Интервю с Chrigel Glanzmann (ELUVEITIE) ...

Интервюто се случи благодарение на „Most of Evil Music” -
организатори на концерта на KREATOR със съпорт CALIBAN, ELUVEITIE и EMERGENCY GATE на 08.02.2009 в столичната зала „Универсиада”. С лидера на ELUVEITIE Chrigel Glanzmann разговарях веднага след слизането на бандата от сцената. По-долу ще прочетете за впечатленията му от изявата, мнението му за KREATOR, какво ще представлява новият албум на швейцарците и още интересни неща.

Интервюто е излъчено в предаването на радио Варна „От другата страна” на 23.02.2009. Част от разговорът с Chrigel Glanzmann ще можете да гледате в „Гласовете на рока” по БНТ Сат за месец май.

От другата страна - Как видя концерта?

Chrigel Glanzmann - За да бъда напълно честен – усещането е еднакво всеки ден. Концертът беше добър и се надявам за всички да е било така. Хареса ми да свиря у вас.

От другата страна - Как върви турнето до сега с Kreator?

Chrigel Glanzmann - Турнето върви добре, имаме, как да го кажа, някои административни въпроси за решаване в турбуса, но основносамо по себе си турнето е срахотно, отношенията и атмосферата между групите са добри. Всеки се забавлява.

От другата страна - Какво мислиш за Kreator, за пръви път сте с тях на турне. Повлияли ли са ти, за да започнеш като музикант?

Chrigel Glanzmann - Лично – много мразя техния тип музика. Наистина не я харесвам, говоря за траш метъла, но много ги уважавам като музиканти, защото те са страхотни изпълнители. Уважавам ги за това, което са. Започна ли са твърде отдава, добри са и са постигнали много. Уважавам ги и като хора – готини са и са интересни личности – удоволствие е да сме с тях на турне. Независимо, че не харесвам музиката, за нас е чест да свирим с тях.

От другата страна - Разкажи ми нещо интересно, което се е случило по време на турнето, в тур буса, зад сцената или по пътя?

Chrigel Glanzmann - Нищо интересно. Случват се обикновените неща, забавни и глупави истории. Но на това турне всички са много заети – и понятие си нямам защо. Говорейки за нас – предстои ни издаването на нов албум, даваме стотици интервюта всеки ден и неща от този род, така че не разполагаме с много свободно време между концертите. Всеки е зает и концентриран върху работата си.

От другата страна - Малко странно стои вашага група до останалите банди, с които сте на турне.

Chrigel Glanzmann - Съгласен съм, че е странно. Идеята дойде от Mille Petrozza. Това е турне на Kreator и те избират съпорт групите. Предложиха ни и се съгласихме да се присъединим. Съгласен съм, че сме странно попълнение, но от нашата гледна точка – наистина харесваме подобно смесване на стиловете. Не ни се случва за първи път. Последното американско турне, което направихме, беше нещо подобно. Бяхме с Kataklysm, Dying Fetus и Keep of Kalessin. Отново четири банди, които не си подхождат много стилово. Обаче турнето беше страхтно за всички. Голямо предизвикателство. За феновете също беше интересно, защото много от тях не ни познават и само за пример-голяма част от публиката идва заради Dying Fetus, гледат ни и ни харесват. От друга страна в Балтимор всички дойдоха с франелки на Eluveitie и мнозинството от тях въобще си нямаха представа кои са Dying Fetus и Keep of Kalessin. Но ги видяха на сцена, особено Keep of Kalessin и коментираха, че групите са страхотни. Купуваха си много от техните дискове. Така че подобно турне е добро и е от полза както за феновете така и за бандите. Харесваме подобни концертни пакети като сегашния. Защото имаме за публика олдскул true траш метъл фенове, които като ни видят, си казват „какви по дяволите са тези”. За нас е предизвикателстов да ги спечелим. Защото е по-трудно да ги убедим, че струваме, да ги привлечем на наша страна. Имам предвид, че ако концертираме с Korpiklaani например, всичко е страхотно – направили сме стотици концерти и забавлението е чудесно, но всеки те познава, а и това е лесният начин. А тук наистина трябва да работиш здраво, за да привлечеш феновете и да ги спечелиш за музиката си. За това този тип турнета са повече като предизвикателство. Харесваме също така да смесваме тежките стилове с келтска музика. От другата страна не свирим само келтска музика, защото харесвам дет метъла. Когато основавах Eluveitie, сбъднах една своя мечта, която имах от много години – да смеся двата вида музика, които харесвам най-много – традиционната келтска музика и дет метъл.

От другата страна - Трудно ли се композира подобна смес от музика.

Chrigel Glanzmann - Не мисля. Това не е само традиционна келтска музика, която вземаме на готово, част от нея композирам сам.

От другата страна - Какво означава името на групата Eluveitie?

Chrigel Glanzmann - Това означава „Аз съм Елвитянин” на галски. ("The Helvetian"). Това е било келтско племе, живяло на територията на днешна Швейцария. И до днес старото име на Швейцария е Елвейтия. Идва от името на келтското племе.

От другата страна - Татуировките ти свързани ли са с традициите на това племе?

Chrigel Glanzmann - О, не просто няма какво друго да правя в бандата, но всички са келтски.

От другата страна - Разкажи ни за някои от тях?

Chrigel Glanzmann - На ръката ми пише нещо, което идва от друиди – мъдрост на келтските друиди. Обикновено си татуирам келтски символи, както на корема ми.

От другата страна - Ще ни го покажеш ли?

Chrigel Glanzmann - Имам бирен проблем!

От другата страна - Не се притеснявай.

Chrigel Glanzmann - Не означава нищо – просто е стар символ от келтското племе на Елвитяните.

От другата страна - Другите имат ли подобни татуировки?

Chrigel Glanzmann - Това, което ни свързва в бандата освен, че свирим заедно е, че всички имаме една и съща татуировка, както си правят някои музиканти свирещи в една и съща група. На последното ни американско турне всеки от нас си татуира инструмента на който свири на ръката. Барабаниста ни има малък барабан, аз гайда и т.н.

От другата страна - А когато в групата идва нов музикант, той трябва ли да направи същото?

Chrigel Glanzmann - Не разбира се, това е само за забавление. Нещо като приятелство.

От другата страна - Какъв е този символ на врата ти?

Chrigel Glanzmann - Това е келтски символ. Наричаме го „Великото колело”. Олицетворява годината – разделено е на четири части, което символизира четирите сезона. Линииет, които разделят четвъртинките, са символи на равноденствието. За келтската култура това е много важен символ. За всеки от отдените части има определи традиции, които са се спазвали. Когато започва лятото има определен обичай, същото е и с пролетта, зимата и есента.

От другата страна - Следваш ли тези традиции?

Chrigel Glanzmann - Да.

От другата страна - Какъв е обичаят за пролетта?

Chrigel Glanzmann - На галски се нарича „Онахантиас“. Не е кой знае какво. Можеш да направиш нещо символично, като да запалиш огън, но за мен не толкова обичаите са важни, а по скоро какво се случав в сърцето ти. Това е важното. Да бъдеш в хармония с природата и да запазиш тази хармония.

От другата страна - Това намира ли място в музиката ти?

Chrigel Glanzmann - Определено не!

От другата страна - Защо?

Chrigel Glanzmann - Наистина ние свирим келтска музика, текстовете ни са повлияни от келтската истроия, но лично за мен – музиката е музика. И тя не е инструмент, с който да се прокарват послания. Разбира се, че може и да бъде. Но според мен не това е нещото, за което трябва да бъде използвана. Ако искам да отида на концерт – отивам, за да изпитам удоволствие от музиката. Ако искам някакви идеи и послания сигурно ще отида в църквата или където и да е. Това е разликата. Разбира се пея за келтските традици, но не проповядвам. Не нося идеи. Ако хората идват при нас и искат да говоря за това – оk, няма пробелми, не се притеснявам, но не искам да проповядвам с музиката си.

От другата страна - Ще издадете нов албум. Подробностите за него?

Chrigel Glanzmann - Казва се „Evocation”. Ще бъде много специално издание, защото е изцяло акустичен албум, без метъл елементи. Това го прави специален проект. Много сме доволни от реакциите, имам предвит от музиканите списания. Което ни прави щастливи. Не знам как ще го приеме сцената, защото сме метъл банда, а предлагаме акустичен продукт. Ще видим какво ще се случи.

От другата страна - Защо правите тази стъпка?

Chrigel Glanzmann - О, не бих го нарекъл стъпка, защото не променяме стила си. Постъпваме така само за този диск. А, защо? Защото го искаме. От три години в нас отлежава идеята да направим акустичен албум. Един ден просто си казахме – нека да го направим.

От другата страна - Какво открихте в келтската култура, което така ви завладя?

Chrigel Glanzmann - Лично аз открих много. Гледам на това, като нещо естествено. Живеем в страна с келтски корени. Повлияни сме от културата на келтите. Тя стои в основата на нашето минало. Естествено е да се интересуваш от предците си и от корените си.

От другата страна - Ще има ли втори акустичен запис?

Chrigel Glanzmann - Разбира се. „Evocation” представлява концептуална история, която ще се развие в два албума. Април ще издадем първата част, а след две години, някъде там, ще се появи и втората.

От другата страна - Идеята на този запис?

Chrigel Glanzmann - Идеите са две. Първата е музикалната – защото ще бъде изцяло акустичен диск. Но това няма да бъде само фолк музика, а нещо ново – как да го кажа, поставихме си правило, когато композирахме песните, че ще създадем нов вид музика, която не се чува постоянно. А концепцията на текстовете е едно от важните неща в диска-лириките в целия албум са на галски език – ранен келтски, който никой няма да може да разбере. Пък и на кого му пука. Шегувам се, разбира се! Всичко е на галски. Огромна част от лириките са оригинални текстове на около 2000 години. Открити са при археологически разкопки. Думите са издълбани в камъни. Почти всички лирики са взети по този начин и са на по 2000 години. Концепцията на албума е основана на митологията на галите и тяхната магия.

От другата страна - Когато издадете тези два диска ще се върнете ли към традиционното ви звучене?

Chrigel Glanzmann - Не! Когато издадем този акустичен диск, следващият ни албум ще бъде нормален метъл диск, след това ще направим втората част на акустичния албум и след това отново ще издадем метъл албум.

От другата страна - Коя песен на Eluveitie описва най-добре групата?

Chrigel Glanzmann - „Your Gaulish War“ от албума „Spirit” (2006).

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов