Интервю с Peter Tägtgren (PAIN, HYPOCRI ...

За първи път видяхме иконата на екстремната музика Peter Tägtgren на 25 април по покана на “Most of Evil Music” в София в клуб "Blue Box". Съпорт група бяха КЪЛН. Преди концерта нашата сътрудничка Албена Цолова – Бета от магазин "Яко", София, се срещна с Peter и резултатът от разговора виждате по-долу. Да се надяваме, че скоро ще видим мистър Tägtgren и с основната му банда HYPOCRISY.

Интервюто с Peter Tägtgren е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 08.06.2009г.


От другата страна - Как се чувстваш в България?

Peter Tägtgren - Доста добре. Звукът на сцената е страхотен и всички са на линия. Така че няма проблеми.

От другата страна - Имаш ли някакви очаквания, когато си на ново място?

Peter Tägtgren - Винаги се чудя, дали публиката ще е бясна или ще е спокойна. Дали ще е кротко или ще настане хаос. Надявам се да стане хаос.

От другата страна - Приключихте турнето си с NIGHTWISH. Как се разбираш с тях ?

Peter Tägtgren - Познавам се с музикантите от NIGHTWISH от доста време. Имахме две турнета заедно и си изкарахме страхотно.

От другата страна - А как феновете им реагираха на вашата музика?

Peter Tägtgren - Феновете на NIGHTWISH са отворени хора и ни възприеха доста добре. Много от тях чуха PAIN за първи път. Затова винаги е добре да правиш турне с различна по звучене група, защото така можеш да привлечеш феновете им.

От другата страна - Важна ли е връзката, която осъществявате с феновете си чрез MySpace?

Peter Tägtgren – Да, определено. Винаги правим тур-блогове, снимаме с телефони и показваме какво става на турнето. Правим така нещата, както аз като фен бих искал да ги видя от групи като KISS или SLAYER например. Мисля, че на феновете ни ще им е интересно да видят какво се случва по време на пътуванията и как се забавляваме.

От другата страна – Знаем, че си много запален по темата за НЛО. Попадал ли си някога на името на България, докато четеш или гледаш филми по за извънземни?

Peter Tägtgren - Всъщност да, попадал съм. Има свидетелства за обекти забелязани в България, но не мога да се сетя за конкретни дати и имена, защото такива неща се случват непрекъснато и навсякъде. Те са като вълни. Имаше много случаи в Бразилия, а в края на 80-те, началото на 90-те имаше и много в Скандинавия.

От другата страна - А това ли е единствения повод, по който си чувал за България?

Peter Tägtgren – Не, разбира се. Имам много приятели, които са били тук на почивка и са останали много доволни. Никога не са ни канили досега да свирим у вас.

От другата страна - Продуцент си на новия албум на IMMORTAL. Какво можем да очакваме от тях?

Peter Tägtgren - Засега сме записали само барабаните. Другата седмица съм в Берген, за да запишем китарите. Звучи разнообразно - седем парчета, сред които ще има супер бързи, някои бавни и тежки...Близък е по звучене до "Sons of Northern Darkness".

От другата страна - А нещо около новия албум на HYPOCRISY?

Peter Tägtgren - Новият ни албум няма да е толкова брутален като "Virus". Има различни елементи, които напомнят на "The Arrival" или "The Final Chapter". Ще бъде смес от много наши стари неща.

От другата страна - Имаш ли време да продуцираш други групи като се има предвид, че работиш по новите албуми на HYPOCRISY и IMMORTAL, а в момента си на турне с PAIN?

Peter Tägtgren - След като завършихме турнето си през януари, се прибрах, но за съжаление се разболях тежко за около седмица. Трябваше да се заема с новия IMMORTAL, защото те си имаха краен срок за работата по албума. Не исках да претупвам музиката и текстовете за HYPOCRISY, затова и отложихме издаването на новия ни албум за октомври.

От другата страна - Клипът за "Follow Me" е заснет в Истанбул на място, където са записвали и ORPHANED LAND от Израел. Има един момент, в който някакви хора захвърлят табелата, която носиш със себе си...

Peter Tägtgren - Това беше планирано. Тези хора работят за едно от най-големите метъл списания на Истанбул.

От другата страна - Изглеждаш като Исус по пътя към Голгота. Това ли е търсеното внушение?

Peter Tägtgren – Не, по-скоро посланието е, че лошият късмет ме преследва навсякъде и затова каня хората да видят през какво минавам. Но въпреки това оценявам, че имам възможността да пътувам навсякъде, да срещам различни хора, да си плащам сметките...

От другата страна - Да си сам композитор на музиката си има ли своите предимства?

Peter Tägtgren - С PAIN да. Там пиша за всичко, което ме вълнува в момента. Целта ми не е да правя хитове.

От другата страна - А защо направи кавър на THE BEATLES - "Eleanor Rugby"?

Peter Tägtgren - Защото отраснах с тяхната музика. А и смятам, че оригиналът е една от първите готик песни.

От другата страна - Първите ви албуми съдържат много техно елементи, а в последния има много прогресив и транс моменти. Каква е причината?

Peter Tägtgren - Не е търсено умишлено. Просто на конкретни песни пасват различни елементи.

От другата страна - А досега посещавал ли си Розуел в Ню Мексико?

Peter Tägtgren - Много пъти сме минавали наблизо, но за съжаление засега не съм имал тази възможност.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов