Интервю със Zak Stevens (CIRCLE II CIRCLE, е ...

Интервюто със Zak Stevens специално за „От другата страна” направи сътрудникът на предаването Албена Цолова – Бета от магазин "Яко", София. Преводът е на OMT от „Metal Hangar 18”, за което много му благодаря. :smile: Разговорът направи Бета малко преди втория концерт на CIRCLE II CIRCLE у нас. Организатори бяха ABV Pro, които макар и при ниски продажби на билетите, не отмениха концерта. За което им свалям шапка! :good: Заедно със CIRCLE II CIRCLE на 17.05.2009 в клуб „Болярка” в София свириха MANTICORA и BURNING BLACK.

Интервюто със Zak Stevens (CIRCLE II CIRCLE, екс-SAVATAGE) е излъчено на 13.07.2009 година в „От другата страна” по радио Варна.


От другата страна - Не знам дали си наясно, че името ти звучи като Захари, което всъщност е българско име.

Zak Stevens - Така е, казаха ми за това. Когато дойдохме през 2003г.

От другата страна - Със SAXON и DORO.

Zak Stevens - И тогава някой ме пита дали името ми е българско. В смисъл, аз съм Zachary, и когато майка ми е попаднала на него, е решила че е гръцко или даже еврейско.

От другата страна - Гръцко, да.

Zak Stevens - На нея й е харесало и е решила, че в САЩ ще звучи интересно. Тя го е взела от книга с имена, всички правят така, аз с моите деца също. Начина на изписване е по-подобен на гръцкия, но има много близка прилика и с българския вариант.

От другата страна - Да, защото в историята на България има много моменти, когато за добро или зло сме имали много пресечни точки с гърците и затова има гръцки имена в България и до ден-днешен. Знаеш ли какво значи „Захари” на български?

Zak Stevens - Какво?

От другата страна - Захар.

Zak Stevens - О, захар, точно така. Впрочем като гледам българската азбука, виждам много гръкоподобни символи в нея. Но виждам и руски. Мисля, че е по-близо до руската. Все още се опитвам да вникна в нещата.

От другата страна - Да, затова и се питаме един-друг примерно „Къде е Захари?“, нали разбираш.

Zak Stevens - Да, е, „Захарчето“ ви пристигна – това съм аз (смее се).

От другата страна - След първия път, когато бяхте тук със CIRCLE II CIRCLE, чувстваш ли се така сякаш групата те е предала?

Zak Stevens - Ние просто стигнахме до решение, че има проблеми с турнетата, лични проблеми. Нямам намерение да говоря за всичко това. Някои от хората имаха проблеми. Нямахме китари, багаж, трябваше да заемем дрехи и инструменти от други хора, това бяха трудни времена, имахме проблеми със състава и казах на John че може би ще са си по-добре в JON OLIVA’S PAIN.

От другата страна - Не беше неочаквано?

Zak Stevens - Не, не беше. В този си вид, вече 7-8 години поред, не искаме да променяме нищо. Имах срещи, при които се запознах с Andy, Mitch и Tom. Тези момчета свиреха в други групи, затова ги питах „Защо не дойдете в моята?“. Нещата потръгнаха в този им вид. Matt LaPorte, китариста на JON OLIVA’S PAIN, ми е приятел, с него може би сме най-близки. Харесва му да свири старите парчета на SAVATAGE, и му казах „Добре, прави, както намериш за добре“, и в крайна сметка нещата се получиха за всички. Музиката е странен бизнес. При него всички трябва да вярват в един продукт, за да може да се получат нещата.

От другата страна - Не само, трябва и желание, за да се преодоляват трудностите, защото в много случаи гледаме някой и си казваме „Дали не мисли да се откаже?“.

Zak Stevens - Да, затова винаги казвам, че ако не бяха момчетата, никога нямаше да стигна дотук. Всички са позитивно настроени, добре понасят стресовите ситуации, няма изблици на гняв, всички сме като едно голямо семейство. Evan Christopher, старият ни китарист, има група на име HELL'S BELLS, кавър-група на AC/DC, много е натоварен и става все по-натоварен у дома, да не говорим, когато го викаме за турнета като това. Питах го, дали няма да е по-добре да не се тревожи за турнетата на CIRCLE II CIRCLE, да не го дърпаме назад. Той определено имаше проблем с тези неща, което не беше по негова вина. Когато бяхме в Бразилия, се запознахме с Bill, който ме попита „Човече, ако някога стане нещо и загубите китарист, може ли аз да дойда в групата?“. Сега имаме двама китаристи, ще видите Bill тази вечер. В основата си винаги ще сме аз, Andy, Mitch и Tom, но Bill е страхотно попълнение, ще участва в следващия албум, ще го чуете тази вечер. Той е от Бразилия, столицата на Бразилия, и там е такава звезда, че когато обявихме, че ще дойде в CIRCLE II CIRCLE, бразилският еквивалент на „Newsweek” написа това на първа страница.

От другата страна - Един задължителен въпрос като група, която е за втори път в България – какви са ви впечатленията от тук?

Zak Stevens – Помня, че хората бяха много отдадени, много запалени, страхотна публика. И макар че тогава имахме проблеми, както казах, беше страхотно. Спомням си, че всички искаха да се снимат, да вземат автограф. Надявам се сега касапницата да е още по-голяма.

От другата страна - Да, а и сега обстановката ще е по-“интимна“ в клуба.

Zak Stevens - Да, аз обожавам такива концерти. Когато си на голяма сцена, и има 2000-3000 души, някак си се дистанцираш от тях, нямаш шанса да влезеш в контакт с тях, можеш единствено с хората на сцената. Докато в клуб мога да пея и да ги гледам в очите, усещането е за много по-близко присъствие. Andy ми каза един път „Човече, обожавам клубните шоута“.

От другата страна - Името ти се свързва предимно със SAVATAGE. Какви са ти спомените от 8-те години, прекарани с тях?

Zak Stevens - Тогава бях хлапе, което можеше да пее по-малко, не бях най-великия, просто се стараех, успях да приложа стила си и мисля, че това беше част от успеха ми. Научих много неща, Paul O'Neil, продуцента, ме научи на много неща, развих гласа си. Още го развивам, вокалите никога не спираш да ги развиваш, никога не ставаш най-добрия, просто се стараеш, пазиш си гласа. Имахме много велики турнета, много яки неща, но това ми беше пробива. Изкарах 4 албума, 5-тия беше със CIRCLE II CIRCLE и мисля, че със SAVATAGE ми беше пробива.

От другата страна – „Watching In Silence” е най-значимият албум за CIRCLE II CIRCLE, според теб коя песен е най-представителна за него?

Zak Stevens – Мисля, че заглавната песен. Тази вечер ще направим специална версия на нея. Харесвам „Into The Wind”, харесвам целия албум, но когато ме питат за най-представителната песен, аз казвам, че това е заглавната. Тази вечер ще направим акустична версия на тази композиция, защото според мен тогава излиза напред динамиката на вокала. Когато пееш силно през цялото време, тя малко се губи, но когато имаме акустика, мога да сляза по-ниско и нещата стават по-осезаеми.

От другата страна - Не мога да не питам за соловата кариера на Chris Caffery?

Zak Stevens - Направих дует с него и една песен, затова смятам, че съм доста въвлечен в този проект. Той ми се обади да ме пита дали искам да участвам и го направих, при това за без пари. Ние си правим такива услуги - например аз просто записвам в Тампа, пращам записа и той го използва. Харесвам стила му, имам всички албуми на JON OLIVA’S PAIN, той има всички албуми на CIRCLE II CIRCLE - може да се каже, че се интересуваме един от друг.

От другата страна - Така и трябва да бъде. Бях на „Athens Open Air Festival” през 2005г., където вие и още няколко групи имахте шанса да свирите...

Zak Stevens - А, да, когато техниката се скапа.

От другата страна - Когато стане нещо такова, как се чувствате, намирате ли го за нормално?

Zak Stevens - Не бих казал, че е нормално, просто това са грешки от страна на промоутъра. Липса на късмет е думата за това. Бяхме разстроени, защото нямаше свястно усилване, нямаше окабеляване като хората, имаше само средни и високи, мисля че изобщо нямаше дъно, но мисля, че ме чуваха малко. Защото реагираха на нещата, които казвах, но нямахме система, която да работи, за разлика от тази вечер. Но поне не чупехме разни неща.

От другата страна - Да, някои групи са счупили стъклата на бусовете на паркинга. Някои хора превъртат, когато стане нещо такова, затова и искам да те питам...

Zak Stevens - Не, не стигнахме дотам, макар че не разбирахме, как може да се омажат нещата дотолкова. Но хората в моята група не се ядосаха дотам, че да ни се иска да линчуваме някого. Но за съжаление винаги има вероятност да попаднеш на някой промоутър, който не знае какво прави.

От другата страна - Сега имаш деца, какво ще кажеш ако някой ден някое от тях дойде и ти каже „Тате, искам да стана музикант като теб!“ Ще ги подкрепиш ли или ще ги разубедиш, за да не преживеят разочарованията, наркотиците, алкохола, които всеки в този бизнес е преживял?

Zak Stevens - Не мисля, че за тях ще е толкова трудно, колкото беше за мен. Защото аз видях много затворени врати, през цялото време си мислиш, че ще потръгне и изведнъж „бам!“ нещата се провалят. Затова мисля, че ще мога да помогна на тях повече, отколкото някой е помогнал на мен. Мога да продуцирам, мога да ги уча как да пеят, мога да им дам много. Така че за тях ще е по-лесно. 11-годишната ми дъщеря свири на китара, но не е особено отдадена само на един стил. Харесва всякаква музика. Затова мисля да й дам шанс сама да намери руслото, в което иска да започне. Сега ми казва, че иска да стане готвач, но не мисля, че това ще й пречи на кариерата. Zowie има страхотно гласче, много хубаво вибрато, така че тя има повече от вокалния талант. Освен това си служи еднакво добре с двете ръце и няма значение как ще хване китарата, малко е странно. Bill ще я учи, когато се премести в Тампа. Но те още не са решили с какво ще се занимават, Zowie сигурно ще стане певица, но примерно я питам един ден „Искаш ли да станеш певица?“ и тя казва „Да.“, на другия ми казва „Не.“ Но тя е само на 5 така или иначе. Те са деца, учат се на всичко, трябва да им се разяснят нещата за купоните и дрогата. Аз им казвам „Минал съм по този път и няма да надминете стареца си“. Мога да съм много грижовен и строг родител. Едно време в SAVATAGE имаше много такива изпълнения, в началото н 90-те имахме купоните бяхая много и знам за какво става дума.

От другата страна - В крайна сметка няма да ги спираш?

Zak Stevens - Не, няма да ги спирам. Ще се постарая да им помогна.

От другата страна - Нека се надяваме да са наследили твоите таланти и да ни радват както ти.

Zak Stevens - Да.

От другата страна - От дистанцията на времето, мислиш ли че може да постигнеш със CIRCLE II CIRCLE това, което постигна със SAVATAGE?

Zak Stevens - Постигнах някои добри неща в SAVATAGE, но виждам добро бъдеще пред CIRCLE II CIRCLE. В днешно време ти трябват 4 албума само, за да започнеш. Трябва постоянно да работиш, феновете вече не се впечатляват така лесно, трябва да печелиш фенове на пътя...

От другата страна - Сякаш живота ви на сцената става все по-важен. Тук идваме ние от „От другата страна” и промоутърите, защото за да оцелеете, трябва да правите концерти.

Zak Stevens - Вярно. Сега световната икономика преживя сътресение, не мисля че това ще продължи вечно, но вероятно няма да изкараме новия си албум преди пролетта на 2010 година, което си е двугодишен цикъл на албумите. Сега всеки промоутър има проблеми, защото в икономиката стана по-трудно. Има хора, които се опитват да променят това, след 3 години ще можем да се обърнем и да кажем „Е, не можеш да се оплакваш, просто трябва да се стегнеш и да го преживееш“. Виждам, че все още най-доброто за CIRCLE II CIRCLE предстои. Имахме добри моменти, но виждам, че нещата сега започват да се отварят пред нас. Мисля, че постигнахме повечето си желания, може дори да поработим и като SAVATAGE. John и Paul O'Neil решават това и имат последната дума. До половин година ще можем да кажем за какво става дума. Все пак, освен за CIRCLE II CIRCLE най-доброто предстои и за SAVATAGE, ако групата се събере отново. Записвам различни неща, появяват се различни проекти, преди SAVATAGE бях в WICKED WITCH и сега записахме всички тези песни от онова време. Това нещо може да се купи. Казва се „Machines Of Grace”. Не искахме да използваме WICKED WITCH, защото се оказа, че някой вече използва името. Съдията каза „Не“ и ние се кръстихме MACHINES OF GRACE. Може да посетите сайта ни machinesofgrace.net. Презаписвахме всичко по съвременен начин. Някои песни са от 1990 година, но са много добри и беше време да се преработят. Можете да намерите две песни на сайта.

От другата страна - Последен въпрос – ако тук имаше джубокс сега, коя песен би искал да чуеш?

Zak Stevens - Може би, защото сега съм с фланелка на MAIDEN с обложката на албума „Peace Of Mind” – „To Tame a Land” и „Holy Diver” на DIO. Ако ми пуснете тези две песни, мога да започвам с концерта.

От другата страна - Благодаря ти за интервюто.

Zak Stevens - И аз ти благодаря!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов