Интервю с Oscar Dronjak и Fredrik Larsson (H ...

Интервюто с китариста и басиста на HAMMERFALL Oscar Dronjak и Fredrik Larsson се случи благодарение на ABV Pro, организатори на концерта на шведите у нас. HAMMERFALL дойдоха в България със SABATON и BLOODBOUND – „един истински шведски куршум”, както каза в интервюто за нас Joakim Broden (SABATON). Концертът беше в препълнената зала „Универсиада” на 10 април тази година. А там публиката буквално пощуря. Едва ли и трите групи са имали представа какво ги очаква.

Скоро тук ще бъдат качени и интервюто с Joakim Broden и Par Sundstrom (SABATON), и разговорът с BLOODBOUND.

Интервюто с Oscar Dronjak и Fredrik Larsson (HAMMERFALL) е излъчено в предаването на радио Варна „От другата страна” на 18.05.2009. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” на БНТ Сат. Предавенто ще се излъчи на 10.06.2009г.


От другата страна - Какво знаете за България?

Fredrik Larsson - Всъщност не много.

Oscar Dronjak – Може би само за футбола.

Fredrik Larsson - Свирил съм тук и преди с EVERGREY, но настина не знам много.

От другата страна – Какви са Ви очакванията?

Oscar Dronjak – Знаем, че концертът е разпродаден. Така че очакваме много голяма посещаемост днес и най-доброто шоу, което сме правили някога, за да бъда честен. Не мисля, че досега сме имали толкова голяма публика в друга страна, освен в Швеция. Може би е имало нещо подобно само в Бразилия и един път в Германия. Така че тук, в България, всичко е страхотно и много се радваме, че сме във вашата страна.

От другата страна - Защо избрахте последният Ви диск да се казва “No Sacrifice, No Victory” и какви са разликите с най-старите Ви албуми “Glory To The Brave” и “Legacy Of Kings”?

Oscar Dronjak – Първо за заглавието. Мисля, че това е един много важен урок от живота. Това е нещо, което всеки би трябвало да научи. Защото без жертви и победи нищо не си струва и всичко е безсмислено. Ако стоиш на едно място и очакваш нещо само да ти се случи, то няма само да дойде при теб. Това е реалността. Философията идва от филма “Transformers”. Бащата от този филм през цялото време повтаряше на сина си “No Sacrifice, No Victory”, измий досадата и скуката. Любопитно е, че следващия филм “Transformers 2” беше озаглавен “Transformers 2 – No Sacrifice, No Victory”. Това е фантастично.

От другата страна - Разликите между последния Ви албум и най-старите?

Fredrik Larsson - Разликите са огромни. През 90-те години ние само се забавлявахме, като свирехме хеви метъл. Правехме добри песни, но не чак толкова велики, колкото днес.

Oscar Dronjak - Тогава правехме албум за 16 дни с миксирането и записите.

От другата страна - А сега колко време прекарвате в студиото?

Oscar Dronjak – Не по-малко от 11 седмици. Като добавим миксирането стават 12, 12 и половина.

От другата страна - Правенето на музика за Вас е по-скоро работа, по-скоро бизнес или по-скоро забавление?

Oscar Dronjak – Правенето на музика е само забавление. Но има и много бизнес аспекти. Ако ние искаме да продължим на същото ниво, на което сме в момента, да правим всички тези турнета, изяви на сцената, да правим нови албуми и да ги записваме 12 седмици в студио, за всичко това се нуждаем от пари. Затова продължаваме да вършим всичко това, защото е необходимото зло, дори и да не ни харесва този тип сделка.

От другата страна - Какво прави HAMMERFALL уникална банда?

Fredrik Larsson - Това е много добър въпрос. Трябва първо да повярваш в това, което правиш. Да правиш най-доброто, на което си способен. Не можеш да записваш албуми за някой друг. Това трябва да дойде от сърцето.

Oscar Dronjak – Това беше и основната сила, която ни движеше в началото. Иначе сега нямаше да сме тук. Ако погледнем към другите групи от средата на 90-те, никой не е писал подобни песни като нашите – тогава грънджът беше навсякъде.

Fredrik Larsson – HAMMERFALL – гръндж група – невъзможно!

Oscar Dronjak – Мисля, че още от самото начало на бандата ние определихме много чисто и ясно какво искаме да направим с HAMMERFALL. За пътя, от имиджа до песните, до това как искаме да представим бандата, името й, членовете й. Никога не е имало въпроси в тази връзка. Ние сме формулирали нещата още от самото начало. HAMMERFALL е хеви метъл банда и това е нещото, което винаги сме искали да бъде. Всеки от нас е свирил и в други групи в началото. Някои от тях не просъществуваха. Искахме да участваме в шоутата, в които искаме да участваме и го направихме. Да запишем албумите, които нямахме възможност да запишем и го направихме. HAMMERFALL се роди от любовта към този тип музика. И невероятно важното е да повярваш в това, което правиш. За нас въпросът “Какво е HAMMERFALL?” никога не е съществувал. Има много банди, които се променят през годините, които правят албуми като еди кой си, или песни като еди кой си, побъркват се да си променят представите. Ние сме хеви метъл група от самото начало. И това ни прави уникални.

От другата страна - Вярвахте ли, че когато бандата се сформира и записа първия си албум “Glory To The Brave”, хеви метълът ще се възроди отново?

Oscar Dronjak – Не!

От другата страна - Помня, че вашият първи диск беше албум на месеца за повечето специализирани музикални списания.

Oscar Dronjak – Ние бяхме много добре приети, защото бяхме уникални и никой не беше правил нещо подобно преди това. Определено звукозаписната ни компания беше инвестирала пари в промоциите.

Fredrik Larsson - Дебютът беше направен в перфектното време. Хората не бяха забравили за хеви метъла. Те го искаха. Но лейбълите бяха виновни, че той се поизгуби.

Oscar Dronjak – Мисля, че хората бяха уморени от ритъма и агресията, с които много от групите ги заливаха. Ако някой имаше успех една камара лейбъли подписваха с подобни банди. Nuclear Blast бяха първият лейбъл, който инвестира в мелодичния метъл. Но и за тях беше трудно да продължат в тази посока. След това бяха създадени много мелодични хеви-метъл банди, което е добре, но Nuclear Blast бяха първите, които вложиха пари в този стил с HAMMERFALL. Ние никога не сме имали някакви очаквания. Ако продадем 4 хиляди копия сме щастливи.

Fredrik Larsson – И смятаме, че е чудесно, че продължаваме да реализираме нови проекти. По онова време да издадеш хеви метъл албум беше нещо невероятно.

От другата страна - Ако този запис нямаше успех, щяхте ли да смените стила или направо да се окажете?

Oscar Dronjak - Свирим тази музика, защото я обичаме. Дали тя ще бъде успешна или не, никога, по никакъв начин не сме планирали предварително. Искахме само да свирим музиката, която ни е на сърце. Това продължава и сега и когато имаме удобен случай, издаваме албуми. Това е невероятно. Може и да е грешка, но се чувстваме добре.
Но когато го направим, без значение колко години ще ни отнеме и колко скъпо ще ни излезе, първо – това е осъществена мечта и второ - хората харесват това, което сме направили.

Fredrik Larsson - Все още когато се събуджам не мога да повярвам, че има толкова много хора, които работят за мен. Харесва ми да излизам на сцената и да правя шоу.

Oscar Dronjak - Целият екип, който ни съпровожда на турнетата, е невероятен. Това е много голям екип – повече от 40 души, които поддържат не само нас, но и SABATON и BLOODBOUND. Да правиш подобно метъл шоу в наши дни е невероятно, доста ценно и се надявам лудницата да е голяма.

От другата страна - Колко хеви метъл банди, като Вас имат успех в страна, в която дет метъл групите са по-известни?

Oscar Dronjak - В Швеция наистина има много дет-метъл банди. Но това дали са известни или не е тема на друг разговор. Тези, които са по някакъв начин известни са EVERGREY, HAMMERFALL, IN FLAMES, SABATON, които сега изгряват. Всички те са уникални, няма много групи като тях. А дет метъл банди има с тонове. IN FLAMES са уникални, защото се развиват в много различни посоки. Но нещото, което е много важно за този тип музика, са феновете. Няма друга страна в Европа, вероятно и в света, в която групи като AC/DC или IRON MAIDEN да свирят по стадионите пред десетки хиляди фенове и билетите да свършват за два часа, всеки път. И да се връщат. Имаме страхотни метъл фенове в Швеция. И бандите са страхотни, защото са създадени от фенове.

От другата страна - Шведското правителство помага ли на децата да свирят?

Fredrik Larsson - Имаме много училища и класове по музика. Репетиционни, за които плаща правителството. Има добър климат за това в Швеция. Правителството ги финансира и мисля, че в Швеция се подготвят много добри музиканти. Всичко е като на състезание.

От другата страна - След толкова години на сцената виждате ли последователи на HAMMERFALL?

Oscar Dronjak - Предполагаме, че сме отворили доста врати за други групи, особено в Швеция. Когато издадохме „Renegade”, имахме много телевизионни участия. Това помага страшно много. Помага и всяко едно интервю за вестници или списания, които са ежедневници, а не специално за музика. Преди „Renegade” да излезе, много хора от списания и вестници, но не от музикалните, а от ежедневните, които ни интервюираха, си казваха тайничко „това ново нещо не може да бъде сериозно, но нека го направим. Няма начин те да вършат това и да разбират какво правят.” А то се случваше. Когато „Renegade” излезе те осъзнаха, че освен страст, това е и успешно. Вярно е, че с „Renegade” не продадохме толкова много, както с „Legacy of Kings” в Швеция, но това е друга тема. И тогава нашата телевизионна експлозия отвори много врати пред хеви метъл музиката в Швеция. Защото си мисля, че няма друго място в света, където имаме почти ежедневно присъствие в пресата, телевизиите или националното радио. И то без комерсиален елемент.

От другата страна - И след „Renegade”?

Oscar Dronjak - Никой не е изненадан, че за хеви метъл бандите се пише по ежедневниците и списанията. Хората просто се интересуват да четат за тях. Така че музикалният климат в Швеция, особено за метъл музиката, е много добър.

От другата страна - Каква беше разликата при записването на последните ви два албума – все пак сте с нов състав след 10 години?

Oscar Dronjak - Милиони неща. Най-важното от тях е, че не можехме да запишем този албум без техниката и енергията, която Fredrik донесе със себе си в групата. Това е много важно. Преди, много от нещата се случваха, заради рутината, която бяхме си изградили. Сега, с Fredrik на борда, влагаме много повече енергия и мисъл в това, което правим, и най-вече знаем защо го правим. Например за този албум и основно за това турне, репетирахме много повече, от когато и да било. И това се забелязва.

От другата страна - Коя песен описва най-добре HAMMERFALL?

Oscar Dronjak – Мисля, че не можеш да избереш само една.

Fredrik Larsson – Всяка нота от последният ни албум “No Sacrifice, No Victory”, която чуеш, буквално крещи „Това е HAMMERFALL!” Не можеш да посочиш някоя песен повече от другата, защото целият диск е HAMMERFALL.

Oscar Dronjak – И аз мисля така. Музиката на HAMMERFALL и хеви метълът е пълен с рзлични разновидности. Така е и с песните на JUDAS PRIEST, но не можеш да ги сбъркаш. Последният ни албум е най-хамърфолския от всички останали.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов