Интервю с Justin Sullivan (NEW MODEL ARMY) ...

Интервю с Justin Sullivan (NEW MODEL ARMY)

NEW MODEL ARMY посетиха китната ни родина за втори път след април 2009. Концертът отново беше организиран перфектно от „DerCircle”. Благодарение на тях този път успях да се срещна с групата и по-точно с техния лидер Justin Sullivan. Разговорът – по-долу. Съпорт на NEW MODEL ARMY бяха отново BASTARDOLOMEY, но този път подкрепени от варненците INDIGNITY. Концертът беше в София, в Парти център "4 км" на 27 феврурари. И се получи много емоционален и завладяващ. За първи път гледах NEW MODEL ARMY на живо, но знам, че ако дойдат отново, пак ще бъда там.

Интервюто с Justin Sullivan (NEW MODEL ARMY) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 08.03.2010г. и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” по БНТ Сат за месец май.


От другата страна - Добре дошъл отново в България. Какво си спомняш от миналогодишното си посещение тук?

Justin Sullivan – Всъщност посетих за първи път България през 1970 година, когато бях много малък. Смятах, че е страхотна държава, толкова по-различна от Англия. Видях традиционния български фолклор, който стана много известен по-късно през 80-те и 90-те, но през 70-те не беше толкова популярен. Мисля и че се влюбих в едно момиче от България, но това е друга история... Радвам се, че хората миналата година успяха да ни разберат, защото ние не свирим просто метъл, пънк или фолк, нямаме определен жанр. Винаги е приятно да свирим на непознати места, където хората могат да ни разберат.

От другата страна - Какво по-точно разбраха хората според теб? Текстовете, музиката или емоцията ?

Justin Sullivan – Емоцията е най-важното нещо. Музиката и текстовете са само средствата за постигането й. Това, че не всеки разбира текстовете ни, всъщност не е от особено значение, защото е важно да е почувствал емоцията.

От другата страна - Вие сте политически насочена група?

Justin Sullivan – Не точно. Интересно ми е да пиша за това, което става по света, но ние не сме като CHAMBA UAMBA или FUGAZI, които са чисто политически банди. Ние просто пишем за това, което се случва, предлагайки различни гледни точки към едно събитие.

От другата страна - Значи не проповядвате определена философия?

Justin Sullivan – Не, в никакъв случай. Опитваме се да виждаме света през различни очи и да уважаваме всяка позиция. Аз искам да разказвам истории, но да не налагам моята гледна точка.

От другата страна - Кои истории харесваш? Тази с хепиенд или с нещастен край?

Justin Sullivan – Интересен въпрос. Аз съм доста сантиментален и въпреки че харесвам щастливо завършващите истории, смятам, че тези с мрачен край са по-интересни.

От другата страна - Защо?

Justin Sullivan – Защото са по-достоверни и по-малко предсказуеми. Но най-добрите истории са тези с отворен край. Нищо не свършва окончателно – дори и след смъртта си човек продължава да живее в спомените на близките си.

От другата страна - А какво би казал за историята на NEW MODEL ARMY?

Justin Sullivan – Тази история продължава вече 30 години, представяш ли си. През есента ще имаме около два месеца за празнуване с концерти и прочее, а след това просто ще продължим. Интересуваме се повече от настоящето и бъдещето.

От другата страна - Много или малко са 30 години за една група?

Justin Sullivan – Не ми пука особено, това е просто една цифра.

От другата страна - Каква е идеята зад името NEW MODEL ARMY?

Justin Sullivan – Името е взето от английската революция през 17 век. Трябваше ни име за група, която щеше да свири два пъти в един пъб. Не сме и очаквали, че ще свирим досега и ще обиколим света. Една нощ, подкрепени от голяма бутилка вино, избрахме името. Никога не сме гледали на музиката като на средство за изкарване на пари или придобиване на слава. По-скоро се кефим на всяко парче, което направим, и така е и досега.

От другата страна - Но какво е чувството, когато успехът все пак идва?

Justin Sullivan – Успехът е много относително понятие. Ние сме по-популярни от някоя квартална пънк банда, но пък сме далеч по-неизвестни от Madonna. Някъде по средата сме. Има една линия, която ние пресякохме през 1984-85 година. Това е линията, отвъд която започваш да живееш от музиката си.

От другата страна - Променихте ли се, след като започнахте да печелите пари?

Justin Sullivan – Всеки, който изкарва пари от нещо, което обича, е щастливец. И аз мисля, че съм щастлив човек. Би било ужасно да си свръхбогат, защото тогава можеш да имаш всичко и нещата губят своята ценност. Всеки иска да има повече от това, което вече притежава, това е естествено. Когато си млад, се стремиш към успеха и се страхуваш от провала. След няколко години имаш по малко и от двете. С NEW MODEL ARMY сме имали и страхотни концерти, и такива, които са били ужасни. Тогава разбираш, че провалът не е край на света и просто преставаш да мислиш за него.

От другата страна - Нека поговорим за “Today Is A Good Day”. Концептуален албум ли е това?

Justin Sullivan – Не, по-скоро е сбор от идеи, които събирахме дълго време. Китарен риф или дръм бийт – тези идеи бяха хвърляни в миксера на музикалните идеи. Текстовете събирах отделно оттук-оттам. След това решихме да започнем записите през октомври 2008. И тогава се случи крахът на Уолстрийт, което много повлия на албума. Една песен бе записана по-късно – “North Star”, тя е посветена на нашия дългогодишен мениджър, който почина на Коледа 2008.

От другата страна - Каква е разликата между новия ви албум и предишните записи?

Justin Sullivan – В този албум има много чувство. Много от изпълненията са необработени и оставени така, както са изсвирени на живо. Музиката е напълно освободена.

От другата страна - А налагате ли си някакви ограничения в музиката?

Justin Sullivan – Мисля че от “Carnival” който излезе преди 5 години, това сега е най-добрата версия на NEW MODEL ARMY. Има, разбира се, и ограничения, защото нашата музика е компромис с желанията на всеки един в групата. Аз не съм едноличен диктатор що се отнася до нашата музика.

От другата страна - Как се промениха NEW MODEL ARMY за 30 години?

Justin Sullivan – Научихме се да правим повече с по-малко. Разбрахме, че „по-бързо” не винаги означава „по-хубаво”. Станахме по-музикални. Когато си млад, си мислиш, че знаеш всичко, но колкото повече остаряваш, толкова повече разбираш, че не знаеш нищо. Първите ни записи бяха пълни с "Вярвам в това и онова...", но сега вече разказваме различни истории, защото с времето често се оказва, че това, в което вярваш, не струва нищо.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов