Интервю с Michael Weikath и Sascha Gerstner ...

Интервюто с китаристите на HELLOWEEN Michael Weikath и Sascha Gerstner е взето малко преди качването на бандата на сцената при четвъртото им и засега последно гостуване у нас по покана на Joker Media на 18.11.2007 в София в Зимния дворец на спота. Концертът беше съвместен с GAMMA RAY, като накрая двете банди излязоха заедно на сцената и изпълниха заедно две от златните парчета на тиквите – „Future World” и „I Want Out”.

Интервюто с Michael Weikath и Sascha Gerstner от Helloween е излъчено в предаването на радио Варна „От другата страна” на 10.03.2008. Части от него са монтирани в „Гласовете на рока” по БНТ Сат на 09.04.2008.


От другата страна - Как върви дотук турнето с Gamma Ray?

Helloween - Досега имахме само 2 концерта заедно с тях, които бяха грандиозни. За повечето фенове на пауър метъла комбинацията от двете групи е страхотна. Те се кефят много, в което ще се убедите.

От другата страна - Някакви изненади за публиката довечера?

Helloween - Ще свирим стандартните неща – стари и нови песни. Ще направим едно или две парчета заедно на сцената с Gamma Ray. Където и Kai Hansen и Andi Deris ще пеят заедно.

От другата страна - Имате нов албум. Нещо повече за него?

Helloween - Този път записвахме доста сложно. Работехме по интернет. Всеки записваше идеите у дома си и след това качвахме музиката на сървър в мрежата. Работехме основно така. Направихме го, защото нямаме много време за репетиции и затова всеки нахвърля някакви негови идеи вкъщи, и ги споделя с другите.Така и се получава. А и работеше чудесно.

От другата страна - Каква е разликата между "Keeper of the Seven Keys - The Legacy" и "Gambling With The Devil"?

Helloween - Бих казал всичко! „Gambling With The Devil” е Helloween 2007 година. Извинете ме, но ще остана с очилата, защото светлината е отвратителна и много ме дразни. Няма нищо общо с „The Legacy", с изключение, че това е същата банда. Направихме нещата, така както би трябвало да ги направят Helloween, такива каквито сме, но единственото общо между двата албума е, че и двата са на Helloween. След „The Legacy" и турнето бяхме изпразнени от съдържание. "Keeper of the Seven Keys - The Legacy" беше опит да докажем, че все още можем да пишем музика като класическия Helloween – в което много хора се съмняваха, че все още сме способни. Много хора казваха, че вече не сме сопсобни да създаваме музика, както в миналото, но го желаеха и щяха да са щастливи, ако ние го напревехме. Така, че имаше няколко причини да направим "Keeper of the Seven Keys - The Legacy". "Gambling With The Devil" е съвсем друга история.

От другата страна - Какъв е смисълът на заглавието "Gambling With The Devil"?

Helloween - Заглавието се отнася до онези дни, когато се събуждаш и не знаеш какво ще се случи с теб и със светът около теб през целия ден. Или това все едно твоят адвокат, който те кара да подпишеш нещо, а ти всъщност нищо да не разбираш и в края на деня да разбереш, че доверявайки се, и мислейки си, че си направил всичко правилно, се окзава, че тотално си сгрешил. Всъщност нищо не можеш да направиш. И ако си обиждал хората през целия ден и си бил много лошо момче, може би това е правилния начин за действие. Виж политиците и как вбесяват хората, но в същото време спасяват няколко старни без изобщо да са искали да го правят. Каквото и да правиш нищо не е както трябва. Искаш да си го изкараш на някого просто ей така.

От другата страна - А защо намесвате точно Дявола?

Helloween - А кого? Метален е. Как да го наречем „Gambling With The Jupiter” или Thor. Не знам.
Защото "Gambling With The Devil" всъщност е израз. Дяволът е символ на нашите лоши страни, лошите навици, с които се опитваме да се борим и да избягаме. Но всеки от нас има лоша страна и всеки се оптива да се бори с това понякога. Както „Gambling With The Devil”.

От другата страна – Текстовете?

Helloween - Текстовете в „Gambling With The Devil” са свързани може би с песента от „The Legacy" "Occasion Avenue", която има връзка с "Gambling With The Devil". Там става въпрос за Дявола, който се навърта наоколо и изкушава хората. Говор им – „елате тук, това е грешния път”. И това е свързано с песента от предишния албум „Occasion Avenue”.
Текстовете ни стават все по сложни с всеки следващ албум. Защото никой не иска да се повтаря при писането. И това дойде с Andi. Когато Andi Deris дойде в Helloween, не пишеше текстове, а сега е основният ни текстописец, също така прави и много от песните. Той натрупа голям опит в писането на лириките. Andi пише доста въздействащо. Така, че не можеш да сравняваш текстовете, които прави сега с тези в миналото. Текстовете са много важни за нас. Влагаме особен смисъл в тях и не искаме елементарни неща. Защото ако наистина искаш да изразиш това, което си, което правиш, което те вълунва, не е това начинът. Не сме наивни говорители. Опитваме се да убедим хората в смисъла на текстовете по различен начин. Не можем да пишем така "Карам си колата по булевард Холивуд и зяпам мацките...", не можем да го направим така.
Предизвикваме се един друг като текстописци, аз например съм слаб текстописец - имам идеи, но трудно успявам да ги изразя. Казвам на момчетата, че имам идея те ми казва – супер, но какво искаш да кажеш. Опитвам се да бъда по-задълбочен по един или друг начин. Затова и сега за този албум писахме текстовете заедно. Като група не искаме да имаме елементарни лирики.

От другата страна - Смятате ли че феновете ви разбират всичко във вашите текстове?

Helloween - Феновете ни разбират. Разбира се английският не ни е роден език така, че винаги рискуваме да напишем някоя глупост. Това можеш да видиш и при други герамнски гурпи или банди отвсякъде. Ако просто смесваш готови фрази и идиоми, използваш думи от речника на английски винаги ще се получи тъпо. Винаги някъде има някаква грешка пък дори и само в произношението. Знаем английскии твърде добре, но винаги можеш да сгрешиш. Радвам се когато са ме разбрали.
Също така за нас е важно да имаме добра тема за текст ,а не просто дракони, замъци, рицари и метъл. Това е твърде елементарно.
И ако направим текстове за замъци и дракони, ще ги направим по-добре от елементарните текстове за замъци и дракони. Но по-добре да не се докосваме до дова. Не е за нас.

От другата страна - Имахте планове да запишете DVD в България...

Helloween - Доколкото си спомням, когато видяхме публиката първия път тук си казах, че искам да запишем DVD в България. И не бях сам. Всички в гурпата бяха на моето мнение. Казахме си, че ако направим някога DVD, то ще трябва да го запишем някъде тук. И точно това направихме. Искам да благодаря за реакцията на вашата публика. Можехме да запишем този DVD диск навсякъде, но когато дойдохме за първи път тук в Зимния доврец, феновете ни приеха страхотно. Бяхме много изненадани, защото изобщо не очаквахме толкова топло посрещане. Сега вече сме за трети концерт. Бяхме и на друго място в България, където също беше страхотно с Twisted Sister. Но, когато дойдохме тук за първи път бяхме наистина впечатлени. Затова го направихме. Заради хората тук. Ще има DVD със записи само от България, защото сте страхотна публика.

От другата страна – Защо всъщност направихте това турне с Gamma Ray?

Helloween - Направихме това турне с Gamma Ray, защото идеята беше на Kai Hansen от години.Той беше говорил с Markus за това няколко пъти. Не бяхме сигурни доколко идеята е добра, защото не знаехме дали ще можем да го организираме, всяка от групите има различен график и т.н. Имаше и други причини – защото не знаехме дали ще се получи, имахме съмнения. Но след това напавихме няколко общи участия по фестивали - например в Чехия - където се получи чудесно, нямаше катаклизми, така че решихме да го организираме. По време на съвместните си участия доста се забавлявахме. Мениджмънта ни се нагърби с организацията и ето ни тук, в началото на нашето световно турне, Така че имаме още какво да правим. Като тази вечер е едва третият концерт. Но беше трудно да се направи за две банди като нашите. Надяваме се всички да се забвлавят, защото все пак това е световно турне.

От другата страна – Sascha, какво знаеше за групата, преди да станеш част от нея?

Helloween - Първо мислех че Helloween са траш метъл банда, самият аз в училище носех фланелки и израстнах с хеър бандите и хардрока от Лос Анджелис. Helloween не изглеждаха като тези групи. Тъй като мислех, че са траш банда, въобще не се интересувах от тях. За първи път, когато се докоснах до музиката на Helloween, бях във Freedom Call през 1999/2000 година. И тогава за първи път се запознах с пауър метъла. Дотогава не бях го слушал и не знаех нищо за този стил.

От другата страна – Как се развиха Helloween през годините?

Helloween - Стилът ни се развива по начин, който не можем да предвидим. Ти си във всичкото това нещо и в същото време се влияеш от всичко извън групата. В бандата имаш различни мнения. Това е твоята реакция на света отвън, на музикалната сцена. В музиката можеш да копираш други банди или да избереш да правиш нещо оригинално и твое. Трябва да се справяш с много ситуации, когато си в група, хората в нея идват и си отиват. Ние сме това, което сме и това няма да спре. Какво ще направят Helloween в бъдеще е нещо, което времето ще покаже, но се надявам да бъде нещо интересно за нас в бандата, да ни се хареса и в същото време и феновете да го харесват, и да им е интересно. Имали сме върхове и спадове. Правили сме и правилни и грешни неща и истниски глупости, никой не може да ти го каже, но истината е, че за да бъдеш в група, трябва да си способен да работиш с други хора и да даваш най-доброто от себе си, да има разбирателство...иначе се проваляш, като банда. Важното за мен е, че сме такива, каквито сме точно сега.

От другата страна - Кой беше най- трудния момент за Helloween?

Helloween - Трудно е да се каже. Мисля че това беше времето на издаването на "Chameleon". Когато чух резултата, бях много разочарован, защото имахме друга идея от крайния продукт. Идеята за звученето беше съвсем друга. Когато чух крайния резултат бях много разочарован, но за сметка на това в групата имаше двама души, Michael Kiske и Roland Grapow, които смятаха че това е перфектен албум. Аз не мислех така, хората също. Това е типичен пример, за това какво искаш, а какво се получава. "Chameleon" не е лош албум, но можеше да бъде и много по-добър и много по-различен. Разбирам хората, които не го харесват, защото аз самия не го харесвам особено.

От другата страна – Правили ли сте компромиси?

Helloween - Не съм много склонен към компромиси. Но разбирам, че понякога, когато има спорове около звученето на даден риф или около композирането на една песен, тогава може да се допуснат компромиси в името на добрия резултат. Не съм против това. Но е добре да си наясно какво точно искаш, защото твърде мнoгoто компромиси не водят до нищо добро! Но понякога трябва да се правят компромиси в името на добрия резултат.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов