Интервю с Adam "Nergal" Darski (BEHEMOTH) ...

Разговорът с Nergal – идеологът на BEHEMOTH направих във фоайето на вече несъществуващия клуб "Black Box" в София. Групата дойде по покана на “Most Of Evil Music”, които всъщност продължават да ни радват с екстремни концерти. Заедно с BEHEMOTH на сцената се качиха KOROZY и гърците SUICIDAL ANGELS. Концертът беше на 30.05.2007 година.

Интервюто с Nergal е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на
09.07.2007 година.


От другата страна - Това първото вигостуване тук. Как се чувстват след това пътуване от Сърбия?

Adam "Nergal" Darski - Пътуването, както обикновено беше твърде дълго. Тук на Балканите отнема векове, за да се придвижиш от едно място на друго. Но колкото и пъти да свирим тук, концертите ни са сполучливи. Винаги е страхотно. За първи път сме в България. Колкото по-далеч, толкова по-добре. Преживяването е страхотно, откъдето и да го погледнеш. Имам предвид за концерта и всичко наоколо. Не очаквам нищо, но шоуто ще бъде страхотно.

От другата страна - Как беше концертът в Сърбия?

Adam "Nergal" Darski - В Сърбия беше... много добре.

От другата страна - Как върви турнето до тук?

Adam "Nergal" Darski - Върви добре. Пътуваме от едно място на друго с един смърдящ ван, понякога с 60 километра в час. Не е много приятно обстоятелство, но преминаването през границите е лесно. Не сме срещнали много трудности по пътя, така че всичко е наред.

От другата страна - Може би защото вече сме в ЕС?

Adam "Nergal" Darski - Знам.

От другата страна - Познаваш ли някои български банди или знаеш ли нещо за българската метъл сцена?

Adam "Nergal" Darski - Не знам нищо, защото май нямате групи. Съжалявам. Не знам нищо. Не съм някакъв ъндърграунд изрод, не знам много неща. Навярно тук има много групи, но когато тези групи свирят, аз правя нещо друго и нямам време да ги гледам.

От другата страна - Имате нов албум „The Apostasy” – какви са разликите между него и най - старите ви албуми?

Adam "Nergal" Darski - Той е по-голям. Най-завършеният ни алубм. Също така той е много различен албум. „The Apostasy” е повече или по-малко като интензивна експлозия. Има много луди части в този запис. Има песни като „Inner Sanctum”, в която участва Warrel Dane от NEVERMORE. Песента е подтискаща – нещо от този сорт. Навлезли сме в територии, които преди дори не сме докосвали. В някои от териториите сме били винаги, но с този албум сме се изкачили на друго ниво. Но това е мое мнение. Хората сигурно си имат свое. Но като цяло реакциите са положителни. Някои казват, че в албума отново няма нищо сатанинско, други казват, че това е най-добрият ни запис. Все същото с всеки нов албум, който правим.

От другата страна - Бих искам да вияд тази банда, която свири в момента. Знаеш ли ги?

Adam "Nergal" Darski - Да това са SUICIDAL ANGELS от Гърция.

От другата страна - Защо включихте в новия си албум гост музиканти?

Adam "Nergal" Darski - Така го почуствахме. Почуствахме, че ще се получи нещо много специално с част от песните. Импровизирахме и всичко се получи много спонтанно. Не сме го предвиждали, докато бяхме в студиото. Просто си казахме – хей ще бъде много гот, ако Warrel Dane пее в албума ни и Leszek Mozdzer да свири на пиано в него. И това се получи много добре.

От другата страна - Как избрахте песните, в които да участват тези музиканти?

Adam "Nergal" Darski - Това се случи спонтанно. Просто се случи.

От другата страна - Защо феновете ви трябва да си купят новия ви албум?

Adam "Nergal" Darski - Те не трябва да си го купуват. Те могат да си го свалят от интернет. Казвам, че истинските ни фенове ще си го купят, защото те оценява това, което сме направили в този албум. Хората, които не са големи фенове - те могат да си го свалят и това, и бих ги посъветвал - преди да си купят албума ни да го свалят, и да го чуят. Но най-големите ни фенове ще отидат и ще си го купят, защото този албум е най-добрият, който сме направили, ултимативен BEHEMOTH. И мисля, че това е най-доброто, на което сме способни в този специален момент. Така, че се надявам този албум да не ги разочарова. Ще видим. Топката е в ръцете на хората.

От другата страна - Какво мислиш за свалянето от интернет?

Adam "Nergal" Darski - Готино е. И аз го правя, за да придобия представа за част от записите. Когато новия MACHINE HEAD изтече в мрежата, аз си го свалих, чух го. Страшно много ми хареса и бях един от първите, който си го купи. И го направих. Не искам всеки да си купува записа ни, ако след това няма да го слуша. Няма смисъл да си го купува, ако не го харесва. Това е като женитбата. Преди да го направиш трябва да си спал с приятелката си. За да знаеш какво да очакваш. Разбираш ме нали. Това се отнася по-специално за католиците и още по-специално за ортодоксалните католици, които се женят преди да са легнали заедно. После разбират, че секса не струва и започват проблемите. Същото е и с музиката. Първо чуй и тогава решавай. Ако ти хареса купувай, ако не – просто забрави.

От другата страна - Как виждаш метъл сцената в Полша?

Adam "Nergal" Darski - Тя е огромна, масивна. Но не я познавам твърде добре.

От другата страна - Защо?

Adam "Nergal" Darski - Не знам. Имам три групи, познати много добре по целия свят. Ние, DECAPITATED и VADER. Останалите банди изостават. Те са добри, но по някакви причини изостават, чакайки някакво развитие.

От другата страна - Какво мислиш за VADER. Те май са по-известни от BEHEMOTH?

Наистина ли? Къде? Тук ли? Не знам. Тук съм, за да свиря моята музика. Не искам да се състезавам, с когото и да било. Те правят това, което и ние. Но те наистина са страхотна група.

От другата страна - Голям ли е дет метълът днес, както в края на 80-те и началото на 90-те?

Adam "Nergal" Darski - Мисля, че дет метълът беше голям в началото на 90-те, но и днес положението е също добро. Дет метълът е силен. Има твърде много групи.

От другата страна - След шоуто в България, на къде?

Adam "Nergal" Darski - В Румъния. След това Унгария, Полша. След това ще свирим със SLAYER. След това ще свирим по фествали, на „Ozzfest”. След това отново в Полша. Предстоят концерти в Европа, САЩ и Австралия през януари.

От другата страна - Намираш ли BEHEMOTH за успешна банда?

Adam "Nergal" Darski - Не обичам да използвам думата успешен. Твърде е патетично. Успехът е, че стоя тук, говоря с теб, че ще изляза на сцената, че тук има хора, които са дошли да ни видят. Това е успехът. Харесва ми.

От другата страна - Най-омразния ти въпрос?

Adam "Nergal" Darski - Защо сме сменили стила си от блек на дет метъл.

От другата страна - И отговорът е?

Adam "Nergal" Darski - Това е скапан въпрос, да знаеш. Не знам, нещата се променят. Остаряваш, надебеляваш. Нещата се променят. Биология. Вече не мога да правя тези блек крясъци. Сега ми се отдават ниските вокали. Може би това е причината. Не знам.

От другата страна - Какво е чувството да бъдеш част от дет метъл сцената?

Adam "Nergal" Darski - Не знам дали съм част от детметъл сцената. BEHEMOTH е екстремна банда. Наречи го както искаш – дет метъл, блек метъл, няма значение. Просто е страхотно.

От другата страна - Ди Апостази ли е най-добрия ви албум? И защо последния албум на всички банди винаги е най-добрия?

Adam "Nergal" Darski - Защото не е най-лошият!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов