Интервю с Howie Simon (ALCATRAZZ feat. Graha ...

На 26 юли, само ден след концерта на великите METALLICA в столицата на стадион „Васил Левски”, в малкия планински град Берковица, който е на някакви си смешни 85 километра от София, за пореден път се проведе традиционният вече БЕРКРОК. И независимо, че тази година фестът остана малко в сянката на големите изяви през същия месец, то на 27 юли форумът закриха легендарните ALCATRAZZ с Graham Bonnet зад микрофона. Публиката никак не беше малко – може би около 3000, може и по-малко – не претендирам за достоверност, все пак са минали близо 9 месеца, но благодарение на община Берковица, и през 2008 БЕРКРОК беше международен. Оказа се, че Graham Bonnet, Howie Simon, Tim Luce и Glenn Sobel са много земни и след пресконференцията, която дадоха за медиите и минути преди да потеглят към хотела, успях да задам няколко въпроса на Graham Bonnet и Howie Simon в караваната зад сцената, която играеше ролята на тяхна съблекалня. Надявам се, че и през 2009 общинарите в малкия град под връх Ком, отново ще съберат меломаните от страната на поляната „Пашината” в центъра на града. Защото атмосферата, която се създава по време на БЕРКРОК е повечеот уникална и си струва ходенето – дори и да е от другия край на страната, от Варна например.

В три поредни файла ви предлагам разговорът с Graham Bonnet и Howie Simon. Ще имате възможност да прочетете и какво казаха музикантите на импровизираната пресконференция. Тук е интервюто с Howie Simon.

Интервютата с Graham Bonnet и Howie Simon и разговорът на ALCATRAZZ feat. Graham Bonnet с журналистите са излъчени в предаването на радио Варна „От другата страна” на 25.08.2008. Интервютата с Graham Bonnet и Howie Simon са публикувани в брой № 51 на списание „Про-РОК”.


От другата страна - И как се чувствате тук в Берковица!

Howie Simon - По принцип няма значение къде свирим, но тук е прекрасно, едно от най-добрите места. Хубаво е да сме там, където хората харесват рок музиката, както е тук в България.

От другата страна - Какво се случи с евентуалният ви концерт на 1 юли?

Howie Simon - Промоутър от тук се свърза с нас. Преговорите започнаха, подписахме договор, започнахме да се готвим за концерта и изведнъж всичко спря. После с нас се свързаха от България от една група и един сайт и те ни казаха, че това не е никакъв промоутър. Писах на приятеля ми Doogie White – и той ми отговори същото. Така и не мога да си обясня защо някой прави това. Ние просто искаме да дойдем и да свирим. Лесно е – подписваш договор – правиш концерт. Проблем имаше и със самолетните билети – все имаше някаква причина, заради която не ги получавахме. Така и не можем да си обясним, защо някой ще прави това.

От другата страна - След този случай, как все пак се решихе да дойдете?

Howie Simon - Знаем за този фестивал от общия ни приятел Joe Lynn Turner, който беше тук миналата година. Каза ни, че хората, които се занимават с фестивала са сериозни и концерт ще има. Те направиха всичко, което е по силите им, по най-професионалния начин. Не мислим, че всички български промоутъли са скапаняци. Повярвахме на тези в Берковица и за това сме тук.

От другата страна - Къде виждаш разликите да свириш с Jeff Scott Soto и в Alcatrazz feat. Graham Bonnet?

Howie Simon - Ами Jeff е висок 2 метра, а Graham Bonnet - наполовина. Просто Alcatrazz е група, а при Jeff – работя за него. Не знам все още какво ще се получи с групата, но за нас това е нещо, с което искаме да се занимаваме. А при Jeff – това си е неговата кариера. При него повечето от музиката я свиря така, както той иска да бъде. Разбира се това съм си аз, но визията е негова. Jeff Scott Soto обича свободата. Talisman например му е много близка до сърцето, защото е негова рожба. Все пак са минали 18 години. Но Talisman не му е приоритет и не е номер едно за него. Групата винаги е била някъде наоколо. Marcel Jacob и той винаги са намирали време да работят заедно. Може би сега са си взели почивка. Защото Marcel е зает с проектите си, за Jeff пък соловата му кариера е много важна. Когато се присъедини към Journey през 2006 това беше голяма крачка за него. Стана като, че ли по-видим за хората. А сега е много внимателен в изора си на това, което прави, опитва се да дава най-доброто от себе си. Което ме прави щастлив. Но той обича баланса, както и аз.

От другата страна - Трудно ли е да носиш отново името Alcatrazz?

Howie Simon - Както казах това не е същата група. Минали са 20 години. Хората са различни. По друг начин създаваме и записваме музиката. Имаме собствена идентичност. Разбира се изпълняваме и старите песни и винаги ще го правим. Аз не съм Steve Vai, не съм Yngwie. Просто съм фен, който обича да свири тези парчета. Вярвам, че давам най-доброто от себе си, когато свиря тези песни и ще го почувствате довечера.

От другата страна - Защо тогава използвате името Alcatrazz?

Howie Simon - Защото името е разпознаваемо. И всъщност го е измисли Graham Bonnet. Винаги са го асоциирали с него. Това е групата, която той е изградил, след напускането на Rainbow. Така че в един момент е решил да възроди легендата. Останалите се съгласихме да поемем по пътя с него.

От другата страна - Защо тогава Alcatrazz feat. Graham Bonnet?

Howie Simon - Защото това са разични групи, а и за да нямаме проблеми с останалите оригинални членове на групата. Не съм чувал те какво правят и дали използват името. Но според Graham е по-добре, групата да има нова визия. Няма човек, който да притежава името на групата. Дори и ти можеш да си наречеш бандата Alcatrazz. В това няма проблеми. Така, че решихме да го използваме, като включим и нещо ново. Мисля си, че когато името на соло артиста се използва като име на група – то тогава самата група ще бъде много по-успешна. Ако името на Jeff Scott Soto беше име на група – нещата щяха да стоят по друг начин. Името на соло артиста, никога не е имало силата като името на една група. Всички го знаят.

От другата страна - Чувам, че ще запишете нов албум?

Howie Simon - Имаме само демо версии. Имаме 6-7 идеи, които са на доста ранен етап. Надяваме се, че в края на тази година ще излезем с нов албум.

От другата страна - Как ще звучи?

Howie Simon - Не знам. Със сигурност ще бъде твърде различен от старите записи на Alcatrazz. Всеки си има някакви влияния. Например Graham е повлиян много от The Beatles, Tim (Luce - bass/ vocals) е повече в попа. Ще видим какво ще се получи. Все още не знаем.

От другата страна - А ти къде се чувстваш по-добре?

Howie Simon - Jeff ми дава всичката свобода, която искам. Когато нещо не ми харесва просто му го казвам – не харесвам тази песен или тази част. И той ме слуша. Докато в Alcatrazz съм доста по-зает. В момента движа всичко около групата. Ден по ден. Не искам да се наричам мениджър, но в момента организирам концертите. Правил съм много турнета с Jeff и при тях е имало мнооооого гадости. Скапани хотели и скапани преходи от едни концерт до друг. Винаги нещо не е наред и както трябва. Казал съм си, че не искам да живея по този начин. Решил съм, че всичко ще бъде така, както трябва да бъде, преди да отидем да свирим някъде. Graham е съгласен, че съм бизнес мозъка на групата. Така, че той ми разреши да ритам топката.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов