Интервю с Ronnie James Dio ...

Този разговоро с „Малкия човек с големия глас” Ronnie James Dio (всички да станат!!! :smile:) се случи на 31 декември 2006 година. Малко преди „нашата мила родна страна” да стане част от ЕС. Както се досещате с концерта на DIO в Каварна посрещнахме нова година, като преди това приветствахме великия музикант и групата му на летище „Варна”. Ronnie James Dio и компания направиха незабравим концерт. Един от малкото, които могат да се нарекат „лични”. Самото интервю беше на импровизирана пресконференция, часове преди излизането на групата на сцената. В хотела си на Златни пясъци, обграден от малцината фенове и журналисти се получи ето този задушевен разговор. Не всички въпроси са мои. В него например участват Ozzy от „Metal Katehizis” и Буркана (три пъти оле!!!). Мястото на концерта го споменах по-горе. Сетлистът – най-големите хитове на трите му основни групи – BLACK SABBATH, RAINBOW и разбира се DIO. Организаторите - обичайните заподозрени :smile: община Каварна и Joker Media.

Интервюто с Ronnie James Dio е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 29.01.2007г. Части от него са монтирани в предаването на БНТ Сат „Гласовете на рока” от 02.11.2007г. и публикувани в 33 брой на списание „Про РОК” (феврурари, 2007г.)


От другата страна – Какви са спомените ти от първите ти два концерта у нас?

Ronnie James Dio - Първия път научих много за рок-феновете в България, за това, че не им е било разрешено да слушат музката, която правя. Защото е било незаконно. Това си спомням от първото си идване в София – през какво са преминали хората заради музиката, която обичат, и това ме впечатли много. Втория път се срещнах с кмета на Каварна. Неговият ентусиазъм е показателен колко много държат на тази музика хората тук. Колкото до концерта – спомням си, че валеше, но имаше много хора, беше топло и приятно, не като сега. Забавлавяхме се много, най-вече заради хората. Музиката е много специална за тях. Групата е създадена от хора. Публиката също. Но тук е важна човечността. Това ще отнеса със себе си от България. Наистина ми харесват феновете тук.

От другата страна – Би ли казал нещо повече за проекта HEAVEN AND HELL?

Ronnie James Dio - Събрахме се поне за година. Това е проект, с който не планирам да се занимавам до края на живота си. Причината е, че групата DIO е много важна за мен. Издаваме албум, който включва най-доброто от BLACK SABBATH с мен. Той се казва „The Dio Years”. Искахме да дадем на феновете нещо повече от парчета, който са чували и преди. Решихме да запишем две нови песни, аз и Tony Iommi. Те се получиха добре и записахме и трета. Можехме да запишем и дванайсет, но нямахме времето да го направим. Решихме да поработим заедно. Свързахме се с Geezer Butler и Bill Ward и те също се навиха. За съжаление, Bill Ward не може да дойде на турнето с нас, а Tony и Geezer много искаха да изсвирят „Heaven and Hell” или „Children of the Sea” или „Voodoo”, защото свиреха с Ozzy по Ozzfest – вете само старите неща на SABBATH. Затова решихме да направим проекта с Vinny Appice, който е логичен избор, тъй като е свирил в три от четирите албума на SABBATH, в които съм и аз. Обадихме му се, той дойде, свири страхотно и сега сме заедно. Надявам се да получим добра оферта и да свирим и тук, защото ще направим концерти из Европа.

От другата страна – Кои парчета ще свирите на концертите?

Ronnie James Dio - Няма готов сетлист все още, защото няма и конкретни дати за концерти освен участието на „Monsters of Rock”. Бих се радвал да дойдем в България, бил съм тук два–три пъти, два от тях в Каварна. Пак съм тук, защото миналия път изкарахме страхотно. Така че, ако мога, ще дойда и с HEAVEN AND HELL.

От другата страна – Какви песни можем да очакваме утре, на концерта ти в Каварна?

Ronnie James Dio - Има толкова много важни парчета на DIO, SABBATH или RAINBOW. Когато Geezer и Tony свирят с Ozzy, те не правя парчета на SABBATH, в които съм пял аз. Те правят само песни с Ozzy от миналото. Ще свирим парчета като „Heaven and Hell”, „Children of the Sea”, „Man on the Silver Mountain”, „Long Live Rock ‘n’ Roll”, „Rainbow in the Dark”. Ще направим „I” от „Dehumanizer”, ще направим „Temple of the King”, както и „Kill the King”. Парчета, които винаги се искат, но които не винаги имаме време да направим. Ще направим само специални неща, които преди не сме свирили.

От другата страна – Разкажи ми нещо за текстовете на трите нови парчета на проекта HEAVEN AND HELL?

Ronnie James Dio - Едната песен се казва „The Devil Cried”, другата „An Ear and a Wall”, а третата е „Shadow of the Wind”. „Shadow of the Wind” е първата, която написахме. Тя е за наркотик, който говори. Ако един наркотик можеше да говори, той вероятно би казал това, което казвам аз в песента. Защото това, кето прави един наркотик, е да влезе под кожата ти и да те пристрасти. Аз никога не съм си падал по наркотиците, но имам приятели, които употребяваха, така че знам колко силно можеш да се пристрастиш. Исках да напиша текст, който да е от перспективата от наркотика. Оттам и заглавието - „Сянката на вятъра” - вятърът няма сянка, както и наркотикът няма лице. Това са неуловими неща, но те се случват. „An Ear and a Wall” е доста бързо парче за един параноик, който си въобразява, че на стената има ухо, което подслушва всичките му тайни. Този тип е луд, но той има приятел, който е също толкова луд и му вярва, и решава да провери дали наистина има ухо в стената. Той не открива нищо и другия се ядосва и му казва – „Как може да не виждаш ухото. То е точно до окото на стената”. Така че това парче е за човек, вманиачен на тема, че някой го подслушва и иска да му съсипе живота. Последната песен е „The Devil Cried” и тя започва в Ада, защото дяволът живее там. Но това не е типичният Ад, който си представят хората, където душите страдат през цялото време, а е място, на което те страдат, примерно, по 8 часа, а после са свободни. В тази песен Дяволът казва на страдащите - който успее да го накара да заплаче, ще бъде свободен да иде в Рая. Има само един човек, способен да разплаче Дявола и той се намира в Ада. И той решава да го направи. След много страдания идва неговият ред и той разказва на Дявола за болката, която е съпътствала живота му. Дяволът започва да се смее и тогава човекът му казва, че го обича. Дяволът заплаква, защото човекът е бил наистина ужасна личност, и го праща в Рая. За това се отнася цялото парче.

От другата страна – За трети път си с Tony и Geezer. Защо се разделихте след „Mob Rules” и „Dehumanizer”?

Ronnie James Dio - Първо имахме много голям успех. Групата стана много успешна след „Heaven and Hell”. А когато натрупаш успехи, много хора започват да ти говорят невероятни неща. И ти започваш да им вярваш – на тях, не на себе си. Отчуждихме се. След това обвиниха мен и Вини, че сме записвали допълнително в студио вокали и барабани за концертния „Live Evil”. Това е нещо, което аз никога не бих направил. Това беше първият път. При втория към края на турнето, в Лос Анджелис, Tony и Geezer се съгласиха да подгряват Ozzy, а това трябваше да е само наш концерт. Аз отказах, особено след глупостите, които Ozzy наговори за Tony. Според мен Tony трябваше да му откаже, но явно парите са много важен фактор. Аз категорично отказах да бъда част от това. Ние бяхме BLACK SABBATH, а не някаква предгрупа на Tony. След като аз отказах, те се свързаха с Rob Halford, който направи двата концерта, на които не пях аз. Това, разбира се, ми отвори очите. Напуснах групата. Сега планирам да съм с HEAVEN AND HELL поне до ноември, след което ще започна работа по нов албум на DIO.

От другата страна – Ще има ли записи с HEAVEN AND HELL?

Ronnie James Dio - С DIO да. За албум на HEAVEN AND HELL и дума не може да става.

От другата страна – Мнението ти за българската публика?

Ronnie James Dio - Хората най-накрая имат шанса да видят тези групи, които преди са чували само от записи, защото тази музика е била забранена. Те живеят с тази музика, израстнали са с нея и това ги прави велика публика.

От другата страна – Какво означава думата „Magic”, която изписваш над подписа си?

Ronnie James Dio - За мен магията е нещо, което не можеш да докоснеш и това я прави специална. Всеки има свое специално усещане за живота. Но това не е като да извадиш заек от шапката, а по-скоро е твое творение, създаване на твое специално място в този живот, където можеш да реализираш своите мечти. Това е моето пожелание към всички.

От другата страна – Кой урок никога няма да забравиш?

Ronnie James Dio - Може би това, че получаваш много повече от хората, ако си мил с тях, отколкото ако си жесток. Вярата, че всеки е специален сам по себе си. Винаги трябва да помниш, че не си по-специален от другите, защото всеки е уникален за себе си. Винаги да се отнасяш към хората така, както искаш те да се отнасят към теб.

От другата страна – Как така се реши да свириш на Нова година в Каварна?

Ronnie James Dio – Ами, предложиха ни. Освен това тази дата е специална за вас, защото влизате в Европейския съюз. Така че сме тук за три неща – хората, които обичаме, новата 2007-ма и приемането ви в Европейския съюз.

От другата страна – Добре ли е за България, че влиза в Европейския съюз?

Ronnie James Dio - Не мисля, че ще бъде лесно, ще отнеме време, ще смените валутата. Но смятам, че това е важно за страните в Европа – да са обединени, също като САЩ, които са съставени от 50 щата. България ще е част от обединена Европа, което смятам, че е добре за държавата.

От другата страна – Как се развива рок-музиката в момента? Силна ли е като през 70-те и 80-те?

Ronnie James Dio - Не. Не мисля. Друг тип музика заема мястото й. Но тя е твърде комерсиална, а такъв тип музика омръзва бързо. Музката е повече танцувална, което прави хард рок музиката трудна за възприемане. Освен това не се пуска много по радиостанциите в Щатите. В Европа също се усеща тази тенденция. Вече като че ли не се появяват големи певци и музиканти, както преди. Но нашата музика никога нма да изчезне.

От другата страна – Какво мислиш за състоянието, в което се намира светът днес?

Ronnie James Dio - Ами Саддам Хюсеин го екзекутираха вчера или днес сутринта. Мисля, че това говори много за света, в който живеем. Ако отрежеш главата на чудовището, това не означава, че чудовището ще си отиде. Екзекуцията, смъртното наказание не са решение. Те не могат да спрат един човек да убие друг. Светът е в много деликатна ситуация. Смятам, че нахлуването в Ирак беше голяма грешка, направена от един много глупав човек... Живеем в ужасни времена, създаваме си много проблеми всеки ден. Но не знам отговорите за тях. Населението расте, храната намалява, озоновата дупка се разширява, рибата в морето загива. Вероятно няма да можем да ядем риба с пържени картофки повече. Продължаваме да смятаме, че това не са наши проблеми, а на някой друг. Затова е важно, че имаме хора като Bono, Bob Geldof, които имат позиция и възможност да бъдат чути от много хора. Или като Sting за дъждовните гори. Хора като Tim Robbins и Susan Sarandon. Bono може да е скапаняк, но поне казва верни неща. За това ги уважавам, че отделят време да кажат тези неща на хората. Но светът отива към края си. Ако не се вслушаме в думите им, мисля, че това ще е последната ни пресконференция.

От другата страна – Най-важният албум на DIO за Ronnie james Dio?

Ronnie James Dio - Трябва да е първият. Има страхотни парчета от „Holy Diver” до „Don’t Talk to Strangers” и те са представителни за групата. След това трябва да е „Magica”, който също е много важен албум за мен.

От другата страна – Коя песен те описва най-добре?

Ronnie James Dio - „Don’t Talk to Strangers”, защото отразява моята житейска философия – че повечето хора биха те наранили и винаги трябва да го имаш предвид. Защото непознатият може да не е такъв, какъвто си мислиш, че е. Имал съм доста такива преживявания в живота си и искам да отправя това полание към хората, за които свиря.

От другата страна – Чувстваш ли се легенда?

Ronnie James Dio - Не! В никакъв случай. Отказвам да се чувствам легенда. Веднъж станал ли си легенда, значи трябва да умреш. Понякога се отнасят с мен по този начин, което е чудесно, но ако аз самият си повярвам, това означава да изгубя връзка с хората около себе си. Може би като умра един ден, хората ще кажат за мен, че съм легенда, но аз все още има какво да доказвам. С всеки свой следващ албум аз се опитвам да докажа, че все още ме бива. Винаги има предизвикателства. Веднъж повярваш ли си, че си легенда, ще започнеш да пишеш гадна музика. Така, че не се чувствам легенда.

От другата страна – След концертите на HEAVEN AND HELL ще има ли нов албум на DIO?

Ronnie James Dio - Да. Вече започнахме да пишем материала. Обичам хората, с които съм в групата - като музиканти и като личности. Те са ми приятели. Така че ще направим нов албум, а след това и турне, което, надявам се, ще мине и през България.

От другата страна – Ще работиш ли отново с Ritchie Blackmore?

Ronnie James Dio - Много съм разочарован, че Ritchie Blackmore не прави вече рокендрол. Уважавам решението му да прави ренесансова музика, щом е добре за него. Но не е моят тип. Помня много добре времето, когато пишехме заедно музика и това беше велика комбинация - Dio – Blackmore. Но не мисля, че Ritchie вече се интересува от рока. И мога да заявя, че никога вече няма да свирим заедно. Но той е гений.
От другата страна – Какво е за теб хеви метъла?

Ronnie James Dio - Това е моят живот. Моят начин на живот. Никога не съм спирал да правя хеви метъл. Много музиканти следват модата, но метълът е моята музика. И за това ме уважават феновете. Никога не съм писал любовни песни, в които да се пее „baby, baby, baby”. Аз пиша музика, която те хваща за топките.

От другата страна – До кога ще продължаваш?

Ronnie James Dio - Колкото може по-дълго.

От другата страна – Защо никога не изпълняваш „Painbow Eyes” на живо?

Ronnie James Dio - Твърде е любовна за мен. Това е песен, която Ричи искаше да направим и която аз написах за жена си. Но за мен това парче никога не е било достатъчно силно. Мисля, че мога да изпея всичко, но ако трябва да избирам, това няма да е едно от парчетата.

От другата страна – Някой ден ще направиш ли акустични версии на твои парчета?

Ronnie James Dio - Не. Ние не сме акустична група. За някои хора това е добре, но за мен тези песни звучаха добре когато правихме, звучат добре и сега. Така, че нямам време за акустична музика. Това не е моята музика.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов