Интервю с Mark "Barney" Greenway (NAPALM DEA ...

На 26 януари 2007 година за втори път класиците на грайнд кора NAPALM DEATH разбиха родните си фенове. Оказа се, че в Сърбия, вокалистът на бандата Barney Greenway се е контузил, на последната песен. Тръгнаха слухове, че NAPALM DEATH няма да излязат на сцената. Това обаче не се случи, а Barney подскачаше с патерица. Като по този начин доказа, че за него и останалите от бандата феновете са на първо място. Тогава съпорт на организирания от „Re-Act“ и „Gorgon“ концерт в зала „Христо Ботев“ във София бяха PROPAGANDA, URBAN GREY, ENVY.

Интервюто с вокалиста на NAPALM DEATH Mark "Barney" Greenway беше излъчено в предаването „От другата страна“ по радио Варна на 12.03.2007г.


От другата страна - Какво се случи в Сърбия?

Mark "Barney" Greenway - Свирихме на една доста неравна сцена, на последното ни парче стъпих на криво, усуках си глезена и разпънах сухожилие.

От другата страна - Как се чувстваш в момента?

Mark "Barney" Greenway - Боли, но ще взема патерица, с чиято помощ ще бъда на сцената. Ще бъде малко странно, но няма как - другият вариант е да отложим концерта, а аз не искам това да стане.

От другата страна - Някога отлагали ли сте ваш концерт?

Mark "Barney" Greenway - Случвало се е, но трябва да има много сериозна причина за това - винаги се стараем да не отлагаме концерти.

От другата страна - За втори път сте в България - спомените ви от първото ви идване в Каварна през август миналата година?

Mark "Barney" Greenway - Беше фантастично, хората бяха страхотни, мястото където свирихме беше доста голямо - стадион, изобщо стана много яко.

От другата страна - Как се чувстваш в България?

Mark "Barney" Greenway - Чудесно, винаги е интересно да бъда в страна, за която не знам много. България има интересна история, както и всички държави в Централна и Източна Европа.

От другата страна - Научи ли нещо повече за страната ни?

Mark "Barney" Greenway - Ами старая се, интересувам се много от културата на Съветскя Съюз и начина, по който тя е повлияла на страните от Източна Европа.

От другата страна - Какво мислиш за присъединяването на България към Европейския Съюз?

Mark "Barney" Greenway - Надявам се да е добре за вас, ще има доста проблеми вероятно, когато въведете Еврото цените ще се повишат, а тук има доста бедни хора...

От другата страна - Какво се промени в Napalm Death от август миналата година, досега?

Mark "Barney" Greenway - Много концерти, които все още продължават от септември насам

От другата страна - Как вървят концертите дотук?

Mark "Barney" Greenway - Страхотно, това турне обхваща основно Скандинавия и Балканите, посещаваме места, на които не сме били.

От другата страна - Какви са отзивите за последния ви албум “Smear Campaign”?

Mark "Barney" Greenway - Почти 100% положителни, което се случва доста рядко.

От другата страна - Имате ли вече нови парчета?

Mark "Barney" Greenway - Ами тъй като "Smear Campaign" излезе през септември, ще започнем работа по нов материал не по-рано от края на 2007 година. И после нещата започват отначало - нов албум, ново турне и т.н.

От другата страна - Как ви се отрази смъртта на Jesse Pintado?

Mark "Barney" Greenway - Разочароващо, тъжно, но не и неочаквано като знаем какво си причиняваше Jesse... Животът продължава, а той го изживя по начина, по който искаше макар и да плати висока цена за това...Ще запомним Jesse като част от Napalm Death

От другата страна - Защо решихте да продължите с един китарист?

Mark "Barney" Greenway - Защото Mitch се справяше, така че не е нужно да взимаме нов човек.

От другата страна - Все още ли си "Враг на музикалния бизнес"?

Mark "Barney" Greenway - Аз съм враг на всичко, което експлоатира хората, което ги мами...

От другата страна - Какво мислиш за музикалния бизнес сега?

Mark "Barney" Greenway - Napalm Death са част от музикалната индустрия, все пак продаваме дискове, тениски... От друга страна нашият начин на работа е по честен, нямаме много общо с голямата музикална индустрия.

От другата страна - Какво е мнението ти за музикалното пиратство?

Mark "Barney" Greenway - По отношение на Napalm Death - ние не продаваме милиони, затова и първите няколко седмици, когато излезе наш нов албум са много важни за нас. Когато хората свалят албума ни, това може да е проблем, защото намалява приходите ни за издръжка на групата. Но ако някои качи албумите ни в Интернет примерно година след излизането им...не мисля, че това е проблем. От друга страна, има държави, където хората не могат да си позволят албумите ни - какво друго им остава освен да ги смъкнат от Интернет?

От другата страна - Правили ли сте някакви компромиси с групата от началото на Napalm Death досега?

Mark "Barney" Greenway - Не, не мисля, винаги сме правили това, което считаме, че е най-добро за нас.

От другата страна - Съветът ти към младите групи, които сега започват?

Mark "Barney" Greenway - Свирете това което искате, ако хората ви критикуват - не им обръщайте внимание. Правете това което чувствате, забавлявайте се, ако ви предлагат големи чудеса - бъдете внимателни, защото най-вероятно ще ви прецакат.

От другата страна - Имаш ли мечта, която не си изпълнил?

Mark "Barney" Greenway - Не мисля, изживял съм неща, които са мечта за повечето хора, затова и не приемам нищо за сигурно.

От другата страна - Чустваш ли се легенда?

Mark "Barney" Greenway - Хората понякога ми казват това, но аз не се вземам твърде насериозно. В момента, в който повярваш на собственото си величие, преставаш да твориш, защото ставаш обсебен от собствената си личност. Ти си толкова добър, колкото е следващия ти албум, така че по добре се концентрирай върху писането на яка музика.

От другата страна - Има ли моменти, в които си мислиш, че не можеш да продължиш повече?

Mark "Barney" Greenway - Разбира се, но всичко това в групата може да свърши още утре, винаги ще има момент, когато краят идва, но както казах: Животът продължава.

От другата страна - Последни думи към българските феновете?

Mark "Barney" Greenway - Благодаря за подкрепата, дано шоуто ви хареса, въпреки че няма да мога да се движа много много.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов