Интервю с Joakim Broden и Par Sundstrom (SAB ...

Интервюто с вокалиста и басиста на SABATON Joakim Broden и Par Sundstrom направих благодарение на ABV Pro, които бяха организатори на концерта им в София на 10 април. SABATON бяха съпорт на HAMMERFALL при първото им гостуване у нас. Другата банда с тях беше BLOODBOUND. И трите шведски групи се представиха страхотно, като лично според мен SABATON бяха истинските хедлайнери в зала “Универсиада”. И дано да се появат за самостоятелен концерт. А Joakim Broden и Par Sundstrom бяха едни от най-интересните събеседници, с които съм разговарял.

Интервюто с Joakim Broden и Par Sundstrom (SABATON) е излъчено в предаването “От другата страна” по радио Варна на 01.06.2009г. Части от него са монтирани в “Гласовете на рока”, което ще се излъчи по БНТ Сат на 10.06.2009г.


От другата страна - Какво знаете за България? Това е първата Ви визита тук. Какво очаквате от шоуто тази вечер?

Joakim Broden - Имайки предвид това, че бяхме в Гърция преди няколко месеца, български фенове дойдоха на това шоу. Те бяха наистина луди и си прекарахме чудесно.

От другата страна - Какво Ви казаха за България?

Joakim Broden - Казаха ни, че феновете в България за луди. Дадоха ни да пием домашна ракия. И след шоуто бяхме много пияни. Ракията беше доста добра.

От другата страна - Да поговорим за SABATON. Защо се нарекохте така и какво означава името?

Joakim Broden - Наколенниците – тази част от старите рицарски доспехи се нарича Sabaton. Повечето от нашите песни са за войната и името е доста подходящо.

От другата страна - Но в първия Ви албум използвате фентъзи лирика. Защо променихте това?

Joakim Broden - Всъщност за албума “Primo Victoria” вече имахме песни като “Panzer Battalion”. С Par стояхме и си говорихме, че имаме и музиката за едноименната песен “Primo Victoria”, но нямахме текст за нея. Написахме го, мислейки каква лирика ще бъде най-подходяща за парчето. Нуждаехме се от нещо голямо и избрахме това да е D-day – първият ден от големия съюзническия десант в Нормандия. Мислехме си, че това ще бъде най-подходящата тема за тази песен и написахме лириката, а също и текста за “Panzer Battaloin”. За нас беше много интересно да прибегнем към тези теми. Искахме да разкажем за тях.

От другата страна - Направихте “The Art of War”. Защо създадохте този концептуален албум за войната? И защо за войната? Защо интересът Ви към тази тема е толкова голям?

Joakim Broden - Албумът „Изкуството на войната” е създаден по едноименната книга на Sun Tzu, написана няколко хиляди години преди Христа. Беше интересно да следваме всичко разказано в нея. Оказа се, че в книга, създадена преди толкова много години, всичко е актуално и днес и може да бъде използвано, като войните например. Светът се променя, както и оръжията, стъпихме на луната, но във фундаментален план воюването си остава същото.

От другата страна - Книгата е написана 2 500 г. пр.Хр., а вашите песни са за 1-вата и 2-рата Световна война.

Par Sundstrom - За всяка глава от книгата има песен, която си кореспондира с нея. Да вземе за пример парчето “The Ghost Division”. Тя е за частта от книгата, в която се казва, че дори и да си твърде бърз в битките, няма нация, която да има изгода от удължаването на войните или воденето на бавни войни. Тази песен е за трудните битки, за бързината на бойните действия, а също и за светкавичната война. Когато в глава от книгата е описана дадена тактика, в нашите песни ние използваме текстове за бойни действия, в които е използвана подобна тактика. Песента “The Art of War” е отново от книгата - за най-добрите победи. Това наистина е много интересно.

От другата страна - Защо решихте да смесите събития от двете Световни войни в един албум?

Par Sundstrom - В миналото смесвахме нещата дори много повече. Миксирали сме дори обичайно случващи се конфликти, които са били много близки до нас в някои моменти от настоящето. Но в този албум решихме да фокусираме събитията от 1-вата и 2-рата Световна война. Просто казано намерихме най-старата достоверна информация за събитията, в които са били намесени толкова много хора. Има толкова много истории, които могат да бъдат разказани за толкова много страни, не само за една. Целият свят е бил част от войните, ето защо решихме да се спрем на тях. Те са много мащабни като цяло. Типичен пример е “Cliffs Of Gallipoly”. Ритъмът е много тежък и се доближава до лириката. Това прави песента много по-чувствителна за типа музика, който сме използвали. Това е основното защо решихме да смесим събития от двете Световни войни в един албум.

От другата страна - Коя е любимата Ви част от 2-те Световни войни?

Par Sundstrom - Любимата ни част от войните определено са техния край. Защото не можеш да се забавляваш от това, което се е случило и се надяваш то да не се случи отново. Трудно е да се каже – това е моята любима част, защото няма нищо хубаво в гибелта на хората. Но има и неща, за които може да се пее, като например куража. Затова решихме в някои от песните да фокусираме точно върху него – куража на хората за това, което са направили за себе си и за другите. Това е една много тънка линия, за която е невъзможно да се пише както и да е, и разбира се, за която мнозина може да са малко или много ядосани. Затова лириката трябва да бъде ценна за хората.

От другата страна – И в този контекст, какво мислите за ситуацията в света днес? Войната в Афганистан, Ирак, Иран...тези горещи точки от света?

Par Sundstrom – Настоящето е такова и бъркотията в него все още продължава. Това е една от причините да решим да не се намесваме в него, да не го окуражаваме, да не казваме нищо, освен с изключение на факта, че е много лошо, че се случва, разбира се. Резултатите не са ясни все още и нямаме усещането, че трябва да напишем нещо за историята, за политиката и за сегашната ситуация. Песните на SABATON не представят ничия политическа идея. Те са просто история.

Joakim Broden - Ако започнем да пишем за това, което е близо и става до нас, а не в миналото, има големи шансове хората да си помислят, че политизираме нещата. Ние не искаме да го правим. Ние искаме да разказваме интересни истории за войната, понякога от гледните точки на различните нации. Затова си мисля, че ако се намесим в настоящ конфликт, това ще доведе до истински неприятности.

От другата страна - Вие сте за или против войната?

Par Sundstrom – Ние сме против войната, разбира се. Просто разказваме тези истории, които вече са приключили. Ние сме хора, които живеят на тази планета и не приемаме нещата, които карат останалите да се самоунищожават. Това ще е много жалко.

От другата страна - Някои хора Ви приемат за нацистка група. Какъв е Вашият отговор?

Par Sundstrom – Отговорът е простичък. Нека да прочетат внимателно текстовете ни. Всеки може да придаде различен политически нюанс на нещата, ако прочете лириката ни, но това не представя идеите на SABATON. Ако погледнете песента “Ghost Division” и ако извадите текста от контекста, можете и да го разберете погрешно. Да, това е една история за немски генерал, който не е бил дори нацист и дори не е обвиняван в нито едно военно престъпление...но песента не представя Германия от гледна точка на нацисткия режим.

Joakim Broden - Това, което намирам за забавно и странно е: написахме песента “Stalingrad” – гледната точка на руските войници. На отделния войник. Имаме песен от друг албум – “Attero Dominatus”, която е за руската атака към Берлин. Никой не ни нарича „комунисти“ заради това, че сме я създали. Имаме само една по-различна песен и внезапно ни нарекоха “нацисти”. Това е глупаво. Не знам дали да се смея или да плача над тази аргументация, защото ние нямаме нито една линия в контекста на лириката, която да издига злото или да го възвеличава. Ако вземем песента “Rise of Evil”, в някои части от текста, които сме използвали се казва – „Райхът ще възкръсне“. И това е точно така. Думите са сила, когато носят такава шумна пропаганда и чувство за жертвоприношение, пропагандата казва – „Райхът ще се възроди“. Това е история за Адолф Хитлер – Краля на силата. И ние всъщност питаме – как по дяволите позволихме това да се случи? Всички са стояли на стенд бай, гледайки какво става, но нищо не са предприели. Затова не знам дали да се смея или да плача, че ни наричат “нацистка банда”.

Par Sundstrom - Въпреки, че песента се казва “Rise of Evil”, злото не е добро нещо. То не е за нас, ние сме добри момчета.

От другата страна - Кое е нещото, което прави SABATON различна банда в пауър метъл сцена?

Par Sundstrom - Вокалите и актуалното звучене. Прическата на вокалиста ни. Това няма много голямо значение, но когато сме на сцената, хората казват, че енергията е огромна. Щастливи сме на сцената. Винаги сме усмихнати и весели и си прекарваме страхотно там. Харесваме това и е нормално хората да казват – “Не сме виждали досега друга банда, която да се забавлява като вас на сцената, момчета”. Това е като емблема за групата.
Малко е странно – пеем за толкова ужасни неща, за гибелта на хората, а в същото време е толкова забавно да сме заедно с публиката. Разбира се, че ще се усмихваме, какво друго можем да направим.

От другата страна - Ако не зная нищо за SABATON, кое ще е първото нещо, което ще ми кажете за групата?

Joakim Broden - Ела да видиш шоуто и ще си тръгнеш зареден от това, което SABATON ще ти предложи. И ще си тръгнеш като фен на SABATON.

От другата страна – Концертите на SABATON са нещо като война или нещо като забавление?

Joakim Broden - Това е повече забавление.

От другата страна - Как виждате развитието на SABATON от началото до сега?

Par Sundstrom - Ние почти си останахме същия състав. Един кийбордист се присъедини към нас през 2005-та година, но от стартирането на групата преди 10 години досега, ние сме си все същите. Развитието на бандата е предимно в писането на песните. Развили сме се като композитори. В началото не беше същото като днес. Но сме все още тук.

Joakim Broden - Когато започвахме бяхме ориентирани повече към пауър метъла, докато последните ни алмуби са по-скоро в стил класически хеви метъл. Но все още продължаваме да се учим. Когато започвахме, нямахме никаква идея за света, за какво се случва с него. Учихме повече и повече – за това как да подобряваме концертите, как да свирим по-добре, да усъвършенстваме бандата. Не сме променили много неща от оригиналната идея. Никога не сме си мислели, че трябва да се променим. Ние правим и ще правим това, което искаме и ако се променим, това ще е, защото сме го поискали. Никога не сме си казвали “Трябва да се променим”. Харесваме това, което правим, от толкова време сме заедно и това също ни харесва. Всеки път, по който решим да поеме, ще бъде пътят на бандата. Ако се налага, може и да се променяме.

От другата страна - Защо във вашите албуми нямате песни за участия на шведски войници във войните?

Par Sundstrom - Защото никога не сме воювали. Всички правителства са били ужасени от това. В края на войната Швеция излиза много по-добре, отколкото други страни. Швеция не е била в основния конфликт, нямала е интерес да участва. Имала е 16-17 хиляди войници – това е всичко. За нас е интересно, но не чак толкова.

От другата страна - Харесвате ли клиповете, които феновете са направили по вашите песни като “Primo Victoria” или “40:1”?

Par Sundstrom - Това е нещо много хубаво и сме щастливи, че феновете прекарват толкова време в правенето на видеклипове и искат да го споделят с други хора. Щастливи сме, че има някой, който прекарва часове след часове в правенето на нещо, не за себе си, а за всички. Много от тези клипове са наистина интересни и много добре направени. Харесваме всичко, което феновете са направили за нас.

От другата страна - Как върви турнето с HAMMERFALL?

Par Sundstrom - Чудесно. Направихме около 30 концерта досега, предстоят ни още 10. Забваление. Всички момчета и от HAMMERFALL, и от BLOODBOUND са чудесни. Ние сме като куршум от три шведски банди. Това е една доста необичайна ситуация, защото обикновено сме правили турнета с немски групи. Сега всички са страхотни и приятелски настроени. Между нас няма състезание за престиж. Всяка от 3-те банди иска публиката, отивайки си в къщи след концерта да си мисли – “Видях три страхотни банди днес, но една от тях беше малко по-добра”. Разбира се, ние искаме да си мислят: “SABATON бяха малко по-добри. HAMMERFALL искат публиката да си мисли: “HAMMERFALL бяха малко по-добри”. Това не е ситуация, в която искаме да се унищожим помежду си или да предизвикваме лоши чувства. А искаме да си казваме – „Хей, беше наистина добро шоу днес“.

От другата страна – Такава ли е ситуацията между групите в Швеция, такава, каквато е на това турне?

Par Sundstrom – Хеви метъл обществото в Швеция е много компактно. Няма много голямо разпространение, няма много списания за четене, няма много форуми, за които може да се закачиш. Всичко сякаш е замряло. Но бандите са много популярни. Има много групи, които са известни извън Швеция, някои от групите се знаят само в страната ни. Днес метъл изпълнителите са много силни, голяма част от тях са известни и извън Швеция. Ако вземете едно обикновено градче в Швеция ще видите, че там има толкова много хеви метъл банди, които са наистина страхотни. Съревнованието между групите е на много високо ниво. Страхотно е и това окуражава музикантите да бъдат толкова добри, колкото могат. Това е нещо много полезно за изпълнителите.

Joakim Broden - Общо казано, сравнявайки шведските изпълнители с някои от другите националности (не с всички), винаги е много приятно да видиш, че в нашата страна се прави много повече за музиката, отколкото за много други неща. Хората стават свидетели на множество състезания между групите. Правителството спонсорира зали за репетиции, дава инструменти на заем, за да се научиш да свириш. Обикновено бандите работят здраво в музикално отношение, инвестират страшно много време и имат много интереси. Затова нямат изгода да бъдат пияни преди концерт, например.

От другата страна - Коя ваша песен Ви описва най-добре и защо?

Par Sundstrom – Нещо сборно или “Primo Victoria” може би. Тази песен е началото на саунда, с който звучим и днес. Мисля, че тя е добра интродукция за нас. Мога да спомена още “Cliffs of Gallipoly” или “Ghost Division”, които също са много добри като представяне за нас. Показват различни страни от групата.

Joakim Broden - Мисля, че повечето от метъл бандите нямат такова голямо разнообразие от стилове, които да съберат на едно място. Ако само погледнете “The Art of War” и вземете песента “Cliffs of Gallipoly”, тя е нещо като класика, съчетана с хеви метъл, понякога звучи като Meatloaf, в нея има и фолклорни елементи. Имаме и много взривяващи песни, които всъщност са чист траш. Е, аз поне си ги харесвам. Имаме едно характерно темпо в песните, един ритъм, който прави репетициите, представянето, записите много забавни.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов