Интервю с Peter "Biff" Byford (SAXON) ...

Интервюто с Peter "Biff" Byford от легендарната британска банда SAXON направих на 31.12.2007 година. Няколко часа пред настъпването на Новата 2008. Разговарях с Biff в съблекалнята на групата, в читалището зад сцената, вдигната на централния градски площад... в Каварна разбира се. Peter "Biff" Byford се оказа приятен събеседник, в добро настроение, въпреки студа. По време на интервюто екипът на бандата правеше саундчека. Заедно със SAXON пред публиката в новогодишната нощ излазоха още HOLYHELL, Б.Т.Р. Joey DeMaio и Eric Adams от MANOWAR, които бяха специални гости, а вокалистът на MANOWAR ори преряза по-рано през деня лентата на блока с лика на басиста на MANOWAR. Входът на този концерт беше свободен, а организатор – община Каварна. Това беше третото гостуване на SAXON у нас.

Интервюто с Peter "Biff" Byford (SAXON) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 14.01.2008г. Части от него са използвани в предаването „Гласовете на рока” по БНТ Сат (05.02.2008) и в брой 44 на списание „Про РОК” (февруари 2008).


От другата страна - Това е втората ви изява в Каварна. Какви спомени имате от първата преди две години?

Peter "Biff" Byford - Спомням си че свирихме тук, на същото място през май, беше безплатен фестивал, което беше чудесно. Имаше много български рок-фенове. Обичаме да свирим на фестивали с вход свободен, което е добре и за хората.

От другата страна - Как решихте да свирите на Нова година отново тук?

Peter "Biff" Byford - Наистина е странно. Ами мисля, че Joey DeMaio ни каза, че бихме могли да свирим тук на Нова Година и да получим добри пари за това. Което винаги е добре. Пък и е добре да свирим повечко в Източна Европа, особено сега, когато сте в Европейския съюз. Така че решихме да го направим.

От другата страна - Това е само един концерт или е част от турне?

Peter "Biff" Byford - Да, само един концерт е, на който ще свирим парчета от новия ни албум “The Inner Sanctum”.

От другата страна - Какво правихте, след като издадохте албума?

Peter "Biff" Byford - Ами през повечето време сме основно по турнета. Новият ни албум се посрещна страхотно, продаде двойно повече бройки от предишните и постигна голям успех. Имахме много телевизионни изяви. Тази година, например, през април ще бъдем в Япония за промоцията му. Невероятно е.

От другата страна - Би ли обяснил смисъла на заглавието “The Inner Sanctum”?

Peter "Biff" Byford – “Inner Sanctum” означава тайно място, нещо което се намира в ума ти, а може и да е потайно място в църква, например. По-скоро “Inner Sanctum” е общество от хора. Ние каним феновете си в нашия “Inner Sanctum”. Тавата е просто колекция от песни. Няма обща концепция между тях. Албумът условно е разделен на две – четири по-рок 80-тарски парчета и пет, които са абсолютен хеви метъл. Това, което SAXON умее най-добре.

От другата страна - Защо последните албуми на Saxon са толкова твърди?

Peter "Biff" Byford - Ако слушаш "Strong Arm of the Law" или "Wheels of Steel" ще чуеш, че това също са много твърди албуми. Смес от метъл и рок-енд-рол. Музиката, която харесваме. Това не е нов SAXON и стар SAXON. SAXON имат нови членове, които пишат нов тип музика. Влиянията са по-модерни. Мисля, че това е добре. Имаме много млади фенове, които харесват и новите, и старите неща, което е страхтоно. Мисля, че SAXON е много уникална група към момента. Оказва се, че пишем музика, която се харесва от хората.

От другата страна - Само заради феновете си ли пишете музика?

Peter "Biff" Byford - На първо място пишем музиката за себе си, а ако хората я харесат, това е чудесно.

От другата страна - Защо групи като SAXON и IRON MAIDEN имаха успех през годините, а банди като VENOM, например, както и много други, не оцеляха?

Peter "Biff" Byford - Мисля че тайната е в песните. SAXON и MAIDEN създадоха велики парчета през годините. Ако свириш по-специално по фестивали и имаш песни като "Wheels of Steel", "Number of the Beast”, "Strong Arm of the Law" ...парчета, които хората познават. Това е голямата тайна. Ние сме щастливци. И Saxon, и Maiden сме големи късметлии, с бандите в които сме, че можем да пишем хубава музика. Групи като VENOM, PRAYING MAMTIS, DIAMOND HEAD нямаха комерсиален успех. DEF LEPPARD успяха да пробият в Америка, но не и с хеви метъл. Когато свириш пред 70 000 души, както на Вакен, които пеят заедно "Denim and Leather" или "Crusader" - това е фантастично. И същото могат да кажат и MAIDEN, и JUDAS PRIEST. Ние сме щастливи, че имаме страхотни песни от 80-те, които хората помнят.

От другата страна - Как се развиха SAXON от създаването си досега?

Peter "Biff" Byford - Да си в група е като да се возиш на влакче в лунапарк - качваш се нагоре, после слизаш надолу, напред и назад. Понякога по няколко пъти. Получава се един кръговрат. Когато си в музикалния бизнес от 30 години, особено в стил като нашия, е така. Същото е като със списанията или телевизионните програми. Сега са популярни, но преди шест години може би не са били. Днес има голямо завръщане към музиката на живо и по специално към музиката на 80-те и тя отново е модерна.

От другата страна - Музиката на 80-те като че ли бе по-добра от тази на 90-те?

Peter "Biff" Byford - Ние пишем музика сега. Много сме заинтересувани от новия си албум “The Inner Sanctum”, тавата, която изстреляхме. Но ако погледнеш музиката през 80-те, от 1980 до 1984, британските групи през 80-те, ще видиш JUDAS, MOTORHEAD, WHITESNAKE, MAIDEN, SAXON... Ще видиш много банди, които пишеха страхотна хеви метъл музика. 80-те бяха много специално време за историята на рок музиката, но ако ме питаш защо, не знам. И то не само за Британия, но и навсякъде - в Америка и в Япония. Тогава се случваха страхотни неща. Сега те отново се случват. Сега старите фенове отново подкрепят групите, а има и много нови почитатели, които се интересуват от историята на бандите. Защото ако си купиш “The Inner Sanctum”, ти ще си вземеш и “Wheels of Steel”. Това са същите неща, същата банда. Ти ще купиш историята на групата, а това е много важно.

От другата страна - Какво се случи със SAXON в средата на 80-те, когато записахте "Rock the Nations"?

Peter "Biff" Byford - Няколко души напуснаха групата тогава, а това нямаше как да не се отрази. В края на 80-те британската рок музика беше изгубила силата си. Какво се случи? Появи се танцувалната музика. Но в началото на 90-те издадохме "Solid Ball of Rock", което беше нашето завръщане. Не можеш вечно да си на върха.

От другата страна - Един личен въпрос - защо живееш във Франция?

Peter "Biff" Byford - Защото е тихо и спокойно място. Много музиканти предпочитат тишината след продължително турне. След това, което чуваш...(по време на интервюто вървеше саундчека :smile:)

От другата страна - Преди да свирите в Каварна се чу, че къщата ти е изгоряла. Какво стана точно?

Peter "Biff" Byford - Ами не знам...Но си купих нова къща (бурен смях).

От другата страна - Каква група е SAXON - студийна или концертна?

Peter "Biff" Byford - Мисля, че и двете, защото лесно се справяме и в студиото, и на концерт. Обичаме концертите обичаме и да записваме албуми.

От другата страна - Ако можеше да промениш нещо сега, какво би било то?

Peter "Biff" Byford - Отговарям на този въпрос твърде често. Не бих променил нищо. Групата в момента е страхотна така, не бих искал да бъда в SAXON през 1980. Щастлив съм сега, така че не бих променил нищо. Звучи странно, но е така. Може би бих инвестирал някъде повече пари, тъй като рок музикантите не пестят, а само харчат.

От другата страна - Преди 2 месеца попитах Glenn Hughes каква част от парчетата на DEEP PURPLE са записани под влиянието на алкохол или наркотици и той отговори – “Всички”. Как е при SAXON?

Peter "Biff" Byford - Не мисля, че имаме парчета, написани под влиянието на алкохол или наркотици. Пийваме, но не се натряскваме. Няма дрогирани и пиянски парчета в историята ни.

От другата страна - Мислиш ли че по новите албуми на SAXON като "Lion Heart" или "The Inner Sanctum" са толкова добри колкото са и класиките ви "Strong Arm of the Law" или "Wheels of Steel'?

Peter "Biff" Byford - Това можеш да попиташ всяка банда с 30-годишна история. Толкова ли е добър новия албум на MAIDEN колкото "Number of the Beast"? Не мисля. През 80-те, за да влезем в класациите, трябваше да продадем към милион плочи, а сега това може да стане и с 5 000 продадени албума. Нещата се промениха много с Интернет и целия този даунлоуд. Но "The Inner Sanctum" стана 9-ти най-добър албум на годината в две големи британски музикални списания така, че явно дискът е добър. Важно е албумът да е голям за хората. Не става въпрос с него да правим пари, а дали хората смятат, че е добър? Да, те смятат, че е така. И аз се радвам, че намират "The Inner Sanctum" за наистина страхотен албум. И това е страхотно.

От другата страна - Последни думи към БГ феновете.

Peter "Biff" Byford - Щастлива Нова Година! Пазете вярата и живейте за рок музиката.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов