиото си ли живееш или имаш собствен дом?

Peter Tägtgren - Всъщност живея на около 100 метра от студиото.

От другата страна – Имаш ли любим албум от 2009 година?

Peter Tägtgren - Мисля че не. Нищо не ме е впечатлило истински. Харесвам новия IMMORTAL, новия DARK FUNERAL. Но основно слушам музиката на 60-те и 70-те години – PURPLE, SABBATH, CREEDENCE...

От другата страна – Защо според теб хората все още слушат тази музика?

Peter Tägtgren - Защото е простичка и искрена.

От другата страна – Това ли е проблемът със съвременната музика? Че е твърде усложнена?

Peter Tägtgren - Да, хората мислят твърде много, преди да запишат определена песен. Например, мелодията на “Shut Your Mouth” я измислих, докато бях в леглото, отскочих до студиото и я записах. Всичко за един ден. Но всъщност да пишеш простички песни е невероятно трудно.

От другата страна – Нека се върнем малко назад в миналото. В края на 80-те години ти си в Щатите, където свириш с MALEVOLENT CREATION. Какво си спомняш от тогава?

Peter Tägtgren - Всъщност с тях просто свирех на барабани без да съм член на групата. Беше един непрекъснат купон с мацки и водка.

От другата страна – Водката ли е твоят алкохол?

Peter Tägtgren – Да, защото винаги знаеш какво получаваш от една хубава водка.

От другата страна – Кой е най-важният според теб албум на HYPOCRISY и защо?

Peter Tägtgren - Добър въпрос. “Abducted” отвори много нови врати за нас, осигури ни по-широка публика. Но и “The Fourth Dimension” беше много важна стъпка в една нова посока.

От другата страна – Кой от проектите ти е по-важен за теб? HYPOCRISY или PAIN?

Peter Tägtgren - Тъй като аз композирам музика и за двете групи, отговорът не е лесен. В момента е HYPOCRISY, догодина вероятно ще бъде PAIN.

От другата страна – А кой от тези проекти е по-популярен?

Peter Tägtgren - Не знам, по-скоро са на едно ниво. Зависи за коя държава си говорим - на някои места HYPOCRISY са по-популярни, на други са PAIN.

От другата страна – Кой е най-важният урок, който си запомнил за толкова години в музикалния бизнес?

Peter Tägtgren - Не се доверявай на хора, които ти обещават всичко. Да си музикант е тежка работа и не е нормален начин на живот, но това е, което аз обичам да правя и което ме прави това, което съм.

От другата страна – Последни думи?

Peter Tägtgren - Надявам се да се разбиете на концерта и да се почувствате като рок-звезди, защото ще бъдете част от нашето DVD.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов