Интервю с Andreas Kisser (SEPULTURA) ...

Нещо от 2007 година. Разговорът с китариста на култовите бразилски трашъри SEPULTURA Andreas Kisser, направих малко преди първият им концерт у нас. Това се случи в съблекалнята на групата зад сцената на фестивала “Thrash Til’ Death” организиран от Община Каварна и Ozz Music на 15.08.2007 година минути преди четиримата да се качат на сцената. С въпроси помогна и тогавашната ми колежка Милена Кунева, която след това пое по свой път. Задно със SEPULTURA у нас дойдоха още DARK FUNERAL и румънците, копие на CANNIBAL CORPSE, NECROVILE. Разбира се имах много интересни преживявания с групите, но за това можете да прочетете в брой 40 на списание “Про-РОК”.

Интервюто с китариста на SEPULTURA Andreas Kisser е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 12.11.2007г. Част от него е монтирана в “Гласовете на рока” по БНТ Сат на 07.12.2007г.


От другата страна - Как върви турнето до тук?

Andreas Kisser - Всичко е наред. Всичко беше страхотно. Вече сме почти в края на турнето. Най-накрая сме в България за първи път. За нещастие нямахме време да видим нищо. Просто пристигнахмe, за да свирим и след края на концерта заминаваме за Великобритания за последната седмица от турнето. То беше наистина страхотно. Разбира се, малко сме уморени към края, но се чувстваме добре и всичко е страхотно.

От другата страна - Нека да се върнем към ранните години на SEPULTURA. Каква беше основната идея на групата?

Andreas Kisser - SEPULTURA беше създадена през 84-85 година в Бело Оризонте, Бразилия. По същото врeме и аз започнах да свиря в Сао Паоло. Искахме да свирим музиката, която обичахме да слушаме – всичките тези хеви метъл банди, след това траш метъла, хардкора и пънка. И, обичайки музиката и тези групи, искахме да правим същото. Най-важното нещо за нас винаги е било да композираме музиката, която харесваме. В ранните ни години това беше дет метъла. Бяхме повлияни от групи като VENOM, CELTIC FROST, HELLHAMMER, SLAYER и други. Винаги сме правили музиката, която харесваме и обичаме. Мисля, че това е най-важното за една банда – да прави това, което харесва, а не да следва някакви течения и неща от този сорт. Ние сме тук след 23 години, което е страхотно.

От другата страна - За последния ви албум - защо решихте да запишете диск по „Ад” на Данте?

Andreas Kisser - Последния ни албум “Dante XXI” е изцяло вдъхновен от „Божествена комедия” на Данте Алегиери, написана през 13-ти век. Идеята дойде от саундтраците. Направихме музиката към няколко филма в Бразилия. И усещането е съвсем различно, когато пишеш филмова музика и създаваш нов албум на бандата. Мисля, че Данте Алегиери е написал изключителна книга. Тя е класика не само за италианската, но и за световната литература. Наситена е с детайли и сцени и се оказа перфектната книга, а за нас – източник на вдъхновение за музиката ни и текстовете ни. Цялата концепция на албума беше вдъхновена от нея. Научихме много, не само за музиката ни, всеки от нас получи нещо лично. Страхотна книга и много вдъхновяваща. Докато пишехме материала, книгата беше непрекъснато с нас. И всичко се получи много добре.

От другата страна - Всеки фен на SEPULTURA има някакво мнение за групата – но какво е SEPULTURA?

Andreas Kisser - SEPULTURA е музиката. Останалото е политика. Бяхме по-тежки от много различни формации. Минали сме през много различни лейбъли. Живели сме на различни места – Бразилия, САЩ. Свирили сме по целия свят и продължаваме да го правим. Мисля, че SEPULTURA е музика – жив дух, дух, който феновете поддържат жив. Все още обичаме да правим това, което правим. Това е най-важно. Да правим това, което обичаме и да сме щастливи от това, което сме. Това красотата на музиката – привилегията да пътуваш по света, да ходиш на непознати места, както сме тук, в България, за първи път, за да донесем и да представим музиката си. Надявам се да имаме шанса да се връщаме тук по-често и да разгледаме страната. SEPULTURA е нещо като прекрасния дух, който ни поддържа живи за музиката. Готино е.

От другата страна - Мислите ли, че феновете винаги ви разбират и разбират посланията на музиката ви?

Andreas Kisser - Някои от тях разбират посланията ни, други не. Имаме много различни фенове. Ако сравните албумите ни от “Beneath The Remains” до “Arise” или “Chaos A.D.”, ще установите, че всеки албум е твърде различен от останалите. Винаги сме били в ситуацията да печелим и губим фенове, което е нормално. Особено за група, която е вече 23 години на сцената. Ние сме приели това, защото ако почнем да слушаме всеки, едва ли някога ще направим нещо. Защото всеки има собствено мнение. Уважаваме ги, независимо дали мненията са добри или лоши, или са критични. Някои от мненията, ако в тях има градивна критика, могат да ни помогнат да станем по-добри.

От другата страна - Коя песен или албум отразява най-добре духа на SEPULTURA?

Andreas Kisser - Мисля, че духът на SEPULTURA може да бъде открит във всеки един наш албум. Духът на SEPULTURA - това е винаги да се опитваме да правим нещо ново в музиката или за това, което казваме с нея. Да опитваме нови неща. Обичаме да експериментираме с музиката. И в живота сме такива, обичаме да се запознаваме с нови хора. Има толкова непознати части от света, които се опитваме да открием за самите себе си. Няма прегради, нама граници – музиката е свобода и е достъпна за всички. И това е светаът, в който искаме да работим – винаги да се опитваме да направим нещо ново в бъдещето. Много ще е лесно да се върнем в миналото и да направим копие на самите себе си. Но това е твърде глупаво. Тогава никога нямаше да израстнем като група. Така че всеки албум носи духа на SEPULTURA – опитът да направим и предложим нещо ново.

От другата страна - Какво искаш да кажеш на феновете, които казват, че SEPULTURA без Max и Igor не е SEPULTURA?

Andreas Kisser - Всеки си има мнение. Уважаваме всички. Но Sepultura е много по-голяма от някакви имена. По-голяма от мен, Igor, Paulo, Max, Derrick, Jean. От всеки, който е или е бил част от тази група. Разбира се, Igor и Max заапочнаха всичко, но решиха да напуснат – Max преди 11 години, Igor преди две. Просто поеха по пътя си. Ние следваме нашия. Както казах, SEPULTURA е по-голяма от всякакви подобни политики. Всеки си има мнение и е свободен да бъде с нас или да не бъде. Никой не е задължен да си купува албумите ни и да слуша музиката ни. Това е свобдният избор. Ако не ни харесваш, просто не си нас.

От другата страна - Албумите ви са много социално и политически ориентирани.

Andreas Kisser - Не сме променяли нищо, защото “Dante XXI” е също много политически и социално ориентиран. Ние говорим за книгата, вдъхновени сме от нея, но в текстовете си описваме днешния ден, това което се случва сега. Затова и албумът е кръстен “Dante XXI”. XXI в заглавието означава 21-ви век. Когато прочетохме книгата, видяхме, че човекът, неговият светоглед не се е променил въобще. Вярно е, че използваме по-съвършени инструменти и оръжия, но човешкият мироглед си е все същият боклук. И тогава, и сега хората постоянно водят борба за надмощие, за власт, печалба пари. Ние търпим последиците от религията и политиката. Така че текстовете ни са доста актуални. Независимо, че са вдъхновени от книга, писана преди 700 години, ние продължаваме да говорим за атомни бомби, говорим за целия този страх, който хората усещат и който властва най-вече в САЩ и Великобритания. Използват тероризма, за да държат хората под контрол. Всичко това е описано от Данте, но с други думи.

От другата страна – Кога да очакваме следващ албум на SEPULTURA?

Andreas Kisser - Ще започнем работа по следващия си албум, когато се върнем в Бразилия. Имаме нахвърляни някои музикални идеи, но все още нищо не е избистрено. Така че ще започнем истинската работа, когато турнето приключи.

От другата страна - Имаш ли албуми на SOULFLY у вас и кои?

Andreas Kisser – Да, имам албуми на SOULFLY и си мисля, че това са първият, вторият и последният.

От другата страна - Усещаш ли тяхната идея?

Andreas Kisser - Да. Слушам албумите, за да видя какво прави Max. Истината е, че не харесвам музиката, която прави. Мисля, че той може да композира много по-добри неща от тези. Но това е просто мое мнение.

От другата страна - Като група имате дълга история. Сега има млади банди, които не могат да се похвалят с това. Можеш ли да посочиш някоя от тези групи, която е много важна за сцената?

Andreas Kisser - В момента в музиката се случват много неща. Хеви метъл музиката, рок музиката по правило е много навътре в ъндърграунда. В Бразилия има много различни групи. Това е страхотно. В миналото бяхме вдъхновени от идолите си – големи групи като BLACK SABBATH и METALLICA. След това открихме JUDAS PRIEST, които са страхотна банда. Групи като KORN, DEFTONES. Това е един затворен кръг – да откриваш нови банди. Младите групари да вкарват нова енергия в музиката. Това винаги е било много вдъхновяващо. Важно е да си държиш очите отворени за това, което става около теб по всяко време.

От другата страна - Как виждаш бъдещето на SEPULTURA?

Andreas Kisser - Чакайте. В момента не виждам нищо. :smile: Бъдещето за нас сега е да завършим турнето, Имаме няколко дати за Бразилия, може би и за Колумбия, Венецуела. Надяваме се да свирим и в Куба за първи път. И да подготвим новия си албум за следващата година. Това е основното. Зависи от това колко бързо ще го напишем. Трябва да видим и кога ще го издадем, но е твърде рано да се каже. Но в момента подготвям първия си солов албум. Почти е готов. Трябва да завърша записите, за да излезе през следващата година. И паралелно с това да композираме новата SEPULTURA.

От другата страна - Защо избрахте траш метъла?

Andreas Kisser - Това е начин да се изразим. Не са ни вдъхновили само JUDAS PRIEST и METALLICA. Повлияни сме още от MOTORHEAD, от много пънк банди като DEAD KENNEDYS, EENGLISH DOG. Има толкова много неща. SUICIDAL TENDENCIES, EXODUS, VIOLENCE и много други групи. Но не само метъл. Вдъхновени сме също така от блуса, PINK FLOYD, YES и много други групи, които са повлияли на SEPULTURA, не само в музиката, но и в текстовете, обложките на албумите. Пример за това са LED ZEPPELIN. В тях има много енергия. Влиянието не означава да копираш. Хората бъркат нещата. Те мислят, че да си повлиян от някого, означава да го копираш. Все едно да си повлиян от Jimmy Hendrix и да правиш същото. Всичко това са влияния, които ние използваме по нашия си начин.

От другата страна - Какво мислиш за новия проект на Max и Igor Kavalera – CAVALERA CONSPIRACY?

Andreas Kisser - Знам за него. Това е добре, но все още нищо не съм чул. Щом са решили да запишат нещо, добре.

От другата страна - Мислиш ли, че е възможен реюнън на SEPULTURA с Max и Igor?

Andreas Kisser - Не е невъзможно, но просто нищо не се е случило, че да направим подобен реюниън. Фокусирани сме над това, което правим сега. Както казах и преди, подготвяме нов албум за следващата година. Планираме турне след това. Обичам да гледам напред. Не да правя опити да се връщам назад и да се опитвам да създам отново нещо, което не може да съществува повече. Тези въпроси са по-скоро злободневни. Не искам да участвам в подобна игра.

От другата страна - Приятели ли сте все още?

Andreas Kisser - Не. Защото когато Max напусна групата преди 11 години, въобще не е говорил с нас. С Igor сме приятели. Той се махна от бандата, за да прави нещо друго. Все още живеем в един и същи град. Не си говорим толкова много, колкото преди, но няма лоши чувства.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов