Интервю с Morgan "Evil" Hakansson (MARDUK) ...

Интервю с Morgan "Evil" Hеkansson, китарист на шведските блекметъли MARDUK. Интервюто взех при първия концерт на групата у нас, организиран от “Most Of Evil Music” в началото на 2008 - 9 януари, София. Самият разговор беше излъчен в предаването на радио Варна „От другата страна” на 18.02.2008.От другата страна - Това е първото ви посещение в България, нали?

Morgan "Evil" Hеkansson – Да, това е първото ни идване. Трябваше да сме тук миналата година, но имахме проблеми с организацията и с промоутъра-имахме уредени около 20 концерта, свирихме в Полша и после спряхме, защото нищо не беше наред. Сменихме букинг агенцията, подготвихме всичко отначало и ето ни тук макар и с няколко месеца закъснение.

От другата страна - Знаеш ли нещо за България и какво?

Morgan "Evil" Hеkansson – Да, чел съм това, онова за историята на Балканите. Общи неща свързани със световните войни.

От другата страна - Как върви турнето досега?

Morgan "Evil" Hеkansson - Много добре, вече свирихме 4 пъти - в Словакия, Унгария и 2 пъти в Румъния. В Румъния също бяхме за първи път и е чудесно че-най после, след толкова години, можем да свирим в тези страни.

От другата страна - Нещо интересно около турнето?

Morgan "Evil" Hеkansson - Винаги е интересно. Бих искал да можех да разгледам повече от страните, в които свирим, но за съжаление нямам тази възможност, защото почти винаги е тъмно и се навъртаме около местата на концертите. Иначе всичко е чудесно.


От другата страна - Нека поговорим за новия ви албум...какво искате да кажете със заглавието „Rom 5:12”?

Morgan "Evil" Hеkansson - Албумът се занимава с темата за греха и смъртта. Според християните Смъртта влиза в нашия свят чрез един човек. Всеки може да прочете текстовете и да си направи изводи сам за себе си. Текстовете се занимават със смъртта и умирането и човешкия поглед върху тези неща. Искам да покажа гледната си точка към умирането и смъртта.

От другата страна - А защо точно Смъртта?

Morgan "Evil" Hеkansson - А защо пък не? Всички ще умрем един ден. За мен темата за смъртта е по интересна, отколкото да пеем за таласъми или вампири.

От другата страна - Заглавието „Rom 5:12” е взето от библията, нали?

Morgan "Evil" Hеkansson – Да. Когато записвахме албума, имахме няколко работни заглавия. Когато преглеждахме текстовете това заглавие „Rom 5:12”, дойде естествено, защото отразява духа на целия албум.

От другата страна - А какво се е случило през 1651 година?

Morgan "Evil" Hеkansson - Текстът не е свързан с годината или някое събитие от нея. Просто поемата, от която е вдъхновен текста, е написана през 1651 година.

От другата страна - Не е ли противоречиво да кръстите групата си на Marduk, който е Бог на Светлината?

Morgan "Evil" Hеkansson - Всъщност това беше замислено като подигравка. Искахме различно име от Belial или който и да е друг Демон на Мрака. Искахме да покажем, че всичко е покварено - дори и Боговете на Светлината.

От другата страна - Какъв човек си в групата и какъв си извън нея?

Morgan "Evil" Hеkansson - Няма никаква разлика. Какъвто съм в групата, такъв съм и в личния си живот.

От другата страна – Навремето горенето на църкви беше нещо као национален спорт в Скандинавските страни...

Morgan "Evil" Hеkansson - Не, не вярвам в това Да гориш сгради е много тъпо. Те трябва да се съхраняват, защото са част от историята.

От другата страна - Любимият ти исторически период?

Morgan "Evil" Hеkansson - Чета много за историята. Всичко - от Римската империя до Световните войни. Всеки период от историята си има своя чар. Викингските времена, Средновековието, Ренесанса, Барока - интересно е да се види, как се развиват нещата.

От другата страна - Мислиш ли че историята се повтаря?

Morgan "Evil" Hеkansson – Да, със сигурност, всичко се повтаря. Хората никога не се учат от грешките си. Те все още създават конфликти и войните не са далеч. Всичко се повтаря. Това е човешката раса. Дори вървим към следващата голяма война.

От другата страна – Мислиш, че ще се стигне до Трета световна война?

Morgan "Evil" Hеkansson – Вярвам, че предстоят големи конфликти. Това е в човешката природа. И това трябва да се приеме, защото е факт.

От другата страна - Marduk са една от най големите Black Метал групи. Как се промениха Marduk от началото на 90-те досега?

Morgan "Evil" Hеkansson - Не знам. Не се интересувам. Мотивирани сме да правим това – да създаваме музика и да пишем текстове. Сменихме музиканти, развихме се, пораснахме. Не сядаме да мислим, как ще изглежда следващия ни албум. Оставяме нашия звук да се оформи естествено. Записваме албум, правим турне, после записваме нов албум...Не гледаме много много към миналото. В момента сме на турне и ще минем през колкото можем повече места, а после пак започваме да записваме. Някои хора избират да свирят кънтри, други джаз. Всеки прави каквото желае, така и ние.

От другата страна - Как намираш Black Метал сцената сега?

Morgan "Evil" Hеkansson - Силна е, развива се, някои групи успяват заслужено, а има и много боклук, но това е естествено.

От другата страна - Как виждаш „Rom 5:12” на фона на другите албуми на Marduk?

Morgan "Evil" Hеkansson - Не знам в момента. За да направя сравнение трябва да минат няколко години, за да отлежи идеята. Може би ще мисля, че това е най-добрият албум, който сме направили. Но пък съм горд с него.

От другата страна - Откъде взехте идеята за обложката?

Morgan "Evil" Hеkansson - Това е стара картина от Южна Италия. Тя олицетворява влиянието на Смъртта, тя е в центъра, свещениците и благородниците се опитват да се откупят, но не можеш да купиш Смъртта - пред нея всички са равни.

От другата страна - Как избирате какво да свирите на концерт при толкова много парчета?

Morgan "Evil" Hеkansson - Опитваме се да свирим неща от новия албум, както и парчета, които на нас ни харесват и такива които феновете искат да чуят. Но винаги изборът е труден. Опитваме се да направим добра комбинация за сет листите.

От другата страна - Имате ли предвид и фенското мнение за тях?

Morgan "Evil" Hеkansson – Да, всеки иска да чуе нещо. Но можем да свирим само около 60 мин. така че трябва да направим избора си.

От другата страна - Важен ли е корпспейнта за музика ви?

Morgan "Evil" Hеkansson - За мен това е визуалната страна на музиката, така се засилва внушението, както и посланието.

От другата страна - А сценичните имена?

Morgan "Evil" Hеkansson - Нямам такова, така че за мен сценичните имена не са от значение. Други групи ползват такива, но това си е изцяло техен избор.

От другата страна - Посланието ти към БГ феновете?

Morgan "Evil" Hеkansson - Поздрави на всички и до довечера.

Приятелски връзки:
Дизайн и разработка Николай Борисов