Интервю с Hansi Kürsch (BLIND GUARDIAN) ...

Това интервю с лидера на немските бардове BLIND GUARDIAN Hansi Kürsch се случи в Каварна във втората вечер на „Kaliakra Rock Fest 2009”. За втори път правя интервю с Hansi Kürsch и за втори път се убеждавам, че той е един много начетен и интелигентен човек, здраво стъпил на земята. Разговорът беше осъществен със съдействието на Васил Върбанов от „Tangra Mega Rock” и „Joker Media”. А какво представлява един концерт на BLIND GUARDIAN – това не може да се опише. Трябва да се види. Магия!!!

Интервюто с Hansi Kürsch е излъчено в предаването „От другата страна” по радио Варна на 27.07.2009г. Части от него са монтирани в предаването „Гласовете на рока” посветено на „Kaliakra Rock Fest 2009”, което ще се излъчи на 15.08.2009 година по БНТ-Сат. Разговорът е излъчен и в предаването „Евробокс” на програма „Хоризонт” на БНР.


От другата страна - Добре дошъл за втори път в България.

Hansi Kürsch - Удоволствието е мое.

От другата страна - Какво си спомняш от първия концерт на BLIND GUARDIAN?

Hansi Kürsch - Бяхме посрещнати много добре. Имам предвид, че пристигнахме ден преди концерта. Предложиха ни добро вино, храната беше чудесна. Всичко беше направено, както трябва. Чувствахме се страхтно, но все още не знаехме какво да очакваме по отношение на концерта. Но залата, където свирихме, беше чудесна, имаше между 3 и 4 хиляди, много ентусиазирани фенове, които познаваха творчеството ни, което ни учуди и изненада. Концертът ни в София е в топ 5 на най-добрите ни концерти от турнето за последния ни диск „A Twist in the Myth”. За него направихме около 100 концерта. Публиката беше удивителна. И това беше причината, когато ни поканиха отново, веднага да прием да свирим у вас. Не очаквамм нищо, но се надявам на най-доброто довечера.

От другата страна - Вие сте съпорт на SCORPIONS, което означава, че сетът ви ще бъде съкратен?

Hansi Kürsch – За съжаление е така. Ще свирим около час. Сетът ни ще бъде по-кратък, но ще излезем с много енергия на сцената и се надявам и публиката да ни посрещне подобаващо. SCORPIONS се отнасят много добре с групите, които излизат преди тях на сцената. И е готино, макар и за 60 минути да си там отпред, на подходящото място.

От другата страна - Повлияли ли са ти SCORPIONS, за да започнеш да създаваш музика?

Hansi Kürsch - В самото начало да. Има две причини. Първата е, че са германци, а втората - те са доказателство, че и немска група може да има световен успех. Нещо, към което всеки се стреми. Музикално - Започнах да слушам метъл, когато бях много млад. Започнах с хард рок групи като DEEP PURPLE през 70-те и RAINBOW. Всичко се случваше много лесно и по-късно станах част от метъл сцената. Познавах добре всичко, което SCORPIONS бяха издали. И досега смятам, че концертният им албум „Tokyo Tapes” е един от най-добрите дискове записвани на живо. Обичам техния „Animal Magnetism” и „Lovedrive” ерата. „Blackout” е страхотен албум. След това им поизгубих дирите, но успехът им доказа, че са прави. Защото „Wind of Change” е една от най-известните песни на всички времена.

От другата страна - Албумът на SCORPIONS „Tokyo Tapes” ли е причината да запишете концерт в Япония и да го кръстите „Tokyo Tales”?

Hansi Kürsch - Това стоеше в основата, а албумът е нещо като посвещение на техния, защото за нас първият голям международен музикален пазара беше Япония, както и за SCORPIONS години по-рано. Постарахме се за внесем в заглавието малко от усещанията на BLIND GUARDIAN, но наистина звучи подобно на „Tokyo Tapes”. Разбира се това беше връзката.

От другата страна - Вие сте повлияни от SCORPIONS, но има ли групи, на които вие сте вдъхновение?

Hansi Kürsch - Случва се от време на време и понякога е много странно кои са групите. Само за пример – срещал съм много интервюта на една известна американска банда AVENGED SEVENFOLD – когато идват в Германия, дават много интервюта, в които споменават BLIND GUARDIAN като основно влияние и група в топ 5 за тях. Има и други разбира се.

От другата страна - Коя част от музиката на BLIND GUARDIAN според теб оказва влияние на другите групи, като AVENGED SEVENFOLD?

Hansi Kürsch - Не знам. Знам, че харесват припевите, епичният стил. Независимо, че ги намират за забавни, те наистина ги харесват. Трудно е да се каже и не мога аз да го определя, например че сме взели нещо от SCORPIONS и сме го превърнали в запазена марка на BLIND GUARDIAN. Но те са ни вдъхновение. Разбира се по същия начин, както IRON MAIDEN са оказали влияние на BLIND GUARDIAN. И по същия начин стоят нещата с AVENGED SEVENFOLD.

От другата страна - Какво правиш в момента?

Hansi Kürsch - Нищо, просто пристигнах по-късно и подготвям клавира за кийбордиста. Този не е наш, а организаторите ни го осигуриха и искам да се убедя, че има всички необходими ефекти за концерта. Защото имаме нужда от много програми и звуци и за това го проверявам. Просто си седя тук, защото това е най-удобното място, където мога да седна. Прави ме по-умен, отколкото съм :smile:.

От другата страна - Идват ли ти идеи, докато го проверяваш?

Hansi Kürsch - Понякога в къщи, това се случваше. В стария ми дом имах пиано и понякога разни мелодии ми идваха в главата. Винаги е добре да има нещо наоколо, на което са посвириш, но предпочитам да композирам с китара в ръка, както го прави André. И той понякога свири на кийборд и проверява възможностите му по отношение на звучците имитиращи цигулките например и класическия звук. Това действа като вдъхновение, но по-голямата част от идеите идват, когато свири на китара. А при мен най-голямо вдъхновение получавам, когато си припявам.

От другата страна - Какво ново трява да очакваме от BLIND GUARDIAN?

Hansi Kürsch - Сега сме фокусирани върху фестивалите, но преди да започнем с тях направихме голяма препродукция на следващия ни албум. Той ще бъде класически BLIND GUARDIAN метъл диск с много класически влияния. Това, което мога да кажа е, че направихме песен по компютърната игра „Sacred”, която ще чуете довечера. Когато приключим с фестивалите, през септември ще започнем истиската работа по следващия ни албум. Той трябва да излезе през лятото на 2010. И след това ще издадем изцяло оркестрален албум. И по него работим в момента. Направихме предварителната продукция. Избрахме оркестър, който би могълда изсвири това, което имаме предвид. Предстоят ни две сесии. През август и в началото на ноември тази година. Започнахме го през тази година, но няма да успея да завърша вокалите, защото работя по тези за следващия ни диск. И ще ги направя в началото на 2010. Ако не успея, ще запиша моите партии след края на следващото ни турне, което означава, че това ще може да се случи в началото на 2011, а самият оркестрален албум да излезе по някое време същата година.

От другата страна - Последните албуми на групата разделиха феновете. Смяташ ли, че това е правилният път на развитие на групата?

Hansi Kürsch - Да, това е правилният път, защото това е развитие. Ние все още правим същите албуми, както и много други групи го правят. И хората приветстват това, което им предлагаме. Не можеш да угодиш на всеки. Това е опит, който научихме през годините. Ако се опиташ, ще се изгубиш. Така че ние следваме нашия път. След „Nightfall in Middle-Earth” почувствахме, че трябва да направим нещо ново. Направихме го в „A Night at the Opera” и го продължихме в „A Twist in the Myth”. Трябва да отбележа, че ако поставим „A Twist in the Myth” до „A Night at the Opera”, той е стъпка назад към старото звучене на групата. Но ако слушаш „A Night at the Opera” и „A Twist in the Myth” и след това си пуснеш следващия ни диск, който със сигурност ще излезе следващата година, картината ще бъде пълна. Не само съм сигурен, че с новия ни диск ще привлечем нови фенове, но съм убеден, че старите отново ще намерят групата за атрактивна. Това ще бъде много голям и епичен албум и тогава ще стане ясно, защо сме имали необходимост да запишем „A Night at the Opera” и „A Twist in the Myth”. Това са просто албуми от един и същ вид. Когато направихме „Battalions of Fear” и „
Follow the Blind”, те бяха съвършените записи. Те бяха добри за времето, когато бяха направени. Но никога не сме ги обединявали с пика на BLIND GUARDIAN. Но съществуването на тези два диска, направи възможно записването на „Tales From The Twilight World”. Същото ще се получи и със следващия ни диск. Така че „A Night at the Opera” и „A Twist in the Myth” ще бъдат реабилитирани след издаването на новия ни диск.

От другата страна - Мислиш ли, че феновете разбират промените във вашата музика?

Hansi Kürsch - Повечето ги разбират. Мога да видя това, когато свирим на живо. Изрпълняваме песни като „Fly” и реакцията на феновете е толкова добра, колкото, когато им поднасяме „The Script for My Requiem”. Това е една от най-важните песни в сета ни. Опитваме различни неща. Песента „Turn The Page”, най-вероятно ще я изсвирим днес и ще видите, че хората ще реагират така, както избухват на класическите ни композици. Разбира се понякога новият материал е по-сложен и по-труден за възприемане и изпълнение на живо от феновете. Което прави концертите различни. Например „Fly” е страхотна песен, аз много я уважавам, но за повечето хора тя няма същото значение, както „Valhalla”. Нея винаги я правим, защото всички ще пеят с нас. Но феновете все още се забавляват и ни дават възможност да променяме сета си за концертите. Защото иначе ще се стигне до оттегчение, ако свирим едни и същи композиции. Хората недоволстват, ако правим едни и същи 15 парчета 10 или 15 години. Така, че винаги е добре, когато има нови елементи в музиката ни.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов