Интервю със Sakis Tolis (ROTTING CHRIST) ...

Едно кратко интервю с лидера на ROTTING CHRIST - Sakis Tolis, което направих в тур буса на бандата при последното им гостуване у нас по покана на „Most of Evil Music” на 12.04.2007 в София, читалище "Христо Ботев” заедно с MASS INFECTION и SUICIDAL ANGELS.
Интервюто е излъчено в предаването на радио Варна „От другата страна” на 28.05.2007.

„От другата страна” - Това не е първото ви посещение в България. Как се чувствате тук и какви са спомените ви от предишните ви посещения?

Sakis Tolis - В България се чувствам като у дома си, защото е много близо до Гърция. Винаги е яко, когато свирим тук. Радвам се, че този път ще свирим на по-удобно място, защото предишните пъти беше в по-теснички зали.

„От другата страна” - Нека поговорим за новия ви албум "Theogonia". Каква е разликата между този и предишните албуми на ROTTING CHRIST?

Sakis Tolis - Ами няма някаква особено голяма разлика. Сега включваме повече етно в музиката си. Използвахме някои антични гръцки етно елементи.

„От другата страна” - А защо използвахте етно елементи?

Sakis Tolis - Ами така почувствахме, че трябва, не знам точно защо. Все пак ние сме от тази част на Европа и тази музика е част от нашата история. Нищо общо с никакъв национализъм обаче.

„От другата страна” - Това ли е посоката на развитие на ROTTING CHRIST?

Sakis Tolis - Не мога да кажа как ще се развие групата напред. Ще запазим специфичния си звук, но ще включим и нови елементи но, какви точно не знам.

„От другата страна” - Защо всеки албум на ROTTING CHRIST е толкова различен?

Sakis Tolis – Е, не бих казал, че има голяма разлика. Стремим се да развиваме нашата музика заедно с нашите фенове. Много лесно би било да грабна китарата си и да напиша няколко рифа, които после да използвам във всеки един наш албум, но ние не сме такава група.

„От другата страна” - Какво смятат вашите фенове за албумите ви като цяло?

Sakis Tolis - Някои се кефят на промените, други не, но се радвам, че последния ни албум е доста харесван.

„От другата страна” - Защо сменихте стила от Death/Black Metal на Metal с етно елементи?

Sakis Tolis - Според мен ние все още свирим Death/Black Metal, но благодарение на тези етно мотиви, ставаме все по атмосферична банда. Винаги сме били такъв тип група, все пак бяхме първата екстремна банда, която използва клавири още през 1989 година. Винаги сме се стремяли да включваме нови елементи в музиката си.
В новият ни албум има доста олдскуул елементи. Уважаваме своите корени, но се стремим и да експериментираме. Ние сме си Black Metal група.

„От другата страна” - Нека се върнем няколко години назад. Как се стигна до скандала ви с Dave Mustaine от MEGADETH?

Sakis Tolis - Дълга история. Не успяхме да свирим на 2 фестивала, на които MEGADETH бяха хедлайнери, а и Dave не искаше да свири с група като ROTTING CHRIST, защото противоречи на религиозните му възгледи. Неговото поведение е типичен пример на религиозна заблуда. За мен тази група не свири повече метъл.

„От другата страна” - Разкажи нещо и за отношенията ви с Deathlike Silence Pro?

Sakis Tolis - Това беше преди много години. Трябваше да направим сплит CD заедно с BURZUM и MAYHEM. Euronymous беше много близък мой приятел и за съжаление след неговата смърт плановете ни за съвместна работа се провалиха.

„От другата страна” - Какво мислиш за случилото се около Euronymous и Varg?

Sakis Tolis - Познавах ги и двамата. Пращаха ми снимки на запалени църкви. Когато убийството се случи от това пострада цялата сцена, защото ако това не се беше случило, Black Metal-a щеше да е по-различна от сега.

„От другата страна” - С какво Black Metal сцената е по различна сега?

Sakis Tolis - Ами цялата сцена се контролира от музикалните компании, които я разрушиха. Групите продават доста албуми, което не е лошо, но те забравят своите корени и сега всичко е комерсиализирано.

„От другата страна” - Вярваш ли в Бог?

Sakis Tolis - Не, аз не вярвам в никоя религия. Ние вярваме в човешкия ум, не сме сатанисти, а сме по скоро анти-религиозни.

„От другата страна” - Защо тогава името на групата е ROTTING CHRIST?

Sakis Tolis - Това е име насочено срещу всяка религия, не само Християнството. В демократичните общества всеки има право да вярва в каквото си иска, а организираната религия загнива навсякъде.

„От другата страна” – Как виждаш реюниона на SEPTICFLESH?

Sakis Tolis - Звучи добре, но за да е успешен ще трябва да излязат на турне, да композират нова музика...

„От другата страна” - Смяташ ли се за успял с ROTTING CHRIST? След 20 години...?

Sakis Tolis - Успял може би да, аз съм духовно богат, а не материално. Не съм богат и жертвам много неща като работа, осигуровки, лични отношения...От Гърция не излизат много големи групи, няма ги и големите пари, които се влагат в американските банди и всичко, което сме създали е продукт на много здрава работа.

„От другата страна” - Твоето послание към феновете?

Sakis Tolis - KEEP THE HORNS RISING!

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов