Интервю с Kai Hansen (GAMMA RAY) ...

Разбира се разговарях с Kai Hansen при съвместния концерт на GAMMA RAY у нас с HELLOWEEN. Този концерт беше исторически, както и цялото турне, защото двете банди за първи път организираха подобен тур пакет. Интересното в слуая е, че интервюто се случи след концерта в два часа сутринта. Първоначално трябваше да разговарям с Dirk Schlächter, но него го окупираха двама румънски журналисти и Kai Hansen се съгласи да му задам няколко въпроса. Имах на разположение 5-6 минути. Резултатът е по-долу. А Kai беше свеж като репичка, с чаша тъмно пиво в ръка, пред сцената, която работниците разглобяваха. Логото на HELLOWEEN още не беше смъкнато, но както каза лидерът на GAMMA RAY – „това въобще не ме притеснява”. Концертът беше организиран от "Joker Media" на 18.11.2007.

Интервюто с Kai Hansen от Gamma Ray е излъчено в предаването на радио Варна „От другата страна” на 24.03.2008. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” по БНТ Сат на 09.04.2008.


От другата страна - Как виждаш концерта тази вечер?

Kai Hansen - Концертът тази вечер беше направо страхотен. Много се забавлявахме. Имаше много фенове в залата. Както виждате сценичните работници си вършат работата и всичкото оборудване е на сцената. Оставихме зад себе си пълно унищожение. Мисля, че и за двете банди, и Gamma Ray, и Helloween, и за двете банди беше страхотно. Джем сешъна в края на концерта също. Така, че сме щастливи.

От другата страна - Какви са разликите между „Land of the Free” и „Land of the Free II”?

Kai Hansen - Много е трудно да разказвам за разликите между двата албума. Мисля, че най-добрия начин да откриеш разликите е да чуеш и двата диска и да ги откриеш за себе си. Но мога да направя кратко описание – най-голямата разлика е в състава на групата, който записа „Land of the Free II”. Gamma Ray е в този състав от 11 години. И това може да се усети в албума. Той е по-стегнат, много по-цялостен, обединен, по-пълен. Надявам се, че останалото веки може да го открие за себе си.

От другата страна – Има ли нишка, която да продължава от „Land of the Free” в „Land of the Free II”?

Kai Hansen - Да. Историята е нещо като продължение, но „Land of the Free” е по-скоро фантастична история за човек, който търси земята на свободата, докато втората част има някои прилики в текстовете, някои прилики в продълженето на смисъла, нещо като същата свобода, видяна през очите на един човек, но под друг ъгъл и от различна гледна точка. Защото свободата е много сложно нещо. И така продължихме историята в новия албум.

От другата страна - Какво искате да кажете с този албум?

Kai Hansen - Основното послание в алубма е, всеки да намери своя път, за да открие своята лична Земя на свободата. Защото знаем, че реалността е твърде различна и няма такова нещо като Земя на свободата. Защото има една страна, която се нарича Земя на свободата, но тя е може би най-несвободната земя. Единствения шанс, който имаме е всеки сам за себе си да открие това място... и то е в ума.

От другата страна - Ти откри ли твоята Земя на свободата?

Kai Hansen - Да! Открих я. Има хора, които скачат с бънджи, има хора, които се спускат със ски, има хора, които покоряват планините. Тези хора слушат хеви метъл и тези хора свирят хеви метъл музика. Моята Земя на свободата е да слушам хеви метъл музика, сега. Това е да свиря хеви метъл музика. И това е начина, който аз намерих за този вид усещане, за Земята на свободата и съм щастлив от това.

От другата страна - В кой албум или песен е душата на Gamma Ray?

Kai Hansen - Много е трудно да кажа в кой албум или песен е душата на Gamma Ray. Няма една специална песен, която да съдържа в себе си душата на Gamma Ray, защото ние не правим едно и също нещо през цялото време. Всичко, което е излязло от Gamma Ray и всичко, което представяме, съдържа в себе си душата на Gamma Ray. Ако трябва да го сведеш до твоята гледна точка, открий люимата си песен и за теб тя ще бъде душата на Gamma Ray.

От другата страна - Правиш ли компромиси с музиката си?

Kai Hansen - Не! Това не са точно компромиси, защото свирейки, ние правим това, което искаме и това, което чувстваме. Не мислим... когато създаваме музика, не мслим дали да я направим по този или по друг начин, или да накараме феновете да изпаднат във възторг от нея. Първо ние трябва да харесваме музиката, която композираме и ако след това и феновете я харесат, ние сме щастливи, но ние не правим компромиси при условята на продажбите, да постигаме успехи или неща от този род. Правим това, което чувстваме със сърцата си и ако това съвпадне с кръвната група на феновете – чудесно. Радваме се за това. Ако не – добре. Правим това, което трябва да правим. Така мисля. Това е нашата свобода.

От другата страна - Има ли готов път към успеха?

Kai Hansen - Не знам дали това е пътят към успеха, защото по света има много музиканти, които свирят от сърце, правят това, което обичат, но то не е популярно. Но все още постъпват правилно, защото те правят това, което чувстват и то не е комерсиално или нещо, което може да се продаде навсякъде. Мисля, че това е правилният път към успеха - да правиш това, което чувстваш.

От другата страна - Какво е усещането да бъдеш отново на сцена с Michael и Markus?

Kai Hansen - Забавно е. Определено е много забавно. Чувството не е толкова носталгично, колкото - приятелско. Ние сме като приятели, които са направили нещо заедно. Все едно да се срещнеш с хора, които свирят в друга банда, които правят добра музика и просто да изкараш няколко песни с тях. Това е чудесно.

От другата страна - Един провокативен въпрос – коя банда Helloween с Andi Deris или Gamma Ray е реалният продължител на „Keeper...” ерата?

Kai Hansen - Честният отговор на този въпрос е, че ако ме бяхте попитали преди, щях да кажа, че групата, която е реален продължител на ерата на Keeper-ите е Gamma Ray. Но сега си мисля, че това е и в двете групи. И двете групи. И двете банди са намерили начин да трансформират и да развият силната част на Helloween. В две банди на различни нива. Ако събереш двете групи, ще откриеш нещото, но все пак е трудно да се каже.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов