Интервю с Pawel “Paul” Jaroszewicz (VADER) ...

Интервю с Pawel “Paul” Jaroszewicz (VADER)

Разговарях с новия барабанист на поляците малко преди да се качат на сцената в софийския клуб "Blue Box" при третото гостуване на VADER у нас на 15.01.2010. Групата представи актуалния си албум „Necropolis”. Интервюто с Pawel “Paul” Jaroszewicz стана на едно специално място, където хората идваха, гледаха ни странно и си отиваха. Няма да кажа нищо повече за мястото. Концертът беше пълна касапница – всъщност всички концерти организирани от „Most of Evil Music”, са в повечето случаи - касапница. Този ни най-малко не прави изключение. Защото преди VADER на сцената се качиха PAST REDEMPTION, SINATE и главорезите MASTIC SCUM, а след тях машините MARDUK.

Интервюто с Pawel “Paul” Jaroszewicz (VADER) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 01.02.2010г.


От другата страна - Привет! Какви са очакванията ти за концерта довечера?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Мисля, че ще бъде наистина добър, защото чух много хубави думи за българската публика. Разбрах, че има много продадени билети за концерта, така че бъде хубаво.

От другата страна - Как ти се присъедини към групата?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Бях поканен на кастинг през септември 2008 година, освен мен имаше още двама барабанисти. Трябваше да сме подготвили по 4 песни, изсвирихме ги, и след това момчетата ми се обадиха.

От другата страна - Това ли е първата голяма група, в която свириш? Или има и други?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Всъщност, наистина е първата толкова голяма група, но преди това съм свирил, и все още свиря, в CRIONICS, HELLBORN, SOUL SNATCHER, а също така записах и последния албум на ROOTWATER – рок група от Полша. Постоянно съм зает с нещо.

От другата страна - Къде е тънката линия между рока и детметъла?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Къде е линията?

От другата страна - Да, тънката линия между тези два стила.

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Ох, трудно е да се каже, много трудно - просто е различна музика. Аз се опитвам да свиря всякакъв вид различни неща, като фънк, фюжън, дръм бейс, различни видове - просто да не си като „залепен” за метъла през цялото време, а да имаш свежи идеи.

От другата страна - Сега си постоянна част от VADER или само барабанист за записите?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Мисля, че съм вече, да го кажем, постоянен член на групата, така мисля.

От другата страна - Само мислиш?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Да, така мисля.
От другата страна - Спомена една от любимите ми полски банди – HELLBORN. В кой албум си участвал?
Pawel “Paul” Jaroszewicz - В последния - „Darkness”.

От другата страна - Какво се случи с тази група?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Ами, другите членове от групата работят постоянно и нямат време да свирят по турнета. Сега основно свирим само за да направим албум и може би по няколко фестивала, но не сме свирили на концерт нито веднъж след последния ни албум. Но сега започваме бавно да пишем новия материал и ще имаме нов албум тази година.

От другата страна - С HELLBORN?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Да.

От другата страна - Това е добре. А как върви турнето досега с VADER?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Върви добре. Така мисля. Публиката е много добра, има много хора на концертите всеки ден, така че е доста добре. Всъщност, както обикновено. Източна Европа, Балканите – знаете, тук винаги е много добре.

От другата страна - Последният ви албум „Necropolis” излезе през 2009-та – какви отзиви получихте от публиката и от медиите?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Мисля, че отзивите са доста добри. Албумът върви добре, както чувам. Продава са добре и прочетох много хубави думи за него, така че съм доста щастлив, защото този албум си беше трудна работа и изискваше усилия.

От другата страна - С коя група би искал да работиш отново и коя ти е най-близко до сърцето?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Не знам! Никога не съм мислил за това.

От другата страна - Добре, но кой проект ти е любим?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - О, трудно е да се каже, защото всяка една от тези групи е съвсем различна. Какво имам предвид – SOUL SNATCHER е нещо като MORBID ANGEL и IMMOLATION, CRONICS e дет блек метъл с индъстриъл части, HELLBORN е нещо като олдскул дет метъл, и VADER е също нещо такова, но музиката е по-бърза. Всяка група е различна, така че е много трудно да реша.

От другата страна - В „Necropolis” всички идеи ли са на "Peter" - Piotr Wiwczarek?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Да

От другата страна - Ти само изсвири барабаните?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Да, а също така направих някои фонове, някои малки части, например - аранжимента за ударните, но цялата идея беше на Piotr .

От другата страна - А какво мислиш за „Necropolis”?

В сравнение с предишния албум или с по-старите – това развитие ли е за VADER, как го виждаш ти?
Pawel “Paul” Jaroszewicz - Не знам, трудно е да се каже. Малко по-различен е от предишните албуми, повече е като първите, като „De Profundis”. Пак е VADER, но е по-различен, по-груб и суров като звук. Идеята е за обединяващ и солиден албум, един здрав удар, нека така да го кажем.

От другата страна - „Necropolis” е записан с изцяло нов състав. Какво ти е мнението за този нов състав на VADER?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Мисля, че е много добър. Ние сме заедно, разбираме се и се справяме доста добре, концертите са настина страхотни, така че вече година и половина сме така – в този състав, с изключение на Waclaw Kieltyka, който вече е част от DECAPITATED и всичко върви просто чудесно.

От другата страна - DECAPITATED имаха големи неприятности преди около година.

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Да, катастрофираха и това беше трагедия, разбира се. Не познавах лично починалия Vitek преди това, но другата ми банда, към която още не се бях присъединил по това време – CRONICS, също беше на турнето и са станали част от тази катастрофа. Но мисля, че сега Waclaw Kieltyka отново е на крака и започва да събира нов състав. Доколкото знам от него, репетициите вървят добре, така че трябва да е истински убиец. Чакам албума и нямам търпение да видя какво е направил.

От другата страна - Аз също. Дет метълът ли е твоят път в музиката?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Дет метълът е единият от пътищата, защото ми е трудно да се огранича с един жанр в музиката, в който да мога да осъществя всичките си идеи. Така че се опитвам да правя различни неща и дет метълът определено е едно от тях.

От другата страна - Нека сега да си представим нещо – ако се случи да се разделите с VADER, каква ще бъде твоята следваща крачка?

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Не знам, никога не съм мислил за това. Най-вероятно ще се опитам да остана близо до музиката през цялото време, но наистина не съм мислил за това, не знам.

От другата страна - Какво ще кажеш на феновете тук.

Pawel “Paul” Jaroszewicz - Бих искал да благодаря на всички български фенове, надявам се, че ще им хареса концерта, надявам се, че харесват и новия ни албум, който е много добро постижение, и да подкрепят метъла!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов