Интервю с Terence Holler (ELDRITCH) ...

Гостуване на италианците у нас като съпорт на FIREWIND по покана на "ABV Pro" на 09.01.2009 в столичния клуб "Blue Box". Тогава на сцената се качи и родната банда PROJECT ARCADIA, в които има много хляб и са вложени много надежди. Но думата е за Terence Holler – италиано-американец, който владее публиката, когато е на сцената, а иначе е един много приятен и сладкодумен събеседник. Ще се убедите и сами в тово.

Интервюто с вокалиста на Eldritch Terence Holler е излъчено впредаването на радио Варна „От другата страна” на 16.02.2009. Части от него са включени в телевизионното предаване на БНТ Сат „Гласовете на рока” на 11.03.2009 година.


От другата страна - За първи път сте в България. Какво знаете за нашата страна?

Terence Holler - Говорихме за това в гримьорната. Знаем, че имате хубави момичета. В Италия не познаваме толкова красиви българки. Знаем за превъзходната ви архитектура, за гостоприемството на хората. Знаем и за Стоичков, който беше много добър футболист през 90-те. Това е, което знаем за България. Съжаляваме от Италия сме.

От другата страна - Разкажете нещо за историята на бандата и за нейните членове.

Terence Holler - Ние сме от Италия. Eldritch е прогресив-траш-метъл банда. Имаме 7 албума плюс двоен сборен диск, който излезе току-що и като DVD, което направихме преди месец. За първи път сме в България. Правим съвместно европейско турне с Firewind и това е чудесно. Бандата съществува от 1991-ва, но официално първият ни албум излезе през 1995-та. Започнахме като прогресив-метъл банда, но след това станахме повече траш-група. Свирим някакъв вид траш-техничен-прогресив-мелодичен метъл.

От другата страна - Защо правите този микс от стилове?

Terence Holler - Никога не сме следвали тенденциите в сцената, които са актуални в момента. Това не ни интересува. На нас ни харесва да свирим и да правим музика. Eugene – водещият китарист, има влияние от Annihilator, Coroner – от техничните траш-банди. Аз съм повлиян от Queensrÿche, Fates Warning. С Eugene двамата сме авторите на песните и и различните в.нивлияния се усещат в музиката ни. Не ни интересуват тенденциите и какво става по света. Ние правим това, което ни харесва и всичко е ok. Знаете, че има доста хора, които харесват нашата музика. Но всъщност никога не сме били голяма, известна банда.

От другата страна - Като американец защо свирите в италианска банда?

Terence Holler - Живях в Америка, но моите родители решиха да се върнат към корените си, защото техните родители са били италианци. Затова те казаха: “Искаме да се върнем обратно в Италия”. Така се преместих на ботуша. Тогава бях твърде млад. Сега живея в Италия, имам семейство, но от време на време се връщам в Ню Йорк, където съм роден. Бих могъл да кажа, че съм италианец. Харесва ми.

От другата страна - Добре ли е за теб да бъдеш италианец, не американец?

Terence Holler - Зависи. Идвайки тук, аз съм с италиански паспорт. Това е добре за пътуванията из Европа. Никой не ме пита нищо. Когато ходя в други страни използвам американския си паспорт. Аз съм като д-р Джекил и Мистър Хайд.

От другата страна - Ако не знам нищо за Eldritch, кое ще е първото нещо, което ще поискате да ми кажете?

Terence Holler - Просто слушайте музиката, без да се чудите какъв жанр е тя. Защото ние сме наистина мелодични и събуждаме любопитството. Не се интересуваме дали това е пауър-траш, прогресив-траш или хард-рок. Просто слушайте музиката и ще разберете, че Eldritch е група, която лесно се възприема. Дори и музиката да е сложна, вокалите са плавни и се леят. Едно от основните неща е, че имаме силни и технични барабани. Raffahell Dridge е като чудовищна удана машина. Това е специфичното за Eldritch – имаме много технични барабани и китарни рифове, но вокалите са много лесни – почти като в хард-рока.

От другата страна – Къде намирате вдъхновение за текстовете?

Terence Holler - За текстовете съм повлиян от целия ми живот. Те са като автобиография, като отворен личен дневник. Винаги са идвали отвътре. Никога не съм ходил много редовно на училище, така че не знам много за историята. Обаче не живея и във фантазия. Никога не съм се интересувал от дракони и от митичните същества, както във “Властелинът на пръстените”. Нямам нищо против, но и не знам много за тях. Всичко, което знам, е от моя живот, а аз имам много сложен живот, с много неприятности и тревоги. Идвам от Ню Йорк, хард кор сцената. Неквалифициран. Според хората съм имал много интересен живот, но ако искате да знаете всяка една малка подробност от него, моят личен дневник са всичките ни албуми.

От другата страна - Познаваш ли хардкор сцената в Ню Йорк?

Terence Holler – Agnostic Front? – Да! Мисля, че съм ги срещал в миналото, както и някои от членове на Anthrax, които са свирили в S.O.D. – познавам Scott Ian. Срещнах го през 1990-та година на парти, на което бяхме поканени няколко приятели. Познавам също Cro-Mags, Biohazard. Не слушам много други банди. Идвам от друг район . Аз съм буен и див човек.

От другата страна - Италианската ексремна сцена?

Terence Holler - Трудно е да кажа нещо съществено за италианската метъл сцена, защото нямам много време да слушам какво правят другите банди. Познавам групи като Vision Divine, Rhapsody of Fire, White Skull, Lacuna Coil. В Италия всички сме приятели и сме като едно голямо семейство. Дори и отстрани да не изглежда, че сме заедно, всички ние сме приятели.

От другата страна - Защо в Италия няма много световно известни банди, каквито например имат в Англия, Германия, Швеция? Защо италианските банди не са чак толкова популярни?

Terence Holler - Имаше една единствена банда, която беше най-добрата в Италия – Lacuna Coil...Но те всъщност не свирят истински метъл. Обаче продадоха милиони копия от своите неща. Бяха наистина големи. След тях само Rhapsody имаха добър успех, но не чак толкова голям, както германските, британските или шведските банди. Аз си мисля, че една от причините е, че Италия е малка страна. Като чуеш за Италия, това е все едно да чуеш за България. И двете страни са малки...Ако нямахме Ватикана, папата и религията, Италия щеше да бъде само плажове, планини, хубави момичета, спагети и мафия.

От другата страна - А футболът?

Terence Holler - Интер-Милано – те спечелиха шампионата на Италия миналата година. Те трябваше да спечелят и през последните 3 години, защото Ювентус са мошеници и плащат на реферите. Интер бяха на 3-та позиция и никога не са уговаряли мачове. Но сега през последните 2 шампионата Интер-Милано бяха по-силните и по-добрите от всички други отбори и сега са все още на 1-ва позиция. Но в шампионската лига не подхождат сериозно. Сега Интер ще трябва да се изправят пред Манчестър Юнайтед и е наложително да играят добре, защото Манчестър е световен и европейски клубен шампион. В Италия футболът е №1, той е като религия. Спорт номер едно.

От другата страна - Мнението ви Световния шампион Италия?

Terence Holler - Мисля, че имаме добър тим и спечелихме шампионата, защото бяхме късметлии преди 3 години. Бих казал, че имахме някакъв невероятен късмет. Защото направихме много мачове, побеждавахме през цялото време, в извънредното време и с дузпи. Демонстрирахме сила. Това е добър отбор. Не знам дали ще защитим титлата си в ЮАР, защото си мисля, че Аржентина и Бразилия са по-силни.

От другата страна - В Италия Има ли връзка между футболът и музиката?

Terence Holler - В Италия няма връзка между футбола и музиката. Не, не! Футболът има връзка с модата, с фото-моделите и може би с поп-музиката. Футболът в Италия е на много високо ниво. Футболистите са топ-класа, докато хеви метъла е в дъното.

От другата страна - Защо италианците не харесват хеви метъла?

Terence Holler - Не знам защо италианците не харесват хеви метъла, може би защото са религиозна общност и си имат Папа. Медиите никога не обръщат внимание на хеви метъла и за нас е много трудно. Ще ви дам пример. Когато преди месец излезе албумът ни влязохме в класациите, бяхме 1 седмица №6 в световните чартове. Guns&Roses бяха №5, Europe бяха №3, Edguy №7. Вярно, бяхме само 1 седмица и след това изпаднахме, но много малко хора се интересуват от хеви метъл. Въобще много малко хора знаят за хеви метъла, защото няма големи списания. Е, в Италия излизат Rock Hard и Metal Hammer, но там се продават само 8 хиляди копия в цялата страна. В Италия живеят 16 милиона души. Дори големите хеви метъл банди продават в Италия едва 10 хиляди копия от своите албуми. Сравнете – италианският поп-изпълнител Vasco Rossi продава 1 милион копия. А той е поп-рок. Хеви метълcj наистина е отдалечен, за да бъде голям в Италия. Това е невъзможно.

От другата страна - Къде са вашите фенове?

Terence Holler - Имаме добри последователи от Гърция, Франция, сега и от САЩ. Има някакво раздвижване на Север – в Скандинавските държави. Сега се надяваме на успех и на турнето в Източна Европа, защото имахме много имейли и съобщения от хора от тук. Те ни откриха, защото бяха почитатели на Firewind и искаха да знаят кои са Eldritch. Надяваме се, че през следващите години ще имаме повече фенове и в Източна Европа. Мисля обаче, че в Италия нещата вървят надолу. Ние сме добра банда, но не сме много известни.

От другата страна - Как върви турнето с Firewind?

Terence Holler - Чудесно! Момчетата са страхотни. Bob Katsionis – кийбордистът, е фен на Firewind – ние сме по-стара група от тях. Firewind са готини момчета и не се държат като големи звезди. Харесваме ги и се надяваме да работим с тях и в бъдеще, ако имаме пари, разбира се.

От другата страна - Разкрийте подробности за новия ви диск.

Terence Holler - Новият ни диск е двоен, сборен албум. Има 24 песни от цялата ни дискография – от първия до последния албум. Получи се добре, защото стана хубаво 2-ву часово шоу на живо. Поканихме стария ни кийбордист Oleg Smirnoff да свири на клавишните за старите ни песни. Направихме DVD, в което има и бонус – бяхме хедлайнери на едно шоу в Чикаго преди 2 години. Това е добър начин да покажем на хората кои са Eldritch. Албумът е като The Best Of Eldritch, на живо и на DVD. Това е всичко за нас – историята на групата в последният й албум. През тези 2 часа на живо обхванахме всички видове стилове, които сме свирили – хард-рок, прогресив, траш и хеви метъл. Има и нещо ново – някакъв нов вид метъл, по-модерен.

От другата страна - Какво означава Елдрич?

Terence Holler - Търсехме уникално име. Слушахме Watchtower. Преди много години, те имаха песен, която се казваше Eldritch. Думата е чудесна и означава мистерия с малко страх. Мисля, че намерихме добро име, защото в света няма друга банда, която да се казва като нас. Беше твърде лесно да търсиш име в хеви метъла като Rhapsody, Apocalyptica, Metallica. Ние сме Eldritch. Не изглежда хевиметълско име, но всъщност е!

От другата страна - Какво ви предстои през тази година?

Terence Holler - През 2009-та? – ще направим последните 3 концерта от това турне, следват концерти в Италия, на които ще бъде хедлайнери, за пари. (смях) В Италия свирим като хедлайнери и взимаме добри пари за това. След това трябва да започнем да пишем нови песни, да ги запишем и да разпратим демота на звукозаписни компании. Вероятно ще сменим лейбъла. Сега сме в Limb Diversity Media, но контракта ни изтича и не мисля, че ще го подновим. Не знам, трябва да решим, защото имаме нужда от някакъв различен лейбъл. Те са приятелски настроени, нямаме проблеми с тях, но след година искаме да променим нещата с нещо по-голямо и интересно. Пишейки песните за новия ни албум мисля, че той ще стане много по-техничен. Защото с новия барабанист бихме искали да направим нещо наистина експериментално. Така или иначе ние сме банда и каквото и да прави, го правим, за да запазим продажбите. Дори да правим музика на Michael Jackson или на Pantera, това не променя нещата. Феновете купуват дисковете ни и ни казват, че ни харесват. Ще се опитаме да направим нещо експериментално и да предложим хеви метъл албум. Надяваме се също отново да направим турне в Европа. Може би през 2010-та или в края на 2009-та година, защото сега искаме да останем няколко месеца у дома. През последната година свирихме на твърде много концерти и сега искаме да се приберем при семействата си, да се насладим на красотата на Италия, на нейните плажове, на момичетата...такива неща...

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов