Интервю с Leo Leoni и Marc Lynn (GOTTHARD) ...

Интервю с Leo Leoni и Marc Lynn (GOTTHARD)

GOTTHARD бяха у нас за първи и да се надяваме не за последен път на 06.09.2007г. Мястото, разбира се, Каварна. Организатори „Ozz Music” и Община Каварна. Концертът беше с вход свободен. Но и така площадът остана празен. Е, не съвсем. Фенове имаше и то повече от достатъчно. А GOTTHARD са много добра швейцарска банда, която на живо прави невероятни концерти. С Leo Leoni и Marc Lynn разговарях в хотела, в който бяха настанени на Златни пясъци, а цялата група от рано беше обсадена от фенове.

Интервюто с Leo Leoni и Marc Lynn (GOTTHARD) е излъчено на 05.11.2007г. в „От другата страна” по радио Варна. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” на 10.01.2008г. и в 40-ти брой на списание „Про-РОК”.


От другата страна - Какво да очакваме от шоуто ви тази вечер?

GOTTHARD - Разбира се, прекрасна вечер, страхотно шоу, приятно изкарване с групата. Много GOTTHARD фенове, които очакваме довечера.

От другата страна - Ако не знаех нищо за Gotthard-кое е най важното което трябва да знам?

GOTTHARD - Че сме известни с доброто си live-show, че сме заедно вече повече от 18 години - същите хора, свирили сме с много групи, имаме много албуми и концерти зад гърба си. Сега откриваме нови места като България, сега светът се променя и отваря...както и че обичаме да свирим и да правим добра музика.

От другата страна - С каква цел създадохте групата?

GOTTHARD - Ами с цел първо да запишем албумq а вече имаме 12-13 такива, както и с цел да се забавляваме.

От другата страна - Много музиканти казват "Създадохме групата само за удоволствие, никога не ни е било цел да записваме албум, да правим турнета..."?

GOTTHARD - Мечтаехме да бъдем музиканти. Мисля че работихме много, за да постигнем мечтите си. Все още свирим, посещаваме нови страни, поставяме си нови цели за постигане.

От другата страна - Имате ли все още неосъществени мечти?

GOTTHARD - Да! Никога няма да свирим на луната, но работим здраво това да се случи.

От другата страна - Къде в дискографията си поставяте новия албум “Domino Effect”?

GOTTHARD - На първо място в листата, защото е последният, който сме направили.

От другата страна – Какви са разликите между него и другите ви албуми?

GOTTHARD - Това е просто нов запис. Обикновените неща – същата група, същият вокалист, същият вид рок енд рол. Може би малко по-мрачен. От една страна е по-мрачен, от друга – звучи свежо. Щастливи сме от резултата такъв, какъвто е.

От другата страна - Когато го чух за първи път, долових много влияния от RAINBOW.

GOTTHARD - Имаме много влияния. Всеки открива по нещо. Някои казват, че приличаме на TINN LIZZY, други - на RAINBOW. Това са все големи банди и е фантастично, че приличаме на тях. Когато създаваме нов албум, се опитваме да пишем добри песни, различни от тези, които сме създали, но не в нов стил. Композираме си ги в същия стил, но винаги се опитваме да направим нещо ново. Понякога се получава по-добре, понякога – по-зле, но никога не правим лоши песни. Все пак качеството всеки път си остава едно и също. Харесваме всеки албум. Можеш да ги слушаш докато пътуваш. Ако искаш по-твърд или по-лек албум. Имаме и по хеви ориентирани парчета. Опитваме се да вървим по свой път.
Най-важното нещо, което трябва да си кажеш, когато си пуснеш наш албум, е , че това е албум на GOTTHARD. Турнето ни ще мине през цяла Европа, ще имаме няколко фестивални участия, ще посетим Корея и Япония. След около две седмици албумът ни ще бъде издаден официално в САЩ, така че с нетърпение чакаме да видим какво ще се получи.

От другата страна - Свирили сте с Monserat Caballe – какво мислите за смесването на стиловете?

GOTTHARD - Това е правено и преди нас. За музиката е много важно да разрушава правилата и бариерите на купувачите. Музиката трябва да обединява хората, а не да ги разделя. Така че за мен има само два вида музика - рок и рол. Шегувам се. За мен музиката е два вида - лоша и добра. Общуването е много важно нещо и музиката е идеалният проводник за това.

От другата страна - Днес има доста групи смесвасти стиловете по подобен начин...

GOTTHARD - Да и това е чудесно.

От другата страна - Мнозина твърдят, че “Lipsеrvice” е най-добрият ви албум.

GOTTHARD - Това винаги ми е било много смешно, защото във всяка чааст на Европа и на света някой от албумите ни е най-добър. По-важно е, че албумите, които правим се харесват.

От другата страна - Мислите ли че "Human Зоо" бележи нови начало за групата?

GOTTHARD - GOTTHARD си е GOTTHARD, Chris Von Rohr беше част от старото време, докато не ни се наложи да направим смяна, както когато се разделяш с гадже или когато си купуваш нов автомобил.

От другата страна - Как се стигна до напускането му?

GOTTHARD - Промяната се налагаше. Работихме с Mandy Meyer, което беше чудесно. Това е като да имаш нов готвач в кухнята си - вместо да ядеш паста всеки ден, понякога трябва да разнообразиш с филе миньон например.

От другата страна - Какво мислите за групи като KROKUS и CHINA?

GOTTHARD - KROKUS бяха големи през 70-те. И сега са тук, но по-скоро приличат на някаква плоска шега. Това, което правят - да се разпадат и да се събират отново, не е сериозно в наши дни. CHINA започнаха добре, но след това се позагубиха. Ние останахме единствената и най-успешната банда в рока. Но е трудно да постигнеш успех в нашата малка страна.

От другата страна – Защо е трудно да бъдеш музикант в Швейцaрия??

GOTTHARD - Защото бизнесът е съсредоточен основно в банките и застрахователните дружества. Швейцaрия е силно административна страна и музиката както и изкуството като цяло не са много разпространени. Известните хора отиват да живеят там, защото това е много спокойна страна. Да си музикант не е много разпространено занимание. Ако си на определено обаче, можеш да си позволиш да живееш от музиката си и то нелошо.

От другата страна - Какви парчета предпочитате? По-бързи или по-баладични?

GOTTHARD - Зависи от настроението. Всеки наш албум е отражение на нашите чувства. Ако си тъжен, пишеш тъжни песни.Ако си гневен, наблягаш на по-агресивните парчета. Музиката е отражение на нещата, които са ни се случили, докато сме я писали.

От другата страна - Какво мислите за това, че хората ви наричат новите WHITESNAKE?

GOTTHARD - Благодарим за комплимента, но ще продължим като GOTTHARD!

От другата страна - Мислите ли че хард рок сцената е силна, както беше в началото и средата на 70-те?

GOTTHARD - И да, и не. В момента има много голяма конкуренция. Сега всяка група свири по-добре от тогава, но преди имаше възможност да излезеш с нова мелодия, нов хит, всичко тепърва се откриваше. Има много банди и затова ти трябва да предложиш нещо специално. Трябва да изпъкнеш сред поне милион рок групи във целия свят, което е трудно. От друга страна времето след началото на 90-те до 2004-2005 година беше много тежко за бандите като цяло, защото рок музиката изгуби доста от популярността си след 80-те, както в нашата страна така и в Германия, Англия... Имаше само гръндж и техно. Радиостанциите не пускаха китарна музика. Сега рокът се завръща по радиото и телевизията, което е чудесно, въпреки че разбира се не е същото както през 80-те. Но добрите и качествени банди винаги ще оцеляват.

От другата страна - Разликата между GOTTHARD тогава и сега?

GOTTHARD - Със сигурност разликата е в годините, тогава бяхме по-млади. Сега сме по-опитни, все още искаме да правим музика и да посещаваме нови места като България. Всъщност няма голяма разлика между тогава и сега. Някои се подстригаха, други – не, но основната цел си остава - да правим добра музика и да поддържаме групата жива. Важно е да съхраним енергията, която ни кара да продължим. Преди просто искахме да излезем и да свирим, а сега се стремим да направим специално шоу. Ние вярваме един в друг, в добри и лоши времена, поддържаме се, защото само заедно можем да успеем. Поддържаме приятелството си. Ще видиш, че когато сме на сцената тази вечер, ще забием на 100%

От другата страна - Какво правите през свободното си време?

GOTTHARD - Нямаме много свободно време извън музиката. Свирим, спортуваме по-малко и се наслаждаваме на живота.

От другата страна – Какво ви предстои?

GOTTHARD - Да забием тази вечер - винаги планираме стъпка по стъпка. Утре свирим в Швейцaрия и така започва турнето. Ще промотираме “Domino Effect”, колкото и където можем повече. После ваканция по празниците и може би нов албум. Планираме в началото на 2008 да свирим още и в други страни, тази вечер имаме чудесен шанс да свирим в нова държава. Ще видим как ще се развие турнето. Планираме и записи на нов албум, може би в средата на другата година, който да излезе някъде през 2009. Това са само планове, надяваме се албумът ни да има успех в Америка, което ще означава, че трябва да отидем и до там, и да изгубим поне половин година, защото това е огромна страна.

От другата страна – Успехът на американския пазара мечта ли е за вас?

GOTTHARD - Мисля че това е мечтата на всеки музикант. Но останалата част от света също не е никак малка.

От другата страна – Америка обаче може би управлява света...

GOTTHARD - Не мисля че Америка управлява света, по-скоро само претендира, че е така. Но и ние скоро ще завземем света.

От другата страна – Посланието ви към българските фенове?

GOTTHARD - За първи път сме тук! Нека направим едно добро шоу и ще видим какво ще стане. Както казваха RAINBOW - "Long Live Rock 'n' Roll"!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов