Интервю с Fotis Giannakopoulos (SEPTICFLESH) ...

С барабаниста на гърците SEPTICFLESH разговарях при първото им и засега последно гостуване у нас на 03.06.2009г. в София в читалище „Христо Ботев”. Поканиха ги „Gorgon”. Албена Цолова - Бета от магазин "Яко" помогна за срещата. Всъщност самият концерт беше част от „Bloodfest II” с участието още на W.E.B., INACTIVE MESSIAH, DIMLIGHT, DEMENZIA, SERPENTINE CREATION. Интервюто с Fotis взех в импровизираната съблекалня над залата, където по време на целия разговор влизаха и излизаха някакви хора.

Интервюто с Fotis Giannakopoulos (SEPTICFLESH) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 20.07.2009г.


От другата страна - Добре дошъл в България за първи път.

Fotis Giannakopoulos - Благодаря. Това наистина е първото ни идване тук.

От другата страна – Защо? Имало ли е случаи, когато сте искали да дойдете, но не е ставало?

Fotis Giannakopoulos - Да, в миналото имахме планове да посетим България, но това не се случи, нищо че страната Ви е толкова близо до Гърция. Искахме да дойдем, но не се получи, когато представяхме албума си „Sumerian Daemons”. Този път сме тук и се надяваме, че ще направим с нашите най-добри парчета едно наистина добро шоу.

От другата страна – „Communion” е първият албум след повторното събиране на бандата. Как го приеха феновете, публиката и списанията?

Fotis Giannakopoulos - Факт е, че ние не сме чак толкова голяма банда като JUDAS PRIEST или като CELTIC FROST, към които вниманието е огромно, на нас не ни обръщат чак толкова голямо внимание. Но в този албум на завръщането ние се обърнахме към онова, което сме направили – нашите песни, нашите чувства, нещата, които си мислим и „Communion” е албумът, който идва от самите нас. Той носи нов саунд, дори може да се каже, че това е звукът на SEPTICFLESH. Той е уникален, по-различен от другите ни албуми, има много по-силна оркестрация и изглежда, че и феновете го харесват много повече. Имаше много добра критика и много позитивни ревюта за него. Изглежда, че на много от феновете този стил им допадна повече и търсят още наши неща. Можем да се похвалим и с нови фенове. Това е нещо страхотно за нас и за този албум.

От другата страна - Но вие имате оркестрови партии и в предишните си албуми?

Fotis Giannakopoulos - Да, но сега използвахме пълния състав на Пражката филхармония. Този път имахме 80 оркестранти и 32-ма хористи. Различно е, когато работиш с истински оркестър и с истински музиканти. Можеш да чуеш звучене, различно от семплите.

От другата страна - Това ли е пътят на SEPTICFLASH за следващия албум?

Fotis Giannakopoulos - Мисля, че следващият ни албум ще бъде предизвикателство за нас, защото ще се опитаме да го направим много по-добър, с много по-добри песни и с два пъти повече оркестранти и хористи.

От другата страна - Имате ли готов материал за него?

Fotis Giannakopoulos - Имаме вече идеи за композициите, но те не са завършени, защото все още събираме идеи. Слагаме ги на масата и всеки един от нас допринася с нещо за тях. Обсъждаме идеите си заедно – аз, например, предлагам какъв да бъде ритъмът, Seth поставя някои вокални линии или мелодията, Sotiris също прави мелодиите и китарните рифове, а Chris – той завършва композирането с оркестъра, така както си го представя. Така че всички участваме в правенето на музиката. Нещата ни не са направени от един-единствен човек. Това направи и „Communion” толкова силен албум.

От другата страна - Това ли щеще да е албумът, ако SEPTICFLESH не се бяха разделили.

Fotis Giannakopoulos – Не. Мисля, че ако SEPTICFLESH беше продължила със стила от албума „Sumerian Daemons”, „Communion” нямаше да съществува. Защото ние трябваше да се разделим, трябваше да натрупаме повече опит, да усетим повече влияния не само в областта на музиката, а генерално. Когато напрупаш опит, тогава имаш и нови знания. Така се развиваш, защото си артист. Когато нечие влияние те е впечатлило, нещата са ти в мислите, но ти не ги копираш напълно. Опитваш се да ги правиш по своя начин. Мисля, че „Communion” се появи в точния момент след наистина голямо мислене и след наистина много голямо композиране.

От другата страна - Може би много често са ви задавали този въпрос, но защо SEPTICFLESH се разпаднаха?

Fotis Giannakopoulos - Първата причина беше, че „Sumeriam Daemons” беше наистина един много силен албум, но нямахме подкрепата на лейбъла – HammerHeard Records. Направихме няколко шоута, направихме турне с банди, продуцирани от компанията, но HammerHeard Records не ни рекламираха достатъчно, въпреки че албумът беше добър. За нас това беше голямо разочарование и решихме, че ще е по-добре да спрем. Защото дадохме най-доброто от себе си, но не получихме нищо. Това беше основната причина да се разделим. Освен това, факт е, че всеки от нас си имаше лична работа и неща, с които да се занимава, за да ги приключи. Spiros трябваше да завърши неговото училище по изкуствата, Chris трябваше да отиде в Англия, където компания го беше ангажирала с композициите на музика за Exbooks и Playstation Games. Аз трябваше да замина за Швеция, за Гьотеборг, и да се присъединя към NIGHTRAGE. За всички беше много трудно да продължим в SEPTICFLESH, без да правим нищо друго. И затова най-доброто решение беше да спрем.

От другата страна - Защо сега SEPTICFLESH е една дума?

Fotis Giannakopoulos - Това е заради логото. Причината е в Seth - Seth направи дизайна и така изглежда добре. Стои добре на обложката. Аз наистина съм щастлив, че феновете приеха изписването на SEPTIC FLESH като една дума като обединение. Това е наистина много романтично, хубаво и доста ласкаво. Но причината думата да е една е чисто естетична.

От другата страна - Може би това е ново начало за групата?

Fotis Giannakopoulos - Точно така…

От другата страна - Знам, че преди да се разделите, сте имали договор с друг лейбъл, защо го напуснахте?

Fotis Giannakopoulos - Причината е, че за предишният ни лейбъл - HammerHeard Records – основни изпълнители бяха DEATH с Chuck Schuldiner, а също така и CONTROL DENIDE. Chuck умря и парите отидоха за всички представяния в негова памет. Този лейбъл не беше успешен, не правеше добра реклама на бандите си, а ние бяхме в този пакет. И наистина много се разочаровахме. След това имахме проект – ThedevilworX. Имахме някои идеи, но чувството, мелодията, мисленето и свиренето – то беше много от SEPTICFLESH. След нашето събиране имахме предложение от лейбъла Season of Mist и получихме от тях пълна подкрепа. Работим в много добро студио – Fredman Studio. Лейбълът ни финансира и имахме удобен случай да си сътрудничим с Пражката филхармония. Знаете, че те са правили музика за филма „Hostel” и за „Playstation Games”. Това са професионални музиканти, много добри изпълнители, а също и жив оркестър. Искахме „Communion” да стане реалност. Когато имаме такава подкрепа, каквато ни дават Season of Mist, когато имаме всички тези представяния с турнетата, тогава всички могат да видят, че тази музика не е отвратителна, а е нещо, което трябва да бъде завещано. Вярвам, че можем да оставим нещо в екстремната музика.

От другата страна - Трудно ли е да композираш музика за оркестър и за група като SEPTICFLESH?

Fotis Giannakopoulos - Трудно е за този, който не умее. Доброто нещо е, че имаме тайно оръжие в групата – Christos. Той е композитор, учил е за това 7-8 години в Англия, композирал е също така музика за „Exbooks” и „Playstation”. Това е неговата основна работа и е много лесно за него, защото той има и метъл-мислене и знае къде да сложи брас-секцията и как да я внедри в оркестъра. И защо. Знае как да комбинира тези неща, защото е слушал много класическа музика, а също така и метъл музика. Christos има много идеи, познава музиката като цяло – от рока до класиката. Така че е много хубаво, че си имаме това тайно оръжие – Christos. Освен това факт е, че имаме уникалния глас на Sotiris и чистия вокал на Seth. За мен той е един от най-добрите дет-метъл гласове, а също така е хубаво, че в композициите участваме всички. Това, заедно с мен, сме четирите мозъка на бандата SEPTICFLESH.

От другата страна - Това е добре за вас, защото сте артисти и имате много и различни влияния от различни изкуства и влагате това в музиката си, но ще свири ли SEPTICFLESH с оркестър на сцена?

Fotis Giannakopoulos - Бихме искали да направим това. Но ако го направим, това ще бъде само за един концерт. Вярвам, че това е нещо добро, което обаче можем да реализираме успешно засега само в Гърция. Не защото не искаме да го правим и другаде, даже искаме да направим и турне с оркестъра. Но си мисля, че в нашата страна е много по-лесно да се събираме за репетиции, а също така да каним и хора от други страни. И затова в нашата страна е по-лесно SEPTICFLESH да са заедно на сцената с оркестър.

От другата страна - Ще бъде ли филмирано това на DVD?

Fotis Giannakopoulos - Не знам, но предполагам, че ще бъде направен запис. Не знам дали ще направим DVD от това, но ще стане добър филм.

От другата страна - Разкажете ни нещо за гръцките метъл банди. Какво се случва в Гърция?

Fotis Giannakopoulos - В Гърция екстремната сцена започва много добре в края на 80-те и началото 90-те с банди като ROTTING CHRIST, SEPTICFLESH, NECROMANTIA,VARAFRON. Тези банди започнаха много ударно. Знам го, защото съм свирил в NECROMANTIA. Morbid – той беше един от първите блек метъл изпълнители, един от основоположниците. Той познаваше много хора, получаваше и-мейли от много добре познати банди в Норвегия. Началото беше много добро, но нещо после нещата потънаха. Истината е, че малко банди вярваха в този стил. Първият, който наистина повярва, беше Sakis от ROTTING CHRIST. Той наистина беше безкрайно упорит вярващ, за което му се възхищавам. Той свърши наистина много добра работа и направи така, че гръцкия метъл да изглежда много по-добре. Така че имаме знаме сред метъл-изпълнителите в Гърция и това са ROTTING CHRIST. В момента наистина популярни банди са SEPTICFLESH и FIREWIND. Бих искал да имаме и други групи, които да бъдат последователи, но това е много трудно. Защото едно от най-трудните неща е да бъдеш оригинален. ROTTING CHRIST имат своята индивидуалност, бих казал, че това важи и за SEPTICFLESH, но наистина е много трудно да бъдеш различен в днешно време.

От другата страна - Разкажи ми нещо за татусите си?

Fotis Giannakopoulos - Този череп е нещо много лично и скъпо за мен и за семейния бизнес. Татуировката ми е подарък от един приятел – Роберт Фернандес от Мадрид, той е много известен. Това са барабани, а черепът държи две палки. Роберт направи татуировката специално за мен.

От другата страна - Това ли е любимата ти татуировка?

Fotis Giannakopoulos - Да! Защото тя означава много за мен.

От другата страна - Защо си правиш татуси?

Fotis Giannakopoulos - Защото от една страна ми харесва, а от друга - защото това символизира през какво съм преминал.

От другата страна - Любимата ти музика извън SEPTICFLESH и блек-дет метъла?

Fotis Giannakopoulos - Харесвам много класическата музика. Всъщност не харесвам тчно класическа музика, но ми допадат класически композитори на саундтраци – като Hans Florian Zimmer, когото много харесвам. Творец, на когото наистина се възхищавам.

От другата страна - Нека да поговорим за нещо извън музиката. Как се чувствате като артисти? Прави ли ви това специални хора?

Fotis Giannakopoulos - Значи трябва да говоря за себе си? Което е странно. Започнах да свиря на класическа китара и след това, като всички - на електрическа. Имах няколко плаката на стената – на METALLICA, IRON MADEN и SEPULTURA. С тези банди израснах и когато бях дете, исках да съм като тях. Много е хубаво да осъществиш мечтите си, да живееш със своята музика, да посетиш целия свят, свирейки своята музика, да слушаш своите текстове, своя саунд, своята мелодия и своите рифове, а хората да пеят твоите песни. Това е най-доброто чувство за един артист. Защото, вече ви казах, за това съм мечтал от дете, когато съм си лягал в леглото. Това ми е било в главата – какъв ще стана, когато порасна. Мисля, че това е реализацията на артиста. А сега като артист искам да правя много по-добра музика, много по-добър саунд, да направя нещо уникално. Артистът никога не е напълно доволен от своята работа. Когато слуша своето творение, той се взира в него като художник, не като музикант. Когато вижда творбата си, я харесва. Когато я слуша – също я харесва. Но след няколко дни, след няколко месеца си казва – можех да направя това, можех да направя онова и винаги си променя идеите. Това е страхотно, защото иска всичко да е много по-добро. Това е прогресивната мисъл. Ето защо аз вярвам в артистите.

От другата страна - Осъществиха ли се мечтите ти?

Fotis Giannakopoulos - Моите мечти станаха реалност, да! Аз наистина живея в своята мечта, в това, за което съм бленувал. Може би не го казах много добре и може би звучи ненаситно или алчно, но аз обичам да правя безкрайно много неща. Знам, че звучи ненаситно, но както вече казах и преди – това е артистът. За него е добре да има повече мечти и повече неща, за които да мечтае.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов