Интервю с Francesca Nicoli и Giovani Pariali ...

Интервюто с Francesca Nicoli и Giovani Pariali от италианската неокласическа формация ATARAXIA направи Албена Цолова – Бета (магазин „яко”, София) специално за „От другата страна”. Концертът на ATARAXIA беше част от “Gorgon Fest IV” организиран от “Gorogn” на 09.10.2009 година в София в зала "Славянска беседа" с участието още на KAYNO YESNO SLONCE и VOYVODA.

Интервюто с Francesca Nicoli и Giovani Pariali е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 23.11.2009 година и в предаването "Евробокс" по програма "Хоризонт" на БНР.


От другата страна – Представете се накратко.

Francesca Nicoli - Аз съм Francesca Nicoli, певицата на ATARAXIA.

Giovani Pariali - Аз съм Giovani Pariali, кийбордистът.

От другата страна – Току що свирихте за първи път в България. Били ли сте и преди толкова близко до бившия Източен блок?

Giovani Pariali – Да, били сме. Свирили сме в Източна Германия след промените. Също така в Румъния и Полша. И в Русия.

От другата страна – Как почувствахте концерта тази вечер?

Francesca Nicoli - Трудно е. Особено по време на изпълнението. Трудно е да говорим за концерта. Защото това идва отвътре. И също така е опит. А опитът тази вечер е добър, защото намерихме интересни хора, които ни плениха с атмосферата, която създадоха.

Giovani Pariali - Мисля, че това е един вид приятелство между публиката и изпълнителите. Ти даваш нещо и получаваш. Твърде е хубаво. Рецептата е в емоциите.

От другата страна – Успяхте ли да чуете подгряващите банди KAYNO YESNO SLONCE и VOYVODA?

Francesca Nicoli - Първата група успяхме да я чуем и я харесахме много. Етно атмосферата и гласът на вокалиста ни направиха огромно впечатление.

Giovani Pariali - Бяха много добри. Особено вокалистът. Чували сме много за българските гласове. Най-накрая ги чухме на живо и сме много впечатлени.

От другата страна – Кое е нещото, което толкова много ви завладя от Средновековието?

Francesca Nicoli - Живеем в страна, пропита от Средновековието – сгради, атмосфера, фестивали – всичко е с корени в средните векове и е пред погледа ни, около нас. Това не е свързано само с барока, но и с другите периоди. Но Средновековието е в кръвта ни по рождение. Баща ми беше учител по музика и ме запозна със средните векове още докато бях малко момиченце. Така че не знам как точно да го обясна – това са усещанията, които носим от раждането си.

Giovani Pariali - Съгласен съм. Имаме различен житейски опит, но има нещо, което ни свързва и това е пътят на създаването, има много хубава музика за свирене и за слушане. Смятам, че реакцията на публиката е най-добрият отговор на въпроса какво правим и какво сме създали в миналото, защото имаме много голям репертоар. Тази реакция е много важна за нас, защото това е сигнал за нашата активност и концепция.

От другата страна – Какви чувства изпитвате, когато сте на сцената и изпълнявате музика от средните векове?

Francesca Nicoli - Истина е, че когато свирим на места, които са пропити с история, е по-лесно да пресъздадем чувствата, която носи музиката. Но е много трудно да открием този катарзис на места, които не са построени през античността. Така, че когато свирим на такива места, това не са концерти за нас. Имали сме шанса да свирим в Испания в античен римски театър – на открит концерт, беше страхотно, беше здрач. Свирили сме в замъци в Италия, което е много красиво, а аз много често пътувам до Гърция и се опитвам да пея на антични места, но не и пред публика. Правя го за себе си.

От другата страна – Вие сте много навътре в античността и историята – ако имахте възможност, с кой герой, бог или богиня бихте се сравнили?

Giovani Pariali - С Горгоните. С Горгоните, защо не.

Francesca Nicoli - Това, което бих желала и това, което чувствам най-силно, е черна пророчица. Харесва ми. Но бих искала да е създание, свързано с природата, да чувствам освобождаването и да бъда в хармония с природните елементи. Това е, което бих желала да съм. Като водата.

От другата страна – Като говорим за природата, кой е любимият ви сезон?

Giovani Pariali - Пролетта, защото всичко се ражда отново. Животът през този период е прекрасен. Всичко се пробужда. Затова харесвам пролетта.

Francesca Nicoli - Харесвам всички сезони, но се свързвам с природата. Когато бях дете, прекарвах много време в планините. И всеки сезон за мен е много важен.

От другата страна – Всеки има периоди в живота си, през които не се чувства добре, чувства се празен. При вас има ли такива и какво ги предизвиква?

Giovani Pariali - Смятам, че липсата на комуникация между хората е основната причина при мен да не се чувствам щастлив. Липсата на общуване във всяка форма – изкуство, приятелство.

Francesca Nicoli - За мен да изгубя приятелите си е все едно да си разбия семейството. По-скоро семейството за мен е братство и ако загубя това, все едно съм загубила себе си.

От другата страна – Кой от членовете на бандата има потенциала да напише книга?

Giovani Pariali - Francesca. Тя, разбира се!

От другата страна – Какво ще бъде заглавието?

Francesca Nicoli - Написала съм вече книга. Тя се казва „Гамаклиди”. Това е безсмислица на френски. Харесвам езиците, които са близки до езика, който обичам, но не знам много – само няколко думи от гръцкия, езика на евреите, също от островите – опитвам се езикът на групата да бъде богат.

От другата страна – Кой е моментът, в който разбрахте, че това е пътят, по който трябва да вървите?

Francesca Nicoli - Чувствам се по-добре на сцената. Когато сляза от нея, ми е много по-трудно. Когато съм там в дълга рокля, това ме пренася в миналото и се чувствам много добре. Сякаш съм в друг живот. Извън това е трудно.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов