Интервю с Маша "Scream" Архипова и Сергей „Л ...

Интервю с Маша "Scream" Архипова и Сергей „Лазар” (АРКОНА)

Интервюто с лидерката на АРКОНА Маша "Scream" Архипова и китаристът Сергей „Лазар” се случи с помощта на Емо Сепаревски от „Gorgon”, които бяха организатори на първия засега концерт на руската погон фолк група. На място много помогна Албена Цолова по позната като Бета :smile:. Съпорт тогава бяха бургазлиите VRANI VOLOSA, а мястото клуб „Фенс” в София, който едва събра желаещите да видят бандите.

Интервюто с Маша "Scream" Архипова и Сергей „Лазар” от Аркона е излъчено в предаването на радио Варна „От другата страна” на 11.08.2008г.От другата страна - Как вървят концертите ви, доколкото знам, това е първото ви подобно турне?

Маша "Scream" Архипова - Европейско – да. Но в Русия беше по-голямо, минахме през повече градове и за по-дълго време. Дългите турнета не са новост за нас, но това е особено важно, защото вече сме на чуждо място. Но навсякъде много ни харесва, хората са гостоприемни, публиката също, организацията е добра. Особено ни хареса в България, разходихме се из града /София/, хубав е, има чудесни дървета, такива кестени, например, у нас няма. Така че засега сме изключително доволни, че пътуваме и разглеждаме света.

От другата страна - Къде бяхте досега?

Маша "Scream" Архипова - Ей сега ще се объркам, имам нужда от помощ.

Сергей „Лазар” - Започнахме турнето от Полша...

Маша "Scream" Архипова - Всъщност, започнахме го от един руски град – Калининград, да, намира се в източна Европа, това е бившата Прусия, а сега е руска територия. После продължихме в Полша, оттам в Белгия, Холандия и Чехия, оттам отидохме в Словакия, в Румъния и сега сме при вас.

От другата страна - За пръв път сте в България, какво знаете за страната?

Маша "Scream" Архипова - Ами, трябва да помисля.

От другата страна - А за българската сцена?

Маша "Scream" Архипова - Любимата ми българска група е Korozy, имам всичките им албуми, много ги харесвам.

Сергей „Лазар” - За съжаление, не съм запознат с групите от паган фолк сцената в България. Познавам Korozy, засега не съм се запознал отблизо с българската сцена, но се надявам и това да стане.

От другата страна - Ще чуете Vrani Volosa.

Маша "Scream" Архипова - Да, вече ги чухме на саундчека, много добра група, усещат се етническите корени, мисля, че ще се сближим с тях.

От другата страна - Разкажете повече за Аркона – малцина познават групата у нас.

Сергей „Лазар” - Аркона – това е руска паган фолк група, иначе казано – в основата на творчеството ни са нашите етнически, национални корени. Това е фолклор, смесен с рок музика и се получава микс, съвременна версия на културата ни. И текстовете ни, и музиката ни възхваляват националната ни култура, боговете ни, историята ни, по-скоро е еманация на всичко натрупано в историята ни.

Маша "Scream" Архипова - Натам ни дърпа душата. Това е нашата култура, нашата история. Ние сме славяни, длъжни сме да го възпяваме. Мнозина сякаш са забравили, че са славяни, и затова смятам, че това трябва да се напомня на хората, да им се отворят очите.

От другата страна - Разбират ли ви?

Сергей „Лазар” - Да, много хора ни разбират и ни подкрепят.

От другата страна - Тази сцена в Русия силна ли е?

Сергей „Лазар” - Да, достатъчно силна е, а и продължава да расте. Хубаво, че в Европа тази музика също набира сила, може би защото хората имат нужда от своето, родното, което бяха позабравили. Затова се появяват все повече подобни банди и все повече хора, които слушат тяхната музика. Това ме радва и се надявам да продължи.

От другата страна - Разбирам, че търсите вдъхновение в миналото и в музика ви има фолклорни мотиви. Защото има много групи, които се вдъхновяват от миналото, но използват само историята, не и музиката.

Маша "Scream" Архипова - Да, има групи с паган лирика, но без фолклор. На мен обаче ми е близка и музиката от това време, затова искам да звучи в това, което правя.

От другата страна - Какъв е пътят на Аркона от началото до днес?

Сергей „Лазар” - От самото начало лидер на групата е Маша, тя пише всичко, което чувате – и музиката, и текстовете, а ние сме музиканти, които работим с нея в групата вече пет години. Имаме четири албума, работим върху петия, явно сме здрава група и се надявам това да си остане така.

Маша "Scream" Архипова - Винаги съм казвала, че нашето не е група, а семейство, общност.

От другата страна - Не е ли трудно за една жена да е само мъже на сцената?

Маша "Scream" Архипова - Не, поне от моята гледна точка е прекрасно.
Двата пола някак се допълват на сцената и накрая се получава точно това, което трябва.

От другата страна - Аркона изключение ли е на руската сцена. Защото тук познаваме основно Ария, Легион, Натиск – хеви метъл банди.

Сергей „Лазар” - Не, сцената е голяма, има много подони групи – като Butterfly Temple, Svarga, Alkonost, Kalevala, и да достатъчно известни. Разбира се, Ария са много по-известни, те свирят друга музика, ние сме в по-друга посока, слушат ни други хора, затова вероятно и не сме стигнали до вас. Но тези хора, които се интересуват конкретно от тази музика, познават групите.

От другата страна - Текстовете на Аркона – за какво пеете.

Маша "Scream" Архипова - Сергей вече каза най-общо – за корените ни, за традициите. В текстовете си ние прославяме родната земя, родните си богове. Да го кажем така – ако враг нападне родината ни, ние с меч в ръка ще го унищожим, за да може земята ни да процъфтява.

Сергей „Лазар” - Накратко казано – ние сме езичници и музиката ни отразява нашия вътрешен свят.

От другата страна - Къде остава съвременността.

Маша "Scream" Архипова - Не мисля, че нашите предци биха се отказали от това, което ние имаме днес, сигурно с удоволствие биха използвали електричеството или интернет, или някой Mercedes. Изобщо – не мисля, че езичеството е възпяване на миналото. Това е усещане за настоящето, без да се забравя миналото.

Сергей „Лазар” - Да, това е мироглед. Поглед върху света на един съвременен човек, не обърнат назад.

Маша "Scream" Архипова - Просто не забравяме предците и корените си.

От другата страна - След България какво ви предстои?

Сергей „Лазар” - Оттук заминаваме за Сърбия. Очаквам да открием и там братя славяни, които да ни приемат добре.

От другата страна - А кога ще чуем новия ви албум?

Сергей „Лазар” - Веднага щом приключим с турнето, започваме последните репетиции преди записите и мисля, че до края на годината вече ще сме направили повечето.

От другата страна - Различен ли ще от досегашните?

Маша "Scream" Архипова - По-скоро бих казала, че всичките ни албуми се различават един от друг. Което не е лошо и ще се опитаме да продължим тази традиция, да правим албумите си разнообразни и различни. Така че той ще се отличава от старите, но ще запази характерното, ще има свой характер, но ще бъде в същата стилистика.

От другата страна - Откъде идва звука на старинните инструменти в записите ви?

Сергей „Лазар” - Това са живи инструменти. При записите използваме около двайсет фолклорни инструмента и за тях отговаря Владимир Череповский. За съжаление, той е доста зает и не може да пътува с нас по турнетата, но на записите сам свири на всичките инструменти. Бих казал, че той е истинска находка за нас, направо е незаменим.

От другата страна - Не искате ли да направите албум само с фолклор?

Маша "Scream" Архипова - Да, имаше и такава идея, но засега нямам никакви конкретни виждания. Но щом се появят – непременно ще направим.

От другата страна - Казахте по-рано, че всичките ви албуми са различни. Не се страхувате, че феновете няма да ви разберат?

Маша "Scream" Архипова - Мненията са разделени. Тези, които харесват по-проста и лека музика, като Натиск, харесват първия ни албум. Там има отгласи от съветската рок музика. А тези които обичат повече блек или фолклорна музика, слушат по-късните ни албуми. Така че има известно разделение между феновете ни, но това е хубаво. Аз смятам, че групата трябва да се развива, да предлага нови неща. Ако свирим все едно и също, това бързо ще омръзне на всички.

Сергей „Лазар” - Да, във всяка група трябва да има разнообразие.

От другата страна - Руският език не пречи ли да ви разбират в Белгия, в Холандия или в Германия, например?

Маша "Scream" Архипова - Е, щеше да е смешно, ако правехме славянски, руски паган фолк метъл на английски, например. На български – би могло, но не и на английски.

От другата страна - А разбирате ли български.

Маша "Scream" Архипова - Да, и знаеш ли – струва ми се, че разбирам повече, отколкото на останалите славянски езици.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов