Интервю с Gus G. (FIREWIND) ...

Интервюто с лидера на FIREWIND взех при второто гостуване на гръцките виртуози у нас отново по покана ABV Pro. Този път групата дойде като хедлайнер, а не като съпорт, както се случи през 2008 година. Самият концерт пък беше отложен от 12 декември, заради бунтовете в Гърция. Важното е, че все пак се случи, а феновете изпълнили столичния клуб "Blue Box" бях буквално отвяни от „Огнения вятър“, както и самата група от посрещането, което им беше спретнато. Преди FIREWIND на сцената се качиха италианците ELDRITCH и българите PROJECT ARCADIA. Специален гост на концерта на 09.01.2009 беше ангелогласната Tara Teresa.

Интервюто с Gus G. (FIREWIND) е излъчено в предаването „От другата страна“ по радио Варна на 26.01.2009г. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока“ по БНТ Сат на 11.03.2009г.


От другата страна - На Firewind им предстои второто шоу в България. Какви са обаче спомените ти от първото?

Gus G. - Беше впечатляващо. Тогава ти казах, че не знаехме какво да очакваме, но видя – това беше една от най-добрите публики пред, която сме свирили. Не очаквахме толкова топло посрещане от българските фенове. Невероятно беше. Когато получихме възможността да се върнем тук, приехме веднага. Нямахме търпение да дойдем отново.

От другата страна - Защо концертът ви се отложи. Трябваше да дойдете на 12 декември миналата година?

Gus G. - Наложи се да отложим последните концерти – това беше минитурне с една дата в България и две в родната ни страна – Гърция. Причината бяха протестите, които се случиха в страна ни, всички вътрешни и външни полети бяха отменени, и не можехме да мръднем никъде. В Гърция нещата бяха много зле. Нищо не работеше нормално – имаше бунтове и разрушения навсякъде. Определено не можехме да отидем никъде извън страната. Затова отложихме последните три дати за януари.

От другата страна - Какво мислиш за това, което се случи в Гърция?

Gus G. - Това, което се случи, е много тъжно. Не мисля, че всички бунтове и разрушения са резултат от смъртта на едно дете, защото хората задържаха в себе си много негативи от дълго време. Те бяха гневни на правителството от много години. Определено беше много гадно. Все едно страната е в гражданска война. Въобще не се гордеем с факта, че заради безредиците бяхме на първите страници на вестниците по целия свят. Не се гордеем и не сме щастливи от това, което се случи в Гърция. Ситуацията в страната наистина не е добра. Хората наистина бяха разочаровани.

От другата страна - Мислиш ли, че тези бунтове ще променят нещо?

Gus G. - Това беше идеята. С протестите да се промени нещо. Проблемът е, че те минаха в ръцете на анархистите и се обвързаха с тях. Но не мисля, че бунтовете ще променят нещо. Не го вярвам. Правителството в Гърция е много корумпирано и това е тъжната истина. Пожелавам си ситуацията да се промени към добро, но засега не виждам нищо да се случва.

От другата страна - Това ли е начина да се постигне промяна?

Gus G. - Не и с насилие. Моето мнение е, че това не може да стане с насилие. И още повече като се унищожава собствеността на други хора. Смятам, че ако протестите бяха мирни, посланията им щяха да бъдат чути все от някого и да стигнат до върховете на властта. Но това едва ли ще се случи, когато разрушиш нечий магазин или опожариш нечия кола или домът на някого. Това не е правилният път.

От другата страна - В тази връзка – мислиш ли че хеви метълът поражда насилие?

Gus G. - Не мисля, че Хеви метълът поражда насилие. Определено това е музика с голяма доза енергия, която понякога кара някои хора да полудяват. Хеви метъл музиката има много по-дълбоко послание от това. Голяма част от групите имат страхотни текстове с дълбоки послания. Те са много изразителни и говорят за много важни неща. Не мисля, че хеви метълът е музика, в която се пее за отношенията между момче и момиче. Хората, които смятата, че хеви метълът предизвиква насилие, въобще не обръщат серизно внимание на музиката.

От другата страна - Как върви турнето за последния ви албум – „The Premonition“?

Gus G. - Много добре. Концертираме вече 5 или 6 месеца, за да представим този албум и все още продължаваме. Бяхме в Америка, направихме турне из цяла Англия. Посетихме някои нови страни. След турнето с Kamelot, с които бяхме за първи път на голяма обиколка, направихме и самостоятелно хедлайнерско турне. Беше готино. Разбира се страхотен опит и голяма крачка напред за групата, защото от съпорт банда, станахме хедлайнери. Разликите между това да бъдеш съпорт банда и хедлайнер са огромни. Продавате повече билети, но хората идват да видят хедлайнера не съпрот групата. Когато си хедлайнер правиш пълно професионално шоу, започваш да мислиш различно и да работиш по различен начин. Като хедлайнери научихме много на това турне. Научихме, че трябва да бъдем много прецизни с всичко, което правим. Че трябва да сме истински лидери на целия тур, на техническия екип, на съпорт групите. Всичко трябва да е много добре организирано. Това е много добър опит за нас. Свири ли сме и преди като хедлайнери, но на малки турнето с по един – два концерта. Това турне е първото, на което сме водеща група и е страхотно. Да бъдеш съпорт акт е по-лесния начин. Не се тревожиш за почти нищо. Ти си просто там и имаш ангажимент за 40 минути. Единственото, което правиш е да се опитваш, да привлечеш нови фенове. Разбира се и това си е трудно, защото не знаеш как ще те приемат хората и трябва да си свършиш добре работата, но от друга страна нямаш много предимства, защото свириш пред публиката на някой друг.

От другата страна - Случи ли се нещо интересно по време на турнето?

Gus G. - Случиха ни се много интересни моменти по време на пътя. Имахме проблеми с вокалиста, защото след второто шоу си загуби гласа и търсихме доктори. Закъсняхме на границата на Швейцария 6 часа и отменихме концерта. Случиха ни се много откачени истории като тези, но това са неща, които се случват с теб на пътя всеки ден и ние сме го приели. Но е забвно и не си тормозим мозъците с подобни проблеми. Понякога стресът е в повече, но се опитваме да минем през това.

От другата страна - Къде поставяш последният албум „The Premonition“ в дискографията ви?

Gus G. - Трудно е да кажа, защото съм горд с всички дискове, които съм записал. Но последния – „The Premonition“ е голяма стъпка за групата във всички аспекти. Това е така, защото имаме стабилен състав и това е вторият записан албум с тези музиканти. И защото в този диск, в един албум, сме комбинирали всички елементи, които сме използвали в педишните записи – много рок моменти, китарни партии и по-хеви елементи. Дискът е ориентиран основно към песните.

От другата страна - Важно ли е за групите да имат звукозаписна компания зад гърба си?

Gus G. - Да, така мисля. Групите наистина се нуждаят от добро представяне, добра маркетингова стратегия. Правилния съпорт на турнетата. Публикации в пресата. Всички тези неща. Бандите се нуждаят от добра дистрибуция. Записите трябва да се продават по целия свят. Това определено музикантите не могат да правят сами на по-високо ниво. Тяхната задача е да свирят и да композират. Така, че групите се нуждаят от добър лейбъл, за да има кой да се грижи за всички тези неща.

От другата страна - Какъв е урокът, който научи при връзките си със звукозаписните компании?

Gus G. - Научих много неща. Как да бъда по дипломатичен, защото когато бях по-млад въобще не бях търпелив. Научих се да бъда дипломат, да приема много неща, защото музиалния бизнес е много негостоприемен за младите банди. Дори малко съжалявам за тях, защото в момента е много трудо за новите групи. Удовлетворен съм от това, което сме постигнали. Работя много за да убедя лейбълите, че ние сме сериозна банда, която се развива и върви нагоре. Това е процес на години. Не е нещо, което се случва само с един албум.

От другата страна - И как виждаш Firewind сега?

Gus G. - Започнахме като мр3 група с много малък лейбъл в Америка. А след толкова години бандата се е превърнала почти в бизнес. Плащаме на хората да работят за нас. Все повече пари са обвързани, все повече бизнес и свързан. Трябва да планираш, да мислиш за кариерата си. До музиката има много неща, за които трябва да се помисли. Свързано е с музиката, но чувствам, че е много вълнуващо, защото ни помага да се изкачим на друго ниво. Много от мечтите ни се сбъднаха – свирихме в много страни, в които и не сме мислили, че ще бъдем, свирихме в Америка. Успяхме от много малка съпорт банда да се превърнем в хедлайнери. Мога да кажа, че с групата се случват страхотни неща и ставаме все по-успешни. И съм много щастлив, че все още не сме стигнали върха. Не сме го направили толкова бързо. Израстваме последователно и постепенно и това носи на Firewind дълголетие на метъл сцената.

От другата страна - Добрите и лошите страни да бъдеш Gus G.?

Gus G. - Лошите страни.... не знам...не знам какво да ти отговоря – наистина изпитвам удоволствие от това, което правя. Обичам да бъда в метъл банда, да свиря на китара, да пътувам по целия свят и да свиря моята музика. Не виждам нищо неправилно в това.

От другата страна - Защо напусна по-тежките банди като Nightrage и Arch Enemy, а запази по-мелодичната Firewind?

Gus G. - Защото това е музикаа, която искам да композирам. Харевам дет метъла и по-екстремните стилове, но с по-леката музика се олицетворявам. Това е музиката, която искам да свиря - интересувам се от добри песни с мелодични вокали, като моите любими банди.

От другата страна - Имаш ли време да разгледаш градовете, в които имате концерти?

Gus G. - Не твърде често. Нямаме много време, с подготоваката на концертите. Само за пример – бяхме в Чехия – една от страните, която искам да разгледам, но не успях.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов